You are here

Π. Λεπτός: Κανένας κίνδυνος για φούσκα ακινήτων

11/06/2018 11:39

Κανένας κίνδυνος για φούσκα ακινήτων δεν υπάρχει από την αδειοδότηση και ανέγερση πύργων, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός.

Ο κ. Λεπτός σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του συνδέσμου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία του υπουργού εσωτερικών, επεσήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να δημιουργηθεί υπέρ προσφορά και όχι φούσκα ακινήτων εάν αδειοδοτηθούν και οι 60 αιτήσεις για πύργους που βρίσκονται υπό εξέταση.

Ο κ. Λεπτός εξήγησε ότι «για να προκληθεί φούσκα στην αγορά ακινήτων πρέπει να υπάρχει δανεισμός».

Πρόσθεσε ότι «όχι αν αδειοδοτηθούν αλλά αν ξεκινήσουν 60 έργα ταυτόχρονα τότε είναι φυσιολογικό να δημιουργηθεί υπέρ προσφορά».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «σε μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων και εξαρτάσαι από τις πωλήσεις που θα κάνεις, πιστεύω ότι δεν θα ξεκινούν περισσότερα έργα από εκείνα που μπορεί να απορροφήσει η αγορά».

Λέγοντας ότι η αγορά άρχισε να ανακάμπτει σημείωσε ότι «κάποτε υπερτερούσαν οι ρώσοι ενώ τώρα έχουμε μια πολυσυλλεκτικότητα». «Κάποιος μίλησε για 40 διαφορετικές εθνικότητες οι οποίες επένδυσαν στην Κύπρο κάτι που είναι πολύ καλό για τη χώρα γιατί γίνονται πρεσβευτές για την Κύπρο στη χώρα τους».

Πρόσθεσε ότι η αναλογία κυπρίων αγοραστών και ξένων είναι 60% προς 40% σημειώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης και στις δύο αγορές. Σημείωσε ότι «είμαστε κάτω από τις μισές πωλήσεις που γίνονταν το 2008 πριν την οικονομική κρίση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «ανεβαίνουν οι πωλήσεις και στις δύο αγορές με τους ίδιους ρυθμούς» και υπάρχουν αυξήσεις σε όλες τις πόλεις και όλες τις κατηγορίες.

Ο κ. Λεπτός ερωτηθείς για την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, είπε ότι είναι πολύ καλύτερα από ότι πριν τρία χρόνια και πως τα δύσκολα έχουν ξεπεραστεί, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε. 

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το διευκρινιστικό πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις που εξήγγειλε ο υπουργός εσωτερικών και χαιρέτισε την προσπάθεια της κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πρωτοφανές ενδιαφέρον από ξένους για να επενδύσουν στην Κύπρο.

Σε ερώτηση για το αν δίνουν δάνεια οι τράπεζες στον κόσμο για να αγοράσει ακίνητα, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τις τράπεζες και όχι από τους πωλητές, σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε στον Τύπο και στην τηλεόραση διαφημίσεις για οικιστικά δάνεια».

Σίγουρα, πρόσθεσε, «είναι κάτι το οποίο λείπει από την αγορά, η εύκολη πρόσβαση των Κυπρίων σε στεγαστικά δάνεια».

Μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος και των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οικοδομών.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε κυρίως «το θέμα της έγκαιρης έκδοσης διαφόρων αδειών για να μην υπάρχει καθυστέρηση και της αλλαγής του συστήματος έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας».

Είπε ακόμη ότι σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου, οι αρμοδιότητες και ευθύνες για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας δίδονται σε ιδιώτες, κυρίως πολιτικούς μηχανικούς, ώστε «να ετοιμάζουν όλες τις άδειες και τα πιστοποιητικά για έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας. Αυτό θα βοηθήσει και τους αγοραστές και τους πωλητές», πρόσθεσε.

Ο κ. Λεπτός ανέφερε ότι η ανταπόκριση από την Κυβέρνηση ήταν πάρα πολύ θετική και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συναντήσεις ανάμεσα στον Σύνδεσμο και τον υπουργό εσωτερικών και λειτουργών εμπλεκόμενων κυβερνητικών τμημάτων.

Της Ηρώς Ευθυμίου