You are here

Παρέλαση πύργων και έργων

09/10/2019 07:03

Βαριά είναι η ατζέντα της περιβαλλοντικής αρχής από τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου με αρκετά μεγάλα έργα να τυγχάνουν αξιολόγησης, περιλαμβανομένων και πύργων σε Λεμεσό και Λευκωσία, όπως και το έργο της Aristo στα Κούκλια.

Χθες στο μικροσκόπιο της επιτροπής εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα, τέθηκαν οι δίδυμοι πύργοι «Orion» της εταιρείας Βάσος Μαρκίδης στην Έγκωμη και σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch δεν υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις ώστε να μην επιτραπεί υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους στην εταιρεία να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πιο σοβαρός προβληματισμός που τέθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης του θέματος είναι η ενδεχόμενη σκίαση τις απογευματινές ώρες σε ένα τμήμα του ξενοδοχείου Hilton Park, λόγω της μικρής απόστασης που θα χωρίζει τις δύο αναπτύξεις.

Το έργο θα αποτελείται από δύο οικιστικούς πύργους 17 ορόφων με 86 πολυτελή διαμερίσματα τα οποία θα απευθύνονται σε ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

Η εταιρεία πάντως προκειμένου να εξασφαλίσει το πολυπόθητο διαβατήριο από τις αρμόδιες αρχές για την ανέγερση του project διαφοροποίησε τα σχέδια της και αντί έξι πύργους με λιγότερους ορόφους σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο και κατά μήκος του τεμαχίου γης, περιορίστηκε στους δύο πύργους οι οποίοι θα έχουν μεγάλη απόσταση από τα σύνορα όπως προνοεί η νομοθεσία για τα ψηλά κτήρια.

Ιδιαίτερες εντάσεις δεν εκφράσθηκαν ούτε από μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων επειδή ήδη στην περιοχή υπάρχουν παρόμοιας εμβέλειας οικιστικές αναπτύξεις.

Η ατζέντα της Τρίτης

Στο μεταξύ την ερχόμενη Τρίτη, φιγουράρουν στην ατζέντα της αρμόδιας επιτροπής της περιβαλλοντικής αρχής άλλα δύο μεγάλα projects στη Λεμεσό αυτή τη φορά καθώς και τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν από την εταιρεία Aristo Developers για το διαχωρισμό οικοπέδων στα Κούκλια με σκοπό την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών.

Πρώτο στη σειρά είναι το έργο Zaria Development το οποίο συνθέτουν δύο πολυώροφα οικιστικά κτήρια 16 και 18 ορόφων της εταιρείας Anolia Holdings στον Πύργο Λεμεσού.

Το άλλο έργο το οποίο θα εξετάσει ακολούθως η επιτροπή εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα αφορά την ανέγερση εννιαόροφης πολυκατοικίας με την ονομασία «Poseidon» της εταιρείας Vassos Makrides Estates Ltd, στον Άγιο Τύχωνα στην επαρχία Λεμεσού.

Την ίδια ημέρα θα εξεταστούν και τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητηθήκαν στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων (ΜΕΕΠ) της εταιρείας Venus Rock Estates Ltd & Aristo Ktimatiki από το διαχωρισμό γης σε οικόπεδα και τη διάνοιξη οδικού δικτύου στην κοινότητα Κούκλια της επαρχίας Πάφου.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία πριν ένα χρόνο κατέθεσε προκαταρτική μελέτη στο τμήμα περιβάλλοντος για διαχωρισμό 339 οικοπέδων με σκοπό την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών οι οποίες όμως μετά από παρατηρήσεις του τμήματος πολεοδομίας ο αριθμός των οικοπέδων μειώθηκε στα 204.

Της Ηρώς Ευθυμίου