You are here

Πράσινο σε 16 κατοικίες στις Θαλασσινές Σπηλιές Πέγειας

20/09/2019 11:27

Η περιβαλλοντική αρχή, άναψε πράσινο στην υλοποίηση ακόμη ενός έργου πλησίον των Θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια, της εταιρείας Armonia Estates Ltd.

Όπως αναφέρεται στη θετική γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής, το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία 16 επαύλεων με ιδιωτικές πισίνες, περίφραξη και βιολογικό σταθμό στην περιοχή Καφίζη/Μανίκη στο δήμο Πέγειας.

Προστίθεται ότι τα τεμάχια που θα ανεγερθούν εμπίπτουν εντός της τουριστικής πολεοδομικής ζώνης Τ2β και εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πέγειας.

Η ανάπτυξη προτείνεται να πραγματοποιηθεί στα τεμάχια 426, 427, και 104 του Φ/Σχ. 44/07 με συνολική έκταση 17.873 τετραγωνικά μέτρων.

Αναλυτικότερα, το τεμάχιο 426 εφάπτεται της ακτογραμμής ενώ το τεμάχιο 427 απέχει 40 μέτρα περίπου από την ακτογραμμή.

Η περιοχή των προτεινόμενων αναπτύξεων εφάπτεται με τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ, Site of Community Interest - SCI),«Χερσόνησος Ακάμα» με κωδικό περιλαμβάνει σημαντικούς τύπους οικοτόπων μεταξύ άλλων φιλοξενεί σημαντικά μεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας.

Ηπεριοχή του Ακάμα υποστηρίζει σημαντικούς οικοτόπους και είδη με κυριότερο το είδος προς εξαφάνιση Monachus monachus (Μεσογειακή φώκια).

Η χερσόνησος Ακάμα περιλαμβάνει αρκετές σπηλιές που θεωρούνται σημαντικές για τη μεσογειακή φώκια, περιλαμβανομένων των Θαλασσινών Σπηλιών, ενώ το πλησιέστερο θαλάσσιο σπήλαιο με εξακριβωμένη δραστηριότητα της Μεσογειακής Φώκιας, βρίσκεται 450 μέτρα, περίπου, ανατολικά της προτεινόμενης ανάπτυξης, σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Η χλωρίδα περιμετρικά της περιοχής χαρακτηρίζεται από θαμνώνες μακκίας και φρυγανικής βλάστησης με είδη τυπικά της Θέρμο‐Μεσογειακής ζώνης όπως το Juniperus phoenicea, Pistacia lentiscus, κτλ.

Πλησίον της περιοχής του υπό μελέτη έργου εντοπίστηκε το είδος του Κόκκινου Βιβλίου Taraxacumaphrogenes ενώ καταγράφεται και το είδος Aizoonhis panicum.

 Πλησίον της περιοχής του υπό μελέτη έργου, στο παραλιακό μέτωπο εντοπίζεται σπηλιά σε απόσταση 30 μέτρα, περίπου, από τα όρια του τεμαχίου 426 και σε απόσταση 70 μέτρα, περίπου, από τα όρια του τεμαχίου 427.

Οι πλησιέστερες προτεινόμενες κατασκευές από την σπηλιά είναι σε απόσταση 70 μέτρα, περίπου, και αφορούν τα τεμάχια με αρ. 426 και 427. Η πλησιέστερη προτεινόμενη κατοικία με βάση την εν λόγω αίτηση (πλησιέστερο όριο κτιρίου) στο χερσαίο τμήμα των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 απέχει 35 μέτρα περίπου, ενώ η πλησιέστερη προτεινόμενη κατοικία (πλησιέστερο όριο κτιρίου) στο θαλάσσιο τμήμα των περιοχών του Δικτύου.

Σύμφωνα με τον μελετητή, στην περιοχή της ζώνης προστασίας της παραλίας δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση και η βλάστηση θα παραμείνει ως έχει στη φυσική της μορφή.

Περιγραφή και χωροθέτηση του έργου

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ανέγερση δεκαέξι κατοικιών, έκαστη με κολυμβητική δεξαμενή, περίφραξη, υπόγειο τριτοβάθμιο σταθμό επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (αστικών λυμάτων και υγρών αποβλήτων από τον καθαρισμό των φίλτρων των κολυμβητικών δεξαμενών) δυναμικότητας 30m3/ημέρα.

Η περιβαλλοντική αρχή θέτει όρους και προϋποθέσεις, τόσο κατά την ανέγερση των κατοικιών, όσο και κατά τη λειτουργία τους.

Προτείνονται μέτρα για τον εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό, μέτρα για τη διαμόρφωση των κήπων και τοπιοτέχνηση, για τους χώρους στάθμευσης και οδοστρώματα, την προστασία των νερών και του εδάφους, τη διατήρηση και προστασία της φύσης (οικότοποι, χλωρίδα, πανίδα) για το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης εντός της ανάπτυξης, για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών και μια σειρά άλλων μέτρων και όρων.

Της Ηρώς Ευθυμίου