You are here

Πράσινο περιβαλλοντικής αρχής σε τρεις πύργους 29, 30 και 40 ορόφων στη Λεμεσό

26/10/2020 10:28

Η περιβαλλοντική αρχή άναψε το πράσινο φως στην ανέγερση τριών οικιστικών πύργων 29, 30 και 40 ορόφων και 6όροφου κτηρίου για χώρους στάθμευσης, της εταιρείας Melkor Holdings Ltd, στην ενορία Τσιφλικούδια, του δήμου Λεμεσού.

Το έργο «Loel High Rise Residential» εγκρίθηκε απο την περιβαλλοντική αρχή με μειωμένο αριθμό διαμερισμάτων, από 609 σε 497.

Το έργο θα κατασκευαστεί στο τεμάχιο που βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο της εταιρείας ΛΟΕΛ ΛΤΔ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εντός των υπό μελέτη τεμαχίων 270 και 142 υφίστανται κτηριακές εγκαταστάσεις, διάφορα υλικά και υποδομές.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που τέθηκε στο μικροσκόπιο της περιβαλλοντικής αρχής, σκοπός του έργου είναι η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του παλιού εργοστασίου και η αναβάθμιση της περιοχής μέσω της κατασκευής 3 οικιστικών πολυώροφων κτηρίων. Η αναπτυξιακή τάση που παρατηρείται στο δήμο Λεμεσού δημιουργεί μεταξύ άλλων την προσέλκυση ατόμων που θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία στην περιοχή.

Απώτερος στόχος είναι να καλυφθούν οι οικιστικές ανάγκες του δήμου και να ενδυναμωθεί η περιοχή με νέους χώρους εκδηλώσεων και εκθέσεων που θα συνοδεύονται από οργανωμένους χώρους δημόσιου και ιδιωτικού πρασίνου, καθώς και από δημόσιο χώρο στάθμευσης.  

Συγκεκριμένα εντός του τεμαχίου 270 υφίστανται: 
-Κτηριακές εγκαταστάσεις γραφείων
- Στεγασμένοι χώροι στάθμευσης
- Χώρος επισκευής μηχανημάτων
- Αποθήκες
- Κέντρο διανομής
-Ανοξείδωτες δεξαμενές
-Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα και 
-Άλλες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Εντός του τεμαχίου 142 υφίστανται χώρος παρασκευής και εμφιάλωσης των ποτών, αποθήκες, γραφεία και δεξαμενές διαφόρων ειδών και μεγεθών, καθώς και διατηρητέο κτήριο.

Το τεμάχιο 138 χρησιμοποιείται για απόθεση διαφόρων υλικών, όπως ξύλινα παλέτα, μεταλλικά ράφια, αδρανή (χώματα). Επίσης, υφίσταται μια παλιά μεταλλική αποθήκη. 

Εντός του τεμαχίου 139 υφίστανται τρία διατηρητέα κτήρια, καθώς και μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων (κυρίως συσκευασίες υλικών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έχει κατατεθεί ξεχωριστή αίτηση για την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτηρίων. 

Το προτεινόμενο έργο βρίσκεται σε αστική/παραλιακή περιοχή (σε απόσταση 65 m από τη θάλασσα) και συνορεύει/γειτνιάζει με αρκετές αναπτύξεις (κυβερνητικές υπηρεσίες, χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, εμπορικές, οικιστικές και βιομηχανικές αναπτύξεις). 

Στο ανατολικό σύνορο του έργου εφάπτεται η υπεραγορά LIDL, το εργοστάσιο της ΚΕΟ (απόσταση 350 m περίπου), η μαρίνα Λεμεσού (απόσταση 600 m περίπου), ο παραπόταμος του ποταμού Γαρύλλη (απόσταση 950 m περίπου) και το παλιό λιμάνι Λεμεσού (απόσταση 1.1 km περίπου) ενώ βορειοδυτικά του βρίσκονται σχολεία, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αγίου Αντωνίου (απόσταση 350 m περίπου), καταστήματα, και κατοικίες.

Της Ηρώς Ευθυμίου