You are here

Περίεργη η χρονιά για τα ακίνητα

02/12/2020 07:35

Περίεργη χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά παράγοντες του κλάδου ακινήτων εξαιτίας της αστάθειας που παρατηρείται στη ζήτηση, αν και εκτιμούν ότι μετά τα καλά νέα που έρχονται από το πεδίο του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα και στην κτηματαγορά.

Εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι τιμές των διαμερισμάτων και κατοικιών θα παραμείνουν σταθερές μετά τη μείωση 5% με 10% που έχουν υποστεί σε ετήσια βάση τους πρώτους μήνες της πανδημικής κρίσης.

Διαβλέπουν εντούτοις σημαντική κάμψη στις τιμές των καταστημάτων, των γραφείων και των γεωργικών ακινήτων.

Δε θα μειωθούν όλες οι τιμές

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «τα περιοριστικά μέτρα επηρεάζουν την αγορά, εντούτοις οι ιδιοκτήτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές στα διαμερίσματα και τις κατοικίες».

«Αμέσως μετά το πρώτο lockdown και την εξαγγελία των κυβερνητικών μέτρων για επιδότηση του επιτοκίου και αναστολή των δανείων, παρατηρήθηκε αναθέρμανση της δραστηριότητας της αγοράς, για να ακολουθήσει όμως αργότερα μια παρατεταμένη στασιμότητα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των περιοριστικών μέτρων», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, «υπάρχει ενδιαφέρον για ιδιοκατοίκηση ειδικότερα για διαμερίσματα και κατοικίες το οποίο όμως επηρεάζεται ανάλογα με τις εξελίξεις της πανδημίας».

Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι η εισαγωγή του εμβολίου κατά του κορωνιού θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, οπότε θα δοθεί ώθηση και στον κλάδο ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, οι τιμές των οικοπέδων και χωραφιών θα πιεστούν σημαντικά επειδή στην αγορά υπάρχει δυσανάλογα αυξημένη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση εξαιτίας των ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες προς πώληση. Εξάλλου, ανέφερε, η ζήτηση για οικόπεδα και χωράφια είναι μειωμένη.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «οι γραφειακοί χώροι θα επηρεαστούν ανεπανόρθωτα διότι ο κορωνοϊός έφερε κάποιες αλλαγές οι οποίες ήρθαν για να μείνουν και τα επόμενα χρόνια, όπως είναι η τηλεργασία. Αρνητικά επηρεάζονται και τα καταστήματα διότι εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν στην αγορά περισσότερα από ότι η ζήτηση μπορεί να καλύψει.

Πτώση στις παλιές πολυκατοικίες

Σύμφωνα με το CEO της εταιρείας G&P Lazarou, Πέτρο Λαζάρου, οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν περαιτέρω διότι αναμένεται το εμβόλιο και η κτηματαγορά, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας, θα αναθερμανθεί μόλις αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

Συμφώνησε ότι παρατηρείται επιβράδυνση της ζήτησης λόγω των δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί με την πανδημική κρίση, εντούτοις παραμένει το ενδιαφέρον ειδικότερα για κατοικίες και διαμερίσματα από νεαρά ζευγάρια τα οποία θέλουν να επωφεληθούν και από τα σχέδια της κυβέρνησης για επιδότηση του επιτοκίου

Η γη, είπε, επηρεάζεται λόγω της υπερπροσφοράς, κυρίως από τη διάθεση τεμαχίων από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ανέφερε επίσης ότι αρκετοί αγόρασαν από τις τράπεζες για να τα πωλήσουν αργότερα και με το ανάλογο κέρδος.

Κατά τον κ. Λαζάρου η μείωση στις τιμές των οικοπέδων και χωραφιών εξαρτάται από την απόσταση του κάθε ακινήτου από την περίμετρο του κεντρικού πυρήνα της πόλης. Στα προάστια της πρώτης γραμμής η μείωση είναι της τάξης του 5% με 10% και στα προάστια της δεύτερης γραμμής στο 20% και στο 30% στα οικόπεδα και τη γη στην ύπαιθρο.

Ο κ. Λαζάρου βλέπει επίσης μια μείωση των τιμών της τάξης του 5% έως 10% στα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης σε πολυκατοικίες ηλικίας πέραν των 20 χρόνων και μείωση γύρω στο 20% στα προάστια.

Υπάρχουν ευκαιρίες

Ο μεσίτης Ανδρέας Κλατσιάς εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά διαμερισμάτων που μπορούν οι αγοραστές να εκμεταλλευτούν. Σημείωσε ότι αυτό αφορά κυρίως παλιές πολυκατοικίες ή πολυκατοικίες εκτός των πόλεων και όχι καινούριες οικοδομές λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής.

Της Ηρώς Ευθυμίου