You are here

Πλάνο αναζωογόνησης ιστορικού κέντρου Λευκωσίας

30/03/2021 16:59

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και αντιπροσώπους του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας, ΠΑΣΙΚΑ, ΠΟΒΕΚ και ΕΒΕΛ, με επίκεντρο το ευρύτερο πλάνο αναζωογόνησης της εντός των τειχών πόλης.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «είχαμε μια διαβούλευση για το πλάνο το οποίο καταρτίζουμε ως κυβέρνηση που αφορά την αναγέννηση και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας».

«Έχουμε θέσει τις κύριες παραμέτρους αυτού του πλάνου, το οποίο αφορά την ολοκλήρωση πολύ σημαντικών έργων υποδομής, τη χρηματοδότηση άλλων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη δημιουργία φοιτητικών εστιών που θα λειτουργούν με κοινωνικά κριτήρια και τη δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών ούτως ώστε να μετατρέψουμε τη Λευκωσία σε μια αναγεννημένη, αναζωογονημένη πόλη, προς όφελος όλων μας, προς όφελος όλων των κατοίκων της, κυπρίων και μεταναστών οι οποίοι θα πρέπει να ζουν αρμονικά», τόνισε ο Υπουργός, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πολυδιάστατη προσπάθεια που αφορά και την αναγέννηση των γειτονικών σχολείων της περιοχής.

«Οι διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγουμε με όλους του εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχιστούν ούτως ώστε σύντομα αυτό το πλάνο να μπορεί να πραγματοποιηθεί. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε στο ιστορικό κέντρο», κατέληξε ο Υπουργός.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το πλάνο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι  μετά την ολοκλήρωση του κύκλου διαβουλεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ακολουθήσει η υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Αρχιεπισκοπής και στη συνέχεια θα γίνουν οι κατάλληλες μελέτες όσον αφορά την ανακαίνιση αυτού του ιστορικού μνημείου της Φανερωμένης. «Το όλο εγχείρημα ενδεχομένως να πάρει 2 ή 3 χρόνια. Ωστόσο, παράλληλα θα έχουν εξαγγελθεί τα μέτρα για τις φοιτητικές εστίες που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα», τόνισε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις αντιδράσεις για τη μετακίνηση του σχολείου της Φανερωμένης, ο Υπουργός είπε πως δεν θεωρεί δικαιολογημένες οποιεσδήποτε αντιδράσεις ενώ διαβεβαίωσε πως θα συζητήσει και με την ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ ώστε να εξηγήσει πως ο σχεδιασμός δεν επηρεάζει κατ' ουδένα λόγο τα παιδιά ή τους εκπαιδευτικούς.

«Το μέλημα μας είναι και η αναβάθμιση των γύρω σχολείων, τα οποία θα φιλοξενήσουν τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στη Φανερωμένη. Δεν είναι θέμα ότι κλείνει ή ανοίγει ένα σχολείο, είναι ένα ευρύτερο θέμα αναγέννησης και αναζωογόνησης μιας πόλης, όπως έγινε και σε ιστορικά κέντρα πόλεων του εξωτερικού» κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η μεταφορά πανεπιστημιακών σχολών ή τμημάτων στην εντός των τειχών Λευκωσία και η δημιουργία φοιτητικών εστιών, ως ενέργειες για την αναζωογόνηση της παλιάς πόλης, υπήρξε προτεραιότητα και διαχρονικό αίτημα του Δήμου Λευκωσίας.

«Πιστεύουμε ότι μια τέτοια απόφαση θα προσελκύσει πολλούς νέους ανθρώπους στο κέντρο και θα δώσει ζωντάνια στην εντός των τειχών Λευκωσία», τόνισε.

Σημείωσε ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση επιτυγχάνεται η διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με την επιδιόρθωση εγκαταλελειμμένων διατηρητέων οικοδομών αλλά και η αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης και η δημιουργία επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών.