You are here

Πληροφορίες σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για ακίνητα

09/12/2019 07:20

Τη διεύρυνση της παροχής πληροφοριών από το κτηματολόγιο για ακίνητα και σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, προνοεί νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή.

Σύμφωνα με το άρθρο 51Α του Περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, Κεφ. 224, ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) δύναται να παρέχει πληροφορίες που αφορούν ακίνητη ιδιοκτησία εγγεγραμμένη σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, σε πιστωτικό ίδρυμα, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης, στην οποία επεξηγούνται οι λόγοι που καθιστούν τέτοιο ίδρυμα δικαιούχο της εν λόγω πληροφόρησης.

Ο Διευθυντής, αφού παράσχει τέτοια πληροφόρηση, χωρίς τη χρονικά παράλληλη εξέταση των προβληθέντων λόγων, προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και δύναται να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο και/ή να αφαιρέσει την άδεια πρόσβασης από το πιστωτικό ίδρυμα, όταν αποδεδειγμένα διαπιστώσει ότι το ίδρυμα είχε πρόσβαση σε τέτοια πληροφόρηση, χωρίς να συντρέχουν οι αναφερόμενοι στην αίτησή του λόγοι. 

Για σκοπούς βελτίωσης των προτεινομένων λύσεων αναδιάρθρωσης, καθώς επίσης και πιο αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου «Εστία», κρίθηκε σκόπιμη η τροποποίηση του άρθρου 51Α του νόμου, κατά τρόπο που η προαναφερθείσα πρόσβαση να διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει και πρόσωπα που κατέχουν πιστωτικές διευκολύνσεις

Για σκοπούς εφαρμογής του εν λόγω άρθρου, ως τέτοια θα λογίζονται πρόσωπα που θα προσκομίζουν μαζί με την αίτηση τους για παροχή πληροφοριών, βεβαίωση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ότι αφενός, έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν πιστωτικές διευκολύνσεις δυνάμει του περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου και αφετέρου, έχουν παραχωρήσει ή έχουν αποκτήσει (είτε με αγορά, είτε κατόπιν μεταφοράς ή μεταβίβασης) πιστωτικές διευκολύνσεις κατά την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό από τον ίδιο νόμο.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο έτυχε της απαραίτητης νομοτεχνικής επεξεργασίας από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 15 Νοεμβρίου.

Γ.Χ.