You are here

Πράσινο σε ξενοδοχείο σε ζώνη προστασίας στο Παραλίμνι

30/11/2022 16:31

Η περιβαλλοντική αρχή άναψε το πράσινο φως στην αίτηση για την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας τριών αστέρων, με εκτιμώμενο κόστος €5.000.000, στο δήμο Παραλιμνίου.

Σύμφωνα με την έκθεση της μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από το έργο, ιδιοκτήτης του έργου αναφέρεται ο Ν.Ι και άλλοι.

Το προτεινόμενο κτήριο το οποίο χωροθετείται εντός του τουριστικού κέντρου της περιοχής Πρωταρά, θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τέσσερεις ορόφους. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 89 κλίνες εκ των οποίων οι πέντε για ΑμεΑ, χώρο υποδοχής και αποσκευών, γραφεία, εστιατόριο, αίθουσα προγεύματος, κουζίνα, μπαρ, χώρους εστίασης προσωπικού, χώρους υγιεινής και αποδυτήρια επισκεπτών και προσωπικού, εξωτερική πισίνα, συντριβάνι, χώρους πρασίνου και 23 χώρους στάθμευσης εκ των οποίων οι πέντε για ΑμεΑ. Η εκτιμώμενη περίοδος εκτέλεσης του έργου είναι 12 μήνες.

Μεγάλο μέρος του υπό μελέτη τεμαχίου, χωροθετείται μέσα στη ζώνη προστασίας της παραλίας όπου δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε ανάπτυξη. Στην παρούσα όμως περίπτωση και σύμφωνα με σχετική επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών με ημερ.10.05.2018, έχει εγκριθεί αίτημα για παραχώρηση χαλάρωσης με βάση το άρθρο 5Α του περί Προστασίας Νόμου, για χώρους στάθμευσης οχημάτων, ποδηλατοστάσιο, σιντριβάνι και διαφημιστική πινακίδα εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας η οποία εμπίπτει σε τουριστική ζώνη Τ1ε.

Μέσα στο υπό μελέτη τεμάχιο, υπάρχουν υφιστάμενες προκατασκευασμένες κατασκευές σε καλυμμένο με μπετόν έδαφος, αριθμός δέντρων (κληματαριές, συκιές, φοινικόδεντρα κλπ), ενώ περίπου το κεντρικό μέρος του τεμαχίου είναι καλυμμένο με γρασίδι και υπόγειο σύστημα άρδευσης με τις σχετικές υποδομές οι οποίες θα απομακρυνθούν για σκοπούς υλοποίησης του έργου.

Στα νότια και νοτιοδυτικά της περιοχής μελέτης, υπάρχουν τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια και εμπορικές αναπτύξεις, ενώ προς τα βόρεια και βορειοδυτικά επικρατούν καλλιέργειες, οικιστικές και παραθεριστικές αναπτύξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν αναμένεται η αποκοπή τεσσάρων συκιών, τριών κλιματαριών, μίας ακακίας, μίας λεμονιάς και μίας λευκής πλουμερίας που βρίσκονται στο δυτικό άκρο του υπό μελέτη τεμαχίου όπου θα ανεγερθεί το νέο κτήριο.

Επίσης μέσα στο υπό μελέτη τεμάχιο υπάρχει ένα δέντρο του γένους Ταμαρίς (Tamarix) και τα είδη φοινικιάς (Phoenix dactylifera L, Washingtonia filifera) που σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, για το δέντρο του γένους Ταμαρίς (Tamarix), είναι απαραίτητη η λήψη άδειας πριν από την εκρίζωση, την υλοτομία και την αποκοπή της κορυφής του κορμού του, όταν η έμφλοια διάμετρος του κορμού τους σε ύψος 130εκ. από το έδαφος είναι μεγαλύτερη από 50εκ. και των δέντρων που ανήκουν στο είδος Φοινικιά (Phoenix dactylifera L, Washingtonia filifera), όταν η έμφλοια διάμετρος του κορμού τους σε ύψος 130 εκ. πάνω από το έδαφος είναι μεγαλύτερη από 40 εκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν τα δύο πιο πάνω είδη δεν αναμένεται να αποκοπούν.

Το υπό μελέτη τεμάχιο απέχει πέραν των 1700μ., από την πλησιέστερη περιοχή Natura 2000 με την ονομασία «Θαλάσσια Περιοχή Νησιά CY3000006» και περίπου 780μ από την πλησιέστερη περιοχή Νερών Κολύμβησης με την ονομασία «Βρύση Γ΄CY0003101000000006».

Παρόλο που η περιοχή μελέτης εμπίπτει σε διάδρομο διέλευσης αποδημητικών άγριων πτηνών, η ευρύτερη περιοχή μελέτης είναι ήδη πολύ ανεπτυγμένη με τουριστικές και άλλες αναπτύξεις και ως εκ τούτου ο εξωτερικός φωτισμός θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην επηρεάζει τα αποδημητικά πτηνά.

Η.Ε.