You are here

Πήραν την ανιούσα οι τιμές ακινήτων

18/01/2019 12:38

Αύξηση παρουσίασαν οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2018 σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία και η Eurostat αποτυπώνοντας την ανάκαμψη του τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η αύξηση διαμορφώθηκε στο 1,2%.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης μετρά τη μεταβολή της μέσης τιμής των οικιστικών μονάδων και καλύπτει όλους τους τύπους οικιστικών μονάδων, καινούρια και υφιστάμενα.

Η αξία της γης περιλαμβάνεται στην τιμή.

Η πηγή των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τους επί μέρους δείκτες και τους συντελεστές στάθμισης είναι το τμήμα κτηματολογίου.

Τα στοιχεία καλύπτουν όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εκτιμήσεις της Cystat διαφέρουν από αυτές της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης τιμών ακινήτων της ΚΤ δείχνει ότι οι τιμές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2018 έναντι αύξησης 1,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές των ακινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 4,3% το τρίτο τρίμηνο του 2018 όση ήταν η αύξηση και το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Στην ευρωζώνη, η αύξηση στις τιμές ακινήτων διαμορφώθηκε επίσης στο 4,3% από 4,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Σλοβενία (15,1%) και Ολλανδία (10,2%).

Μείωση σημειώθηκε μόνο στις τιμές των ακινήτων στην Ιταλία και Σουηδία.

Της Γεωργίας Χαννή