You are here

Πωλήσεις τσιμέντου: Επάνοδος σε ψηλούς ρυθμούς

14/10/2004 17:31

• Σήμανε το κύκνειο άσμα της έντονης κατασκευαστικής δραστηριότητας;


Επανήλθαν στους συνηθισμένους, αυξητικούς ρυθμούς οι πωλήσεις τσιμέντου τον Σεπτέμβριο μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών. Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, τον περασμένο μήνα διατέθηκαν στην κυπριακή αγορά από τις δύο τσιμεντοβιομηχανίες 145.837 τόνοι τσιμέντο σε σχέση με 125.583 τόνους τον αντίστοιχο μήνα του 2003, αλλά και 67.146 τον Αύγουστο του περασμένου καλοκαιριού. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα επανέκτησε τους έντονους ρυθμούς των περασμένων μηνών. Σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, διατέθηκε το Σεπτέμβριο 16,1% περισσότερη ποσότητα τσιμέντου στην εγχώρια αγορά, ενώ η ετήσια αύξηση για τη συνολική περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 19,1%.

Κατασκευές: «Άρχισε να σπάζει η δουλειά»

Πάντως παρά την αύξηση των πωλήσεων που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα, συγκλίνουσες απόψεις κάνουν λόγο για ζοφερότερες προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου.

Ενδεικτικά, ο Δημήτρης Σαμψών, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστικών Εταιρειών ανέφερε στη StockWatch, ότι στους κόλπους των κατασκευαστών επικρατεί η άποψη ότι η δραστηριότητα θα πάψει σύντομα να αυξάνεται. «Άρχισε να σπάζει η δουλειά», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος πληροφόρηση από μέλη του Συνδέσμου του, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή άρχισε να είναι εμφανής από τον Ιούλιο και πρόσθεσε ότι έμμεσα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις κατασκευές στα κατεχόμενα. Για το 2005, συνέχισε, θα πρέπει να αναμένουμε ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα με φέτος.

Μια σημαντική παράμετρος που θα προκαλέσει την εξέλιξη αυτή και είναι πηγή έντονου προβληματισμού, είναι το ολοένα αυξανόμενο κόστος κατασκευής που καθίσταται ακόμα οξύτερο με τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Ερωτηθείς για το κατά πόσον οι απλοί πολίτες θα είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτούν την αγορά κατοικίας, δεδομένου ότι τόσο τα υλικά οικοδομής και εργασίας, όσο και οι τιμές των οικοπέδων αυξάνονται συνεχώς με γοργότερους ρυθμούς απ’ ό,τι τα εισοδήματα στην Κύπρο παρά την ΑΤΑ, ο Δημήτρης Σαμψών δεν απέκρυψε τον προβληματισμό του, λέγοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ωθήσει τους πολίτες στην αγορά χαμηλότερης ποιότητας κατοικιών.

Δυνατή η εξισορρόπηση;

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Λάκης Τοφαρίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Αναπτύξεως Γης, όπως και ο Γιώργος Σιδέρης, Γενικός Διευθυντής της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού.

«Οι πωλήσεις τσιμέντου το 2005», είπε ο Γιώργος Σιδέρης, «θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με φέτος» και δεν απέκρυψε την ανησυχία του για την ολοένα συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους κατασκευής, και ιδιαίτερα του πετρελαίου. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι οι δυνατές εξισορροπητικές εξελίξεις στον τομέα της κτηματαγοράς που θα επιτρέψουν σε τελική ανάλυση την εκτέλεση έργων στο μέλλον.

Ευτυχώς που υπάρχει η γονική αγάπη...
Από την άλλη, ο Λάκης Τοφαρίδης ανέφερε ότι από την προβλεπόμενη κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης της κατασκευαστικής βιομηχανίας, θα επηρεαστούν πολύ οι μικρότερες και οικονομικά ασθενέστερες επιχειρήσεις. Οι κατασκευές, είπε, χαρακτηρίζονται πάντα από σκαμπανεβάσματα, αλλά οι υγιείς επιχειρήσεις καταφέρνουν να επιβιώνουν. Παρόλα ταύτα, εξέφρασε την άποψη ότι ανεξάρτητα από τις δυσμενείς εξελίξεις, όπως την αύξηση του κόστους κατασκευής, την επιβολή ΦΠΑ, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης κ.ά., «οι γονείς πάντα θα αγαπούν τα παιδιά τους πολύ», και θα φροντίζουν για τη στέγασή τους και κατ’ επέκταση, για τη διατήρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Του Στέλιου Ορφανίδη