You are here

Πράσινο περιβαλλοντικής αρχής σε σωρεία έργων

29/05/2020 11:42

Τα δεδομένα για τον κατασκευαστικό τομέα φαίνεται ότι άρχισαν να διαφοροποιούνται προς το καλύτερο καθώς η περιβαλλοντική αρχή, τις εβδομάδες που ακολούθησαν της άρσης της καραντίνας, ανάβει το πράσινο φως στο ένα έργο μετά το άλλο, είτε πρόκειται για ξενοδοχείο είτε για μεγάλα οικιστικά projects.

Οι δύο θετικές γνωματεύσεις που αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα της αρχής η μια αφορά την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας και η άλλη προσθηκομετατροπές σε υφιστάμενη τουριστική ανάπτυξη και οι δύο στην επαρχία Αμμοχώστου.

Όσον αφορά την ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας, η περιβαλλοντική αρχή δηλώνει ότι δεν φέρει ένσταση στην ανέγερση ξενοδοχείου 3 αστέρων δυναμικότητας 78 κλινών στην περιοχή Κάππαρη στο δήμο Παραλιμνίου στην επαρχία Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, το προτεινόμενο έργο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και τρεις ορόφους. Θα περιλαμβάνει 36 δωμάτια, 2 δωμάτια για ΑΜΕΑ, χώρο αναμονής / lobby, σαλόνι, μπαρ, εξωτερική και εσωτερική κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, χώρους spa, εστιατόριο πελατών, θεματικό εστιατόριο και όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους μιας ξενοδοχειακής μονάδας 3 αστέρων.

Στην ευρύτερη περιοχή μελέτης υπάρχουν οικιστικές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικές μονάδες και διευκολύνσεις ενώ η πλησιέστερη ζώνη κατοικίας βρίσκεται σε απόσταση 12μ. Η πρόσβαση στο τεμάχιο γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δημόσιου δρόμου.

Η ξενοδοχειακή μονάδα θα υδροδοτείται από το δίκτυο ύδρευσης Παραλιμνίου ενώ κατά την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιείται νερό είτε από το δίκτυο ύδρευσης Παραλιμνίου, είτε από εγκαταστάσεις που παρέχουν ανακυκλωμένο νερό.

Η θέση της περιβαλλοντικής αρχής είναι ότι δε φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου υπό τους όρους / προϋποθέσεις οι οποίοι καταγράφονται στη γνωμοδότηση.

Επεκτείνεται το Euronapa Hotel Apartments

Το δεύτερο έργο αφορά προσθηκομετατροπές σε υφιστάμενα οργανωμένα τουριστικά διαμερίσματα στη ξενοδοχειακή μονάδα «EURONAPA Hotel Apartments» και ανέγερση νέου μπλοκ της εταιρείας Α/φοι Παναγίδη (ΝΗΣΙ) Λτδ, στην Αγία Νάπα.

Ειδικότερα το προτεινόμενο έργο αφορά αίτηση για προσθηκομετατροπές σε υφιστάμενα τουριστικά διαμερίσματα και την ανέγερση νέου τριώροφου κτηρίου (Μπλοκ G) μέσα στα όρια της τουριστικής ανάπτυξης η οποία βρίσκεται επί της Λεωφόρου Νησσί.

Το τεμάχιο απέχει πέραν των 400μ. από την παραλία με την ονομασία «Κατσαρκά», στο δυτικό μέρος της ανάπτυξης όπου χωροθετείται το γήπεδο τένις και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 13μ. από τη μέση στάθμη της θάλασσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, η ευρύτερη περιοχή μελέτης εμπίπτει σε ιάδρομο/πέρασμα διέλευσης αποδημητικών άγριων πτηνών και απέχει 2,3 χλμ από την προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Τόπου Κοινοτικής Σημασίας με την ονομασία «Κάβο Γκρέκο».

Το νέο κτήριο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις (3) ορόφους και θα περιλαμβάνει χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, χώρους υγιεινής στο ισόγειο και 18 στούντιο στους τρεις ορόφους, έξι σε κάθε όροφο. Το υπόγειο του κτηρίου θα έχει εμβαδό 930 τ.μ. και θα περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης 28 θέσεων και μικρή αποθήκη. Το βάθος του θα είναι περίπου 3μ. και το βάθος της πεδιλόπλακας 4-4.5μ. Στον ισόγειο εξωτερικό χώρο θα υπάρχει χώρος αθλοπαιδιών που θα καταλαμβάνει εμβαδό 162 τ.μ. Το έργο θα υδροδοτείται από το δίκτυο ύδρευσης Αγίας Νάπας και τον βιολογικό σταθμό Αγίας Νάπας για τις ανάγκες άρδευσης. Το κτήριο θα κατασκευαστεί με τις κλασσικές μεθόδους ανέγερσης οικοδομών με οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η περιβαλλοντική αρχή, άναψε το πράσινο και σε αυτό το έργο θέτοντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου