You are here

Ούτε σκέψη για μείωση στις τιμές ενοικίων

14/09/2022 11:00

Τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι πολύ δύσκολο να κινηθούν πτωτικά οι τιμές των ενοικίων, δηλώνουν επαγγελματίες της κτηματαγοράς, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς η τιμή διαμορφώνεται από το ποσοστό της προσφοράς και της ζήτησης.

Όπως εξηγούν, η αυξανόμενη ζήτηση για στέγαση μετά την κάθοδο των ρώσων και ουκρανών, η συσσωρευμένη ανάγκη στέγασης από φοιτητές, η αύξηση των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, σε συνάρτηση με την επιβράδυνση νέων οικοδομών συνεπεία κατ’ αρχήν της πανδημίας και λίγο πριν συνέλθει η αγορά, της εκτίναξης του κόστους των κατασκευαστικών υλικών, οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές των ενοικίων.

Όσο οι τράπεζες δανείζουν θα πωλούνται ακίνητα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι το ύψος των ενοικίων καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση, «είτε πρόκειται για φοιτητικά ενοίκια, είτε για ενοίκια όλων των κατηγοριών ακινήτων».

Ως τη μόνη λύση βλέπει την αύξηση της προσφοράς η οποία, όπως σημειώνει, «δεν μπορεί να λύσει άμεσα το πρόβλημα διότι για να προγραμματιστεί και να κτιστεί μια οικοδομή χρειάζεται πέραν των δύο χρόνων.

Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, εξέφρασε την άποψη ότι «ενόσω οι τράπεζες παρέχουν στεγαστικά δάνεια και ενόσω επικρατούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, τα ακίνητα θα πωλούνται».

Σχετικά με τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή για στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 5%, και συγκεκριμένα θα καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας, αντί των πρώτων 200 τ.μ. κύριας και μόνιμης κατοικίας, όπως συμβαίνει σήμερα, είπε ότι «όχι μόνο δεν επηρέασε τη ζήτηση για αγορά ακινήτου, αντίθετα οι ενδιαφερόμενοι επισπεύδουν τις διαδικασίες προτού επανέλθει ο ΦΠΑ στο 19%.

Συμφώνησε επίσης και με την εισήγηση του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, για δημιουργία μητρώου προβληματικών ενοικιαστών ανάλογο του συστήματος Άρτεμις, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λαμβάνουν πληροφόρηση για τους δανειολήπτες, στην προκειμένη περίπτωση θα λαμβάνουν πληροφορίες για τους ενοικιαστές, ώστε να αποφεύγουν τους προβληματικούς ενοικιαστές.

Χαρακτήρισε ως ασπίδα προστασίας τη δημιουργία μητρώου ενοικιαστών, επισημαίνοντας ότι «στην Αμερική υπάρχει το διευρυμένο σύστημα Credit Score, το οποίο περιλαμβάνει όλους τους τομείς της οικονομίας όπως τα ενοίκια, τις πιστωτικές κάρτες, τα δάνεια» και πρόσθεσε ότι εάν εφαρμοσθεί σωστά και στην Κύπρο θα πετύχει.

Αναγκαίο κακό η αύξηση των ενοικίων

Ξεκάθαρη και η τοποθέτηση του προέδρου του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργου Μουσκίδη, ο οποίος σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπό τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά δεν θα μειωθούν τα ενοίκια».

Όπως εξήγησε, «αυτό προκύπτει από την καθυστέρηση που παρατηρείται μέχρι την εξασφάλιση της άδειας οικοδομής (άρα υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχει προσφορά), από το αυξημένο κόστος συνεπεία της αύξησης του κόστους των κατασκευαστικών υλικών και από τις προδιαγραφές που απαιτεί η ΕΕ για τις νέες οικοδομές όπως ενεργειακά κτήρια και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.  Υπό αυτές τις συνθήκες πως θα μειωθούν τα ενοίκια;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μουσκίδη, το ενοικιοστάσιο συμβάλει στην αύξηση των ενοικίων (ισχύει για τα ακίνητα που έχουν κτιστεί μέχρι 31/12/1999 και όχι αυτά που κτίστηκαν μετά από αυτή την ημερομηνία), διότι για να ισορροπήσει κάποιος το κέρδος του, ανεβάζει το ενοίκιο στα καινούργια ακίνητα.

