You are here

Παράθυρο για φορολόγηση ακινήτων ανοίγει το ΔΝΤ

04/12/2018 06:20

Παράθυρο για επιστροφή των φορολογιών που κατήργησε η κυβέρνηση στα ακίνητα ανοίγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα μετριάσουν τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη ραγδαία ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων της κατασκευαστικής βιομηχανίας, ιδίως της αγοράς πολυτελών οικιών.

Σε έκθεση του για την Κύπρο, το Ταμείο παρουσιάζεται καθησυχαστικό ως προς τους κινδύνους που υπάρχουν από την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν στα ακίνητα φαίνεται να είναι περιορισμένοι προς το παρόν, αλλά δικαιολογούν στενή παρακολούθηση, αναφέρει.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται συγκρατημένα, αν και στα ακίνητα πολυτελείας αυξάνονται ταχύτερα με την υποστήριξη του σχεδίου παραχώρησης υπηκοότητας καθώς είναι ροές επενδυτικών κεφαλαίων σε μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

«Πρέπει να αποφευχθεί μια μη βιώσιμη αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στον τομέα των πολυτελών ακινήτων. Η περαιτέρω αποσύνδεση των απαιτήσεων επιλεξιμότητας του σχεδίου από τα ακίνητα θα βοηθήσει στην αποφυγή της υπερβολικής συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας και θα μειώσει τον κίνδυνο υπερπροσφοράς πολυτελών ακινήτων», τονίζεται.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι εάν οι κατασκευές στην αγορά πολυτελείας θα εξαρτηθούν μελλοντικά από εγχώριες πιστώσεις, θα ήταν σκόπιμο να καταστούν αυστηρότερα τα μακροπροληπτικά μέτρα.

Η επαναφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας και η αύξηση του φόρου μεταβίβασης επί ακίνητης περιουσίας θα παρείχαν πρόσθετα αντικυκλικά εργαλεία, αναφέρει, σε μια επισήμανση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Οι δύο φόροι καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια ως στήριξη στην αγορά ακινήτων, που έκτοτε έχει ενισχυθεί σημαντικά από το σχέδιο πολιτογραφήσεων επενδυτών.

Το Ταμείο δεν διστάζει να αναφέρει, στη συγκεκριμένη αναφορά για τα ακίνητα, ότι πρέπει να εξασφαλισθεί η συμμόρφωση με τα πρότυπα για το ξέπλυμα και τη νομιμοποίηση της τρομοκρατίας από τους τομείς που εμπλέκονται στο σύστημα παραχώρησης υπηκοότητας και η εποπτεία των τομέων αυτών για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις.

Της Γεωργίας Χαννή