You are here

Προς αξιοποίηση φιλέτου €75 εκ. ο Δήμος Λεμεσού

15/10/2018 07:23

Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή προχωρά τις επόμενες μέρες  ο Δήμος Λεμεσού για αξιοποίηση του τεμαχίου του Εναερίου που εκτιμάται ότι αξίζει πέραν των €75 εκ.

Η αξιοποίηση του παραλιακού φιλέτου αναμένεται να αποφέρει εκατομμύρια ευρώ στα δημοτικά ταμεία.  Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το προσχέδιο χρηματοοικονομικής μελέτης, βάση της οποίας θα ετοιμαστούν οι όροι του διαγωνισμού  και θα γίνει  η αξιολόγηση του στρατηγικού επενδυτή.

Φιλέτο εκατομμυρίων με… ιστορία

Ο Εναέριος αποτελεί το πιο αξιόλογο τεμάχιο ακίνητης περιουσίας που διαθέτει  ο δήμος Λεμεσού.

Η περιοχή του Εναερίου αποτελεί μια από τις ακριβότερες περιοχές της Λεμεσού, αφού πρόκειται για παραλιακή περιοχή  και κυρίως  περιοχή που αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους καθώς σ’ αυτήν λειτουργούν δεκάδες εστιατόρια, καφέ και άλλα καταλύματα. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης η πασίγνωστη αποβάθρα, σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Η περιοχή έλαβε το όνομα της από το ότι κάποτε εκεί ένας από τους μεγαλύτερους εναέριους σιδηροδρόμους στην περιοχή.

Ο εναέριος σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920 από Ιταλούς τεχνικούς και λειτούργησε μέχρι το 1943 όταν ξεκίνησε η μεταφορά του αμίαντου με φορτηγά στο λιμάνι.

Σκοπός ήταν η μεταφορά του αμιάντου από το ομώνυμο ορυχείο και εργοστάσιο επεξεργασίας αμιάντου στην παραλία της Λεμεσού όπου ήταν κτισμένη η αποθήκη στην οποία κατέληγαν τα φορτία. 

Τα φορτία στη συνέχεια φορτώνονταν στα πλοία μέσω της αποβάθρας που βρίσκεται ακόμη στην περιοχή με στόχο την εξαγωγή τους.

Μέχρι τώρα ο Δήμος Λεμεσού χρησιμοποιήσουμε το τεμάχιο ως χώρο στάθμευσης και περιστασιακής διεξαγωγής εκδηλώσεων.  Χρήση που θα αλλάξει άρδην.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε σωστά τον πολύ σημαντικό και από πλευράς τοποθέτησης χωροταξικής αλλά και από πλευράς αξίας τεμάχιο δημοτικής ακτημοσύνης ούτως ώστε να μπορέσει ο δήμος να αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υποδομές προς τους δημότες του αλλά και να το αξιοποιήσει εμπορικά ούτως ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τις οικονομικές δυνατότητες του για να μπορέσει να προσφέρει πολύ περισσότερα από όσο προσφέρει προς τους δημότες και τον κόσμο» δηλώνει ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης.

Τι προνοεί η πρόταση

Η πρόταση ανάπτυξης του παραλιακού φιλέτου του δήμου Λεμεσού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου,  συνεδριακού κέντρου, χώρων στάθμευσης, γραφείων, διαμερισμάτων αλλά και τη δημιουργία πλατείας πάρκου.  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Νίκο Νικολαίδη, η αξιοποίηση του τεμαχίου συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές.

Σύμφωνα με Έκθεση, με βάση τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου και αξιοποιώντας πλήρως τα πολεοδομικά κίνητρα του Σχεδίου καθώς και αυτά που παραχωρήθηκαν το 2013 από το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο την ανάκαμψη της οικοδομικής βιομηχανίας, είναι δυνατό να ανεγερθούν στο χώρο οικοδομές δομήσιμου εμβαδού μέχρι 39 400 τ.μ. περίπου.

