You are here

Οι ντόπιοι κλείνουν την ψαλίδα στα ακίνητα

12/08/2020 07:13

Οι ντόπιοι αγοραστές κλείνουν την ψαλίδα που δημιούργησε η πανδημική κρίση στις πωλήσεις ακινήτων, όπως διαφαίνεται από στοιχεία του κτηματολογίου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιούλιο οι πωλήσεις σε ξένους παραμένουν μειωμένες σε σχέση με πέρσι ενώ η ντόπια αγορά παρουσιάζει βελτίωση.

Οι πωλήσεις σε ξένους μειώθηκαν κατά 36% τον Ιούλιο στα 269 τεμάχια από 420 τον Ιούλιο του 2019 ενώ στους ντόπιους παρουσιάζεται αύξηση 17%.

Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης εκτιμά ότι «οι αυξημένες πράξεις αποδίδονται εν μέρει στο lockdown Μαρτίου, που τις μετέθεσε στους επόμενους μήνες. Τον Ιούλιο είδαμε πωλήσεις κυρίως στη Λευκωσία από ντόπιους οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα κίνητρα της κυβέρνησης για επιδότηση επιτοκίων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Και εκτιμάται ότι αυτό το μέτρο θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην αγορά».

Αναφορικά με τους ξένους, ο κ. Κουρουσίδης αναφέρει ότι παρά τη ανύπαρκτη σχεδόν αεροπορική σύνδεση τον Ιούλιο, «βλέπουμε αυξημένο αριθμό πωλήσεων που δείχνει τη δυναμική που έχει η αγορά ακινήτων.  Ωστόσο η αγορά από ξένους θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει στην ομαλότητα λόγω των περιορισμών που υπάρχουν».

Ο συνέταιρος της KPMG Ρένος Ιωαννίδης αναφέρει ότι το 2019 είχαμε την καλύτερη επίδοση σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες που καταγράφονται στο κτηματολόγιο, με τον αριθμό των συναλλαγών να ξεπερνά για πρώτη φορά από το 2008 τις 10.000.

Ο μέσος ετήσιος όρος αύξησης στις συναλλαγές από την κρίση του 2013 έως και το 2019 είναι ιδιαίτερα υψηλός στο 18%.  Υπό κανονικές συνθήκες, επισημαίνει, θα ήταν φυσιολογική μια σταθεροποίηση στο μέγεθος των συναλλαγών μετά από τους εν λόγω σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

«Το 2020 βεβαίως δεν είναι μια φυσιολογική χρονιά κανονικών συνθηκών.  Η πανδημία έχει επηρεάσει δραστικά όλη την οικονομία του τόπου (αλλά και της υφηλίου) και ο τομέας των ακινήτων, ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής μας οικονομίας, έχει προφανώς πληγεί σοβαρά, όπως καταδεικνύει και η μείωση στις συναλλαγές κατά 37% το πρώτο επτάμηνο του έτους», τονίζει. 

Ο κ. Ιωαννίδης σημειώνει ότι το επτάμηνο παρατηρείται μικρότερη μείωση στις συναλλαγές κυπρίων υπηκόων (31%) σε σχέση με τους ξένους υπηκόους (43%). 

«Αναλύοντας περισσότερο τα στοιχεία, βλέπουμε ότι αν εξαιρέσουμε τους μήνες Μάρτιο-Μάιο, που ήταν η περίοδος κατά την οποία η οικονομία ήταν σχεδόν «κλειστή», και συνεπώς οι οποιεσδήποτε συναλλαγές είχαν μειωθεί δραματικά, τότε οι συναλλαγές κυπρίων υπηκόων, τους υπόλοιπους 4 μήνες, παρουσιάζουν στην πραγματικότητα αύξηση ύψους 6% ενώ των ξένων υπηκόων μια ηπιότερη μείωση της τάξης του 24% παρά το συνεχιζόμενο κλείσιμο των συνόρων, σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019.  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της KPMG Κύπρου μεταξύ των επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων, διαφάνηκε η εκτίμηση ότι η κατηγορία των οικιστικών ακινήτων θα πληγεί σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες».

«Παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης, ο τομέας των ακινήτων, και ιδιαίτερα η κατηγορία των οικιστικών μονάδων, παραμένει αρκετά ανθεκτικός.  Μπορεί το μέγεθος της αγοράς να είναι μειωμένο στο σύνολο του 2020, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο ενόψει των υψηλών αριθμών του 2019 και των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση», υπογραμμίζει.

Της Γεωργίας Χαννή