Όσον αφορά την πρόταση για δημιουργία μητρώου ενοικιαστών, είπε ότι «ως σύνδεσμος επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε μητρώο ενοικιαστών αλλά δυστυχώς προσέκρουσε στην Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων, για το λόγο αυτό προωθούμε με συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία, τη δημιουργία αρχείου, ώστε να λαμβάνουμε την πληροφόρηση που θέλουμε μέσω της εταιρείας νοουμένου ότι θα εξασφαλίσουμε την εξουσιοδότηση των ενοικιαστών πριν την υπογραφή του ενοικιαστηρίου.

Η ζήτηση έτρεχε και με ψηλότερα επιτόκια

Ο διευθύνων σύμβουλος της G&P Lazarou, Πέτρος Λαζάρου, ανέφερε στη StockWatch ότι «τα ενοίκια δεν μπορούν να μειωθούν. Το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει, είναι να αυξηθούν οι μισθοί».

Υποστήριξε ότι «για μειωθούν τα ενοίκια, θα πρέπει να αυξηθεί η προσφορά, αλλά μέχρι να αυξηθεί η προσφορά αυξάνονται και οι ανάγκες και η ζήτηση με δυσανάλογο τρόπο».

Σχολιάζοντας την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, στις 8 Σεπτεμβρίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα πιέσει τις πωλήσεις ακινήτων, υπενθυμίζοντας ότι «όταν οι τόκοι ήταν 8% και 9% για στεγαστικά δάνεια υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Συνεπώς αυτός που θέλει να αγοράσει, θα αγοράσει διότι η αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη για τα κυπριακά δεδομένα».

Υποστήριξε επίσης ότι «η αγορά πάει πολύ καλά διότι οι αγοραστές είναι εγκλωβισμένοι στην κτηματαγορά επειδή απογοητεύτηκαν από τις άλλες επιλογές όπως είναι η επένδυση στο Bitcoin, στα χρηματιστήρια, στις ασφάλειες και σε άλλες παρόμοιες επιλογές».

Διαφώνησε με την πρόταση για δημιουργία μητρώου ενοικιαστών λέγοντας ότι «δεν μπορείς να στιγματίζεις κάποιον επειδή σε μια χρονική στιγμή είναι κακοπληρωτής. Το πιο σωστό είναι να υποβάλλεις με διακριτικό τρόπο σε due diligence τον ενοικιαστή προτού συνάψεις συμφωνία».

Περιορισμένες οι επιλογές

Το μέλος του ΔΣ του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων και μεσίτης, Άντης Τηλεμάχου, δήλωσε στη StockWatch ότι στην ελεύθερη οικονομία ισχύει ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης, βάσει του οποίου ρυθμίζονται οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

«Δεδομένου ότι η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται, περιορίζονται και οι επιλογές. Είτε θα πιεστεί κάποιος να αγοράσει διαμέρισμα ή κατοικία, είτε θα ενοικιάσει με τα ενοίκια που διατίθενται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην αγορά», επεσήμανε.

Τα υψηλά επίπεδα των ενοικίων και το συνεπακόλουθο δυσβάστακτο κόστος της στέγασης, προβληματίζουν και τους φοιτητές, λίγες μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Όπως λέχθηκε πρόσφατα στη βουλή, ένας φοιτητής καλείται να πληρώσει μηνιαίο ενοίκιο από €800 μέχρι €1200, για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές, να επιλέγουν ν’ αφήσουν τις σπουδές τους, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (οικίες και διαμερίσματα), που καταγράφεται και στο StatWatch, συνέχισε την αυξητική του πορεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 1,1% σε σχέση με 1,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης σημείωσε αύξηση 3,2% σε σχέση με 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Της Ηρώς Ευθυμίου