You are here

Πινγκ πονγκ ευθυνών για τους 2 ορόφους στο Sun City

26/10/2020 07:03

Μπαλάκι κάνουν τις ευθύνες το τμήμα πολεοδομίας και ο δήμαρχος Σωτήρας, για τους δύο επιπρόσθετους ορόφους που ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια στο ξενοδοχείο Sun City της εταιρείας Jim Chang Cyprus Developing Co Limited, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι ο τέως βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνης, στο δήμο Σωτήρας.

Ο διευθυντής του τμήματος πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος, σε δηλώσεις στη StockWatch επιρρίπτει τις ευθύνες στο δήμο Σωτήρας και στο μηχανικό του έργου λέγοντας ότι «το τμήμα πολεοδομίας αποποιείται των ευθυνών του, αλλά η πολεοδομία δεν μπορεί να ξέρει όλες τις περιπτώσεις και να κυνηγά τον καθένα διότι υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες αναπτύξεις σε ολόκληρη την Κύπρο».

Ρίχνοντας τη μπάλα στο δήμο Σωτήρας είπε ότι «μπορεί οι άδειες να εκδίδονται από το τμήμα μας, το οποίο όμως δεν κάνει επιτόπιους ελέγχους. Ο δήμος Σωτήρας, ο οποίος εκδίδει την άδεια οικοδομής, έχει και εκείνος ευθύνη ως η αρμόδια οικοδομική αρχή, όχι μόνο η πολεοδομία», είπε.  «Από τη στιγμή που θα σου αναφέρει ο επιχειρηματίας ότι εκκρεμεί αίτηση και μετά ιεραρχική προσφυγή δεν μπορούσαμε να του πούμε να κατεδαφίσει άμεσα τους δύο ορόφους».

Κληθείς να απαντήσει εάν δεν είχε πάρει είδηση κανένας ότι αναγείρονται ακόμη δύο όροφοι χωρίς άδεια είπε ότι «προφανώς το είχε δει ο δήμος Σωτήρας».

Είπε επίσης ότι την περασμένη Τετάρτη είχε επιδοθεί ειδοποίηση προς την εταιρεία να επαναφέρει την οικοδομή στην αρχική της κατάσταση όπως είχε αδειοδοτηθεί το 2017.

Υπέδειξε ταυτόχρονα ότι «με βάση το νόμο έχει ευθύνη και ο επιβλέπων μηχανικός διότι δεν μπορεί κανένας πολιτικός μηχανικός ή αρχιτέκτονας να επιβλέπει οικοδομή για την οποία δεν έχει εξασφαλισθεί άδεια».

Υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για την παρανομία

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης δήλωσε ότι για άλλη μια φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές προσθέτοντας ότι «για άλλη μια φορά οι επιτήδειοι παραβιάζουν τις νομοθεσίες χωρίς να αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη ενώ τιμωρείται ένας απλός πολίτης για μια βεράντα».

Ο κ. Αχνιώτης διευκρίνισε ότι δύο ημέρες πριν την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρία κατά την οποία αποφασίστηκε όπως παραπεμφθεί το όλο ζήτημα στο πειθαρχικό συμβούλιο για όσα μέλη του επιμελητηρίου εμπλέκονται στην υπόθεση, περιλαμβανομένων των μηχανικών που επέβλεπαν το έργο.

Τόνισε ότι «ο νόμος είναι ξεκάθαρος, καμία οικοδομική εργασία δεν εκτελείται χωρίς την εξασφάλιση προηγουμένως της οικοδομικής άδειας διότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα και υπάρχουν ποινικές ευθύνες γι’ αυτές τις παρανομίες».

Η πολεοδομία φαίνεται ότι έδωσε θετικές απόψεις

Ο δήμαρχος Σωτήρας Γιώργος Τάκκας νίπτει τα χείρας του λέγοντας ότι «εμείς στείλαμε επιστολή στην εταιρεία και στο μηχανικό για τους δύο ορόφους και αυτοί μας έφεραν την ιεραρχική προσφυγή και όπως διαφάνηκε στην πορεία υπήρξαν θετικές απόψεις από την πολεοδομία για να συνεχίσει το έργο».

Η κατάληξη της ιεραρχικής προσφυγής

Ο κ. Κούνδουρος, αναφερόμενος στα γεγονότα, είπε ότι όταν η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια το 2017, υπέβαλλε ακολούθως αίτηση τον Ιούλιο του 2018 για προσθήκη δύο ορόφων στο ξενοδοχείο και δύο ορόφους στην πολυκατοικία των οικιστικών διαμερισμάτων, εντούτοις η αίτηση απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2019 επειδή δεν έγινε αποδεκτή η εξαγορά χώρων πρασίνου που ζητούσε για νομιμοποίηση των δύο παράνομων ορόφων που ανεγέρθησαν στη ξενοδοχειακή μονάδα.

Η πολεοδομική αρχή, σημείωσε, έκρινε ότι ήταν απαραίτητοι οι χώροι πρασίνου για την περιοχή και δεν μπορούσαν να εξαγοραστούν και επιπλέον με την εξαγορά του χώρου πρασίνου θα δημιουργούνταν συνθήκες υπέρ της ανάπτυξης. Κάτι για το οποίο ενημερώθηκε και η εταιρεία τρεις μήνες μετά την απόρριψη του αιτήματος τον Οκτώβριο του 2018.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος, η εταιρεία προχώρησε στην υποβολή ιεραρχικής προσφυγής την οποία απέρριψε στις 12 Οκτωβρίου 2020, η διυπουργική επιτροπή, (υπουργοί εσωτερικών, μεταφορών, δικαιοσύνης), ως εκ τούτου η εταιρεία θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με τους όρους της πολεοδομικής άδειας και να επανέλθει στη νομιμότητα.

Το θέμα των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών υπερβάσεων από τη συγκεκριμένη εταιρεία στο ξενοδοχείο Sun City, θα εξεταστεί και στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος, μετά την εγγραφή του θέματος από τον βουλευτή του κινήματος Γιώργο Περδίκη.

Της Ηρώς Ευθυμίου