You are here

Πράσινο για ολικό λίφτινγκ Sveltos Hotel

06/02/2023 13:18

Η περιβαλλοντική αρχή άναψε πράσινο στην εταιρεία Sveltos Estates Ltd, για προσθηκομετατροπές στο «Sveltos Hotel», το οποίο χωροθετείται πλησίον της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000, στη λίμνη Ορόκλινης.

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέχεται στο €1.500.000 με περίοδο εκτέλεσης του 12 μήνες.

Σύμφωνα με την έκθεση της περιβαλλοντικής αρχής το συνολικό εμβαδόν δόμησης των υφιστάμενων υποδομών ανέρχεται στα 1.194 τ.μ., που περιλαμβάνουν κτίριο που αποτελείται από 4 επίπεδα και 46 δωμάτια, χώρο πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο, δύο εξωτερικές πισίνες, γήπεδο τένις και 33 χώρους στάθμευσης (29 καλεσμένων + 4 προσωπικού και φορτοεκφόρτωσης).

Οι προσθηκομετατροπές αφορούν την κατασκευή νέου κτιρίου που θα αποτελείται από 4 επίπεδα (ισόγειο και τρεις όροφοι), με εσωτερική πισίνα και γυμναστήριο στο ισόγειο, 24 δωμάτια συνολικά στους ορόφους, κήπο οροφής και 19 επιπλέον χώρους στάθμευσης (12 + 7 ΑμΕΑ). Σκοπός είναι να ενωθούν τα δύο κτίρια (υφιστάμενο και προτεινόμενο) με τη δημιουργία γεφυρώματος στον πρώτο και δεύτερο όροφο. Συνεπώς, θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί ένα πολύ μικρό μέρος του υφιστάμενου κτηρίου, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει σύνδεσή του με το νέο ξενοδοχείο.

Σύμφωνα επίσης, με τη γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής διαπιστώθηκε ότι η κατασκευή και λειτουργία της προτεινόμενης ανάπτυξης, μπορεί να προχωρήσει αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα μετριασμού για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της φωτορύπανσης και του θορύβου κατά το κατασκευαστικό στάδιο αλλά και ελαχιστοποίηση του κινδύνου ρύπανσης από απορροές υγρών αποβλήτων ή από επιφανειακά νερά απορροής και επηρεασμού του καναλιού εκροής της Λίμνης Ορόκλινης.

Χαρακτηριστικά της λίμνης Ορόκλινης

Η προστατευόμενη περιοχή «Λίμνη Ορόκλινης» καθορίστηκε ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ), λόγω της παρουσίας σημαντικών τύπων οικοτόπων οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας των Οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ. Η Λίμνη Ορόκλινης αποτελεί ένα από τους ελάχιστους φυσικούς υγρότοπους που υπάρχουν στην Κύπρο. Η λεκάνη της Λίμνης βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2,3 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το μέσο βάθος του νερού της Λίμνης δεν ξεπερνά τα 0,50 μ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα φυσικό, αβαθή, εποχικό ως επί το πλείστο, υφάλμυρο υγρότοπο, με εκτεταμένες ελώδεις εκτάσεις, μεσογειακούς αλμυρούς λειμώνες, θαμνώδη αλοφυτική βλάστηση, υδρόβια και υδροχαρή φυτά και καλαμώνες.

Της Ηρώς Ευθυμίου