You are here

Πληροφορίες για την εξωτερική οριοθέτηση τεμαχίων

02/06/2023 17:07

Τη σημασία της εξωτερικής οριοθέτησης ενός τεμαχίου υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Χωρομετρίας και Κτηματολογίου (ΤΧΚ), παρέχοντας στο κοινό πληροφορίες και στοιχεία για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να διευθετηθεί η οριοθέτηση τεμαχίου. Υπογραμμίζει, δε, ότι καμία ανάπτυξη τεμαχίου δεν πρέπει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται χωρίς να προηγηθεί η εξωτερική οριοθέτηση.

Το ΤΧΚ αναφέρει ότι, με τη διεκπεραίωση της διεργασίας εξωτερικής οριοθέτησης, ο καθορισμός των συνόρων των τεμαχίων γίνεται με σύγχρονες μεθόδους, με τη χρήση νέας τεχνολογίας και τα εμβαδά υπολογίζονται με ακρίβεια, με βάση αξιόπιστες συντεταγμένες.

Σημειώνει ότι η υποβολή της αίτησης εξωτερικής οριοθέτησης τεμαχίου μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Κτηματολογίου https://portal.dls.moi.gov.cy, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), προς το αρμόδιο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο, είτε μέσω έντυπου ταχυδρομείου στη διεύθυνση του αρμόδιου Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου, είτε με παράδοση της αίτησης στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο.

Διευκρινίζεται ότι, για να γίνει αποδεκτή η αίτηση, το ακίνητο θα πρέπει να βασίζεται στο εν χρήσει κτηματικό σχέδιο και ότι σε αντίθετη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για Έκδοση Εκσυγχρονισμένης Εγγραφής. Αναφέρεται, ακόμα, ότι ο αιτητής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, κατά πόσο η αίτησή του θα διεκπεραιωθεί από το Τμήμα, ή από ιδιώτη Αρμόδιο Χωρομέτρη. Για τον σκοπό αυτό, ο Κατάλογος των Ιδιωτών Αρμόδιων Χωρομετρών είναι αναρτημένος στη Διαδικτυακή Πύλη Κτηματολογίου.

Το ΤΧΚ επισημαίνει ότι με την οριοθέτηση εξωτερικών ορίων, διασφαλίζεται με ακρίβεια ο χωρικός προσδιορισμός του, γίνεται υπολογισμός και υιοθετείται εμβαδό με μεγάλη ακρίβεια, εξασφαλίζεται το πιστοποιητικό εξωτερικής οριοθέτησης, αξιοποιείται σε σωστές βάσεις την ανάπτυξη της ακίνητης ιδιοκτησίας και διασφαλίζονται οι σχέσεις καλής γειτονίας με τους ιδιοκτήτες των όμορων τεμαχίων με το δικό μου τεμάχιο.

Η διαδικασία που ακολουθείται, περιλαμβάνει υπόδειξη της θέσης των οροσήμων στην παρουσία των αιτητών, οι οποίοι έχουν την ευθύνη εξασφάλισης και διατήρησης των οροσήμων που υποδείχτηκαν. Ακολούθως, γιανα οριστικοποιηθούν τα ορόσημα ακολουθείται σειρά ελέγχων και στη συνέχεια εκδίδεται το Πιστοποιητικό Εξωτερικής Οριοθέτησης. Τέλος, σε περίπτωση που ο αιτητής διαφωνεί με τη θέση του συνόρου που του υποδείχθηκε, έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση Συνοριακής Διαφοράς, σύμφωνα με το Άρθρο 58, του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, Κεφ. 224.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Υπηρεσίες που προσφέρει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, καθώς και έντυπα αιτήσεων, υπάρχουν στη Διαδικτυακή Πλατφόρμα DLS Portal. https://portal.dls.moi.gov.cy, ενώ Παγκύπριος Αριθμός Τηλεξυπηρέτησης λειτουργεί στο 17100 και στο +357 22804900 (για κλήσεις από το εξωτερικό).