You are here

Πράσινο στην επένδυση €100 εκατ. Αρχιεπισκοπής

29/09/2022 10:09

Η περιβαλλοντική αρχή άναψε το πράσινο στην ανέγερση του ξενοδοχείου Diamond Essence Hotel, πέντε αστέρων, ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής, με ένα κόστος που αγγίζει τα €100 εκατ., λαμβάνοντας υπόψη τα νέα αναθεωρημένα σχέδια που υπέβαλλε η εταιρεία.

Η μεγάλη επένδυση, η οποία θα ανεγερθεί στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Γεροσκήπου, πέρασε από μεγάλες περιπέτειες λόγω των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο χώρο του έργου και την επιμονή του Αρχιεπισκόπου να συνυπάρξει το έργο, μαζί με τις αρχαιότητες.

Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, με την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας, θα προχωρήσει και η ανέγερση των δύο οικιστικών πύργων, Amethyst & Aquamarine Residential Tower, δυναμικότητας 122 διαμερισμάτων, των οποίων ήδη έχει εκδοθεί η πολεοδομική άδεια.

Η εκτιμώμενη περίοδος εκτέλεσης του έργου είναι 2,5 έτη από τη μέρα έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το ποσοστό σφράγισης του εδάφους θα είναι 42% της συνολικής επιφάνειας του τεμαχίου, αντί 52% που ήταν το αρχικό ποσοστό.

Τα αναθεωρημένα σχέδια, αφορούν την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων και δυναμικότητας 484 κλινών.

Θα περιλαμβάνει οκτώ ορόφους και επιπλέον ισόγειο καθώς και κήπους οροφής (roof garden), ενώ το συνολικό ύψος θα ανέρχεται στα 40,60 μέτρα (από 53,1 που ήταν αρχικά).

Αναλυτικότερα, οι χώροι του ξενοδοχείου θα περιλαμβάνουν στο υπόγειο κέντρο ευεξίας με γυμναστήριο, πισίνα, σάουνα μασάζ και άλλα. Επίσης, θα περιλαμβάνει υποστηρικτικούς χώρους, όπως αποθήκες τροφίμων, κάβα, γραφεία, χώρους εκπαίδευσης, δωμάτιο ΑΗΚ και 44 χώρους στάθμευσης.

Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, μπαρ, σαλόνι. Επίσης, περιλαμβάνονται εστιατόριο, κουζίνα, τραπεζαρία πρωϊνού, καταστήματα εφημερίδων, καταστήματα αναμνηστικών δώρων, υποκαταστήματα τράπεζας, άλλα καταστήματα, ταξιδιωτικό πρακτορείο, κομμωτήριο, αίθουσα δεξιώσεων και 130 υπαίθριοι χώροι στάθμευσης.

Στον πρώτο όροφο, θα υπάρχουν 16 δίκλινα δωμάτια, 3 σουίτες ενός υπνοδωματίου και 3 σουίτες δύο υπνοδωματίων, στο δεύτερο όροφο, 31 δίκλινα δωμάτια και στον τρίτο έως όγδοο όροφο, 186 δίκλινα δωμάτια.

Η πρόσβαση στο χώρο της ξενοδοχειακής μονάδας, θα πραγματοποιείται από τη λεωφόρο Ποσειδώνος στη βόρεια πλευρά του τεμαχίου.

Οι δυο πύργοι θα κατασκευαστούν εντός εφαπτόμενου τεμαχίου ανατολικά του προτεινόμενου έργου.

Να σημειωθεί ότι το τεμάχιο που θα ανεγερθεί η ανάπτυξη, είχε κηρυχθεί ως Αρχαίο Μνημείο, εντούτοις, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενέκρινε τη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση κτηρίων. Παράλληλα, η νέα χωροθέτηση του ξενοδοχείου απομακρύνεται από τον κυρίως χώρο των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Στην περιοχή του υπό εξέταση τεμαχίου βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα, ανάμεσά τους, θεμέλια οικοδομής, συγκρότημα κτηρίων ελληνιστικής περιόδου, αγωγός νερού, κατάλοιπα αρχαίου υδραγωγείου, δεξαμενή και κατάλοιπα αρχαίου υδραγωγείου και δεξαμενής.

Εντός του υπό εξέταση τεμαχίου, χωροθετείται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Της Ηρώς Ευθυμίου