Επιπρόσθετα μπορούν να ανεγερθούν πρόσθετοι χώροι που δεν συνυπολογίζονται στο δομήσιμο εμβαδό για σκοπούς συντελεστή δόμησης, όπως για παράδειγμα καλυμμένες βεράντες ποσοστού μέχρι 25% του εμβαδού κάθε ορόφου, υπόγειοι χώροι στάθμευσης καθώς και άλλοι βοηθητικοί χώροι όπως αναλυτικά καθορίζονται με την Εντολή 1/2017 του Υπουργού Εσωτερικών.

Σε σχέση με τις χρήσεις που θα περιληφθούν στο έργο επιθυμία του Δήμου είναι η δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου χωρητικότητας μέχρι 1 000 συνέδρων (ή εναλλακτικά μέχρι 700 συνέδρων) η  συμπερίληψη στην ανάπτυξη αστικού ξενοδοχείου για υποστήριξη της λειτουργίας του Συνεδριακού Κέντρου. Επιπρόσθετα ο Δήμος επιθυμεί την πλήρη αξιοποίηση της δυνατότητας δημιουργίας καταστημάτων καθώς και ενός καφεστιατορίου στο επίπεδο του δρόμου (το καφεστιατόριο θα μπορούσε να χωροθετηθεί και στην οροφή του κτιρίου), τα οποία με βάση τα μέχρι 4 000 τ.μ. περίπου. 

«Πρόθεσή μας είναι σύντομα να βγούμε σε μια προκήρυξη για έναν στρατηγικό συνεργάτη μέσα από τη μέθοδο της συνεργασίας Δημόσιου με Ιδιωτικού τομέα, είτε με ένα B.O.T. (Build–operate – transfer), είτε με ένα άλλο σχέδιο συνεργασίας εν πάση περιπτώσει αντιπαροχής.  Πέραν των οικοδομών σε γραφεία, διαμερίσματα, οι προοπτικές για ένα ξενοδοχείο πόλης και ένα συνεδριακό κέντρο που θα στηρίζει και θα στηρίζεται από το ξενοδοχείο πόλης , όπως επίσης και τη δημιουργία ενός χώρου ορόσημου για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο εκείνο και βεβαίως χώρο στάθμευσης» δηλώνει ο κ. Νικολαΐδης.

Τα σχέδια υλοποίησης του έργου,  αφορούν δύο ενδεχόμενα.  Είτε  ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και της κατασκευής του έργου.

Είτε ο ανάδοχος θα αναλάβει την κυριότητα του έργου (μακροχρόνια εκμίσθωση από το Δήμο) και θα έχει την ευθύνη διαχείρισης και εκμετάλλευσης του για χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί, μετά τη λήξη του οποίου η ιδιοκτησία και η διαχείριση του έργου θα περιέλθει στο Δήμο.

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το προσχέδιο χρηματοοικονομικής μελέτης, βάση της οποίας θα ετοιμαστούν οι όροι του διαγωνισμού  και θα γίνει  η αξιολόγηση του στρατηγικού επενδυτή,  «ούτως ώστε να μπορέσουμε να κατακυρώσουμε στο στρατηγικό συνεργάτη μας στη βάση της πρότασης που θα υποβάλει, να αρχίσουν οι εργασίες το 2019, να ολοκληρωθούν το 2022 και να υπάρξει μια περίοδος ΒOT μέχρι το 2038, μια περίοδος δηλαδή 20 χρόνων» είπε ο δήμαρχος Λεμεσού.

Ο Νίκος Νικολαΐδης όμως επισημαίνει ότι την τελική απόφαση για την ανάπτυξη του Εναερίου θα έχουν οι πολίτες της Λεμεσού.  «Ο Εναέριος ανήκει στους δημότες και αυτοί  θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το μέλλον του αφού οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στη διάρκεια δημόσιων ακροάσεων που θα γίνουν μετά την εξεύρεση του στρατηγικού επενδυτή», αναφέρει. 

Της Μαρίας Κωνσταντίνου