You are here

Πράσινο στην ανέγερση ξενοδοχείου χωρίς περιβαλλοντική μελέτη

03/12/2020 10:51

Η περιβαλλοντική Αρχή, άναψε πράσινο στην ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας της εταιρείας Jasper CO Ltd, δυναμικότητας 75 δωματίων, στην κοινότητα Παχυάμμου επαρχίας Λευκωσίας, παραθέτοντας τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν απαιτείται μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ).

Απαιτείται όμως η λήψη μιας σειράς μέτρων για μείωση και μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε το προτεινόμενο έργο να ενταχτεί στο περιβάλλον με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη θετική γνωμοδότηση, η ύπαρξη του προτεινόμενου έργου θα επιφέρει αναπόφευκτα αλλαγές στο τοπίο οι οποίες όμως κρίνονται ως τοπικές και μικρής κλίμακας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη τόσο τα προτεινόμενα τεμάχια όσο και η γύρω περιοχή περιμετρικά του έργου αφορούν οικιστικές πολεοδομικές ζώνες. Επίσης σημειώνεται ότι ήδη στη γύρω περιοχή υπάρχει οικιστική ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις από την αλλαγή χρήσης γης στις περιβαλλοντικές παραμέτρους βιοποικιλότητα, χλωρίδα και πανίδα θα είναι μόνιμες αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικές λόγω της παρουσίας παρόμοιας βλάστησης στην ευρύτερη περιοχή μελέτης και την απουσία σημαντικών στοιχείων εντός των τεμαχίων που να χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.

Το προτεινόμενο έργο αφόρα ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 75 δωματίων (150 κλίνων) με κολυμβητικές δεξαμενές. Το προτεινόμενο ξενοδοχείο θα διαθέτει τρία υπόγεια, ισόγειο, μεσοπάτωμα και δύο ορόφους.

Στα τεμάχια υπάρχουν δέντρα και θάμνοι και μέρος αυτών θα επηρεαστούν. Τα εν λόγω τεμάχια έχουν υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 56-121 μέτρων, περίπου, από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης, εστιατόρια και μπαρ, έξι κοινόχρηστες κολυμβητικές δεξαμενές και 20 κολυμβητικές δεξαμενές για τα δωμάτια και κέντρο ευεξίας που θα περιλαμβάνει γυμναστήριο και spa.

Το έργο θα διαθέτει και βιολογικό σταθμό επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Η.Ε.