You are here

Οικοδομικός οργασμός με προειδοποιήσεις

10/09/2019 12:35

Μεγάλη είναι η αύξηση στις αδειοδοτήσεις έργων τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, με τους φορείς της αγοράς να προειδοποιούν για μεγάλη μεταβολή στις τιμές λόγω μεγάλης προσφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων αυξήθηκε κατά 52,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Η μεγαλύτερη αύξηση που φθάνει το 115,7% σημειώνεται στην Λεμεσό. Μεγάλη αύξηση 88,4% σημειώνεται και στη Λάρνακα και 46,8% στην Πάφο. Στη Λευκωσία η αύξηση περιορίζεται στο 3,3%.

Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης σημειώνει στη StockWatch ότι τα στοιχεία δείχνουν την αντίδραση των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης στην αυξημένη ζήτηση των τελευταίων χρόνων που τους ώθησε στην αγορά γης και στην έκδοση αδειών οικοδομής με σκοπό να ικανοποιήσουν τόσο την εγχώρια ζήτηση όσο και την εξωγενή.

 «Από τη μία αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση των τιμών σε πιο φυσιολογικά επίπεδα από την άλλη όμως με την ολοκλήρωση των έργων εάν υλοποιηθούν οι άδειες οικοδομής και πιθανή μείωση της εξωγενής ζήτησης, μπορεί να δημιουργηθούν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία λόγω μεγάλης προσφοράς», τονίζει.

 «Εάν οι άδειες οικοδομής δεν απευθύνονται μόνο σε ξένους αλλά και σε ακίνητα προσιτά στους κύπριους, αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των ενοικίων», επισημαίνει.

Μείωση καταγράφεται στις αδειοδοτήσεις έργων στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €1703,3 εκ. από €788,8 εκ. πέρσι σημειώνοντας αύξηση 115,9%.

Ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις ανήλθε στις 3393 σε σύγκριση με 3110 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 4200 οικιστικές μονάδες έναντι 2839 πέρσι.

Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Το 2018 η αδειοδότηση νέων οικοδομικών έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες έφθασε στο ψηλότερο σημείο από το 2011.

Της Γεωργίας Χαννή