You are here

Παρανομίες και παρατυπίες για 7 χιλ. ακίνητα

29/11/2022 06:38

Στην αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να εκδώσουν τίτλο ιδιοκτησίας σε 7.000 ακίνητα τα οποία έχουν σοβαρές παρανομίες και παρατυπίες, αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σημειώνοντας ότι είναι πιο εύκολη η κατεδάφισή τους παρά η αδειοδότησή τους.

Συγκεκριμένα είπε ότι «εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες διότι οι παρανομίες και παρατυπίες είναι τόσο μεγάλες που ουσιαστικά η κατεδάφιση είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα».

«Συνεπώς», πρόσθεσε, «χρειάζονται γενναίες, τολμηρές και θαρραλέες αποφάσεις για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι «είναι η τροποποίηση στο νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους αγοραστές, με στόχο να περιοριστούν οι παθογένειες του συστήματος και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών, αλλά και η τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών, ώστε να είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικών μη εξουσιοδοτημένων εργασιών σε περιπτώσεις ύπαρξης παρατυπιών, η δυνατότητα αξιοποίησης του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης σε κοινόκτητες οικοδομές χωρίς την απαραίτητη συγκατάθεση όλων των συνιδιοκτητών, ενώ είμαστε σε καλό δρόμο για την επίλυση του προβλήματος μη καταβολής των κοινοχρήστων».

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

15 χιλ. ακίνητα δεν θα πάρουν ποτέ τίτλο

Ο διευθυντής του κτηματολογίου, Ελίκκος Ηλία, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξήγησε ποια ακίνητα εμπίπτουν στην κατηγορία των προβληματικών που δεν θα αποκτήσουν ποτέ τίτλο ιδιοκτησίας.

Όπως είπε, «η κατηγορία αυτή αφορά ακίνητα που κτίστηκαν την περίοδο της φούσκας των ακινήτων μεταξύ του 2000 έως 2007, κυρίως σε παραλιακές περιοχές όπως το Παραλίμνι, την Πύλα, την Ορόκλινη και την Αγία Νάπα. Επικρατούσε τότε πολεοδομική και οικοδομική αναρχία. Μάλιστα έλεγαν ότι οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως επαγγέλματος μπορούσε να γίνει και developer».

Διευκρίνισε ότι «εμείς ως κτηματολόγιο έχουμε δυσκολίες στην έκδοση τίτλων σε 15.000 ιδιοκτήτες που είναι οι developers, τελικά θα καταφέρουμε να εκδώσουμε 8.000 άδειες και θα μείνουν 7.000 μονάδες οι οποίες έχουν πάρα πολλές παρανομίες, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε άγγλους οι οποίοι έπεσαν θύματα επιτήδειων επιχειρηματιών».

Μεταξύ των παρανομιών είπε ότι «είναι η κατασκευή της οικοδομής χωρίς πολεοδομική και οικοδομική άδεια ή με βάση το σχέδιο στην περίπτωση εκείνη που υπήρχε άδεια. Επίσης, πολλές φορές είχαν υπερβάσεις στους συντελεστές δόμησης και κάλυψης ή επεκτείνονταν στους χώρους πρασίνου».

Η διαφορά τους με τις κοινόκτητες οικοδομές συνίσταται στο ότι «οι κοινόκτητες είναι γραμμένες στο κτηματολόγιο, ενώ οι συγκεκριμένες αναπτύξεις δεν κατάφεραν να εγγραφούν καν στο κτηματολόγιο διότι για να εγγραφεί μια ανάπτυξη πρέπει να αποκτήσει τελική έγκριση.

Της Ηρώς Ευθυμίου