You are here

Πληγή το κατασκευαστικό κόστος

19/04/2022 07:26

Μεγάλη πληγή καθίστανται οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές κατασκευαστικών υλικών για ολόκληρο τον κατασκευαστικό κλάδο στην Κύπρο, δεδομένων των επιπτώσεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών, καταγράφει σημαντική αύξηση 17,68% το τρίμηνο του έτους.

Μεγάλη αύξηση σημειώνουν τα μεταλλικά προϊόντα, τα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά αλλά και τα ηλεκτρομηχανολογικά είδη.

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο αναμένεται να ωθήσουν το κατασκευαστικό κόστος ακινήτων ακόμη ψηλότερα, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά και τη ζήτηση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση της ΚΤ για το δείκτη τιμών κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2021, εν μέρει, την αύξηση των τιμών επηρεάζει η συνεχής αύξηση του κατασκευαστικού κόστους (17,3% ετήσια αύξηση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο).

«Δεδομένου ότι η πλειονότητα των κατασκευαστικών υλικών είναι εισαγόμενα στην Κύπρο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο αναμένεται να ωθήσουν το κατασκευαστικό κόστος ακόμη ψηλότερα. Αυτό, στο μέλλον, ενδεχόμενα να επηρεάσει αρνητικά και τη ζήτηση», τονίζεται.

Επισημαίνεται ότι ως αποτέλεσμα εξωγενών κραδασμών, οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις. Οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο, γενικά, δεν έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια τις μεγάλες ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης (με εξαίρεση την αγορά πολυτελών διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού).

Τα δεδομένα αναμένεται να επηρεάσουν και τον χειρισμό στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που αφορούν στην ανέγερση κτηρίων, δεδομένης της επίπτωσης στα ποσά δανείων.

H αδειοδότηση νέων οικοδομικών έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες παρουσίασε διψήφια αύξηση τον Ιανουάριο, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά τον Ιανουάριο 2022 ανήλθε στις 535. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €165,5 εκατ. και το συνολικό εμβαδόν τις 158,0 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 640 οικιστικές μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cystat που παρουσιάζονται και στο StatWatch, το εμβαδόν των αδειοδοτηθένων έργων παγκύπρια παρουσίασε το 2021 αύξηση 3,8% στα 2346,2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα από 2260,7 εκατ. το 2020.

Της Γεωργίας Χαννή