You are here

Προς επέκταση η ταχεία αδειοδότηση αναπτύξεων

21/09/2021 14:23

Έκκληση προς τη Βουλή να έγκρινει το συντομότερο δυνατόν τη νομοθεσία που καλύπτει τις μεγάλες επενδύσεις άνω των €25 εκατομμυρίων και στοχεύει στη προσέλκυση επενδυτών, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των μηχανισμών ταχείας αδειοδότησης αναπτύξεων.

Τόνισε ότι «θέλω να ελπίζω ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα εγκρίνει το νομοσχέδιο το οποίο εκκρεμεί ενώπιον της, από το Φεβρουάριο του 2020 και τιτλοφορείται  «Ο περί Διευκόλυνσης των Επενδύσεων Νόμος του 2019», (Επενδυτικός Νόμος) το οποίο καλύπτει τις λεγόμενες μεγάλες επενδύσεις, αυτές των πέραν των €25 εκατομμυρίων και το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης αυτών των στρατηγικών αναπτύξεων βοηθώντας στην προσέλκυση επενδυτών, είτε από την Κύπρο είτε πολύ περισσότερο από το εξωτερικό».

Σε ομιλία του,  στο 15o Συνέδριο Ανάπτυξης Γης με θέμα: «Η πολιτική της Κυβέρνησης σε θέματα ανάπτυξης γης και προβλέψεις για το μέλλον του τομέα» έστειλε το μήνυμα ότι «θέλουμε τους σωστούς επενδυτές, η κυβερνητική πολιτική εκσυγχρονίζεται και δημιουργεί τέτοιες απλουστευμένες, αποτελεσματικότερες και γρηγορότερες διαδικασίες εξυπηρέτησης των επενδυτών, ώστε η χώρα μας να γίνει ένας πραγματικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.  Έχουμε ανάγκη τώρα, πολύ περισσότερο από ποτέ, να περάσουμε αυτό το μήνυμα και μάλιστα με πολύ εμφαντικό τρόπο, λόγω και του τερματισμού του ΚΕΠ, για προφανείς,, και θα τολμήσω να πω, για λόγους αντιστάθμισης των παρενεργειών αυτής της δυσμενούς για την χώρα εξέλιξης».

Επέκταση σε μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αναπτύξεις

Είπε ότι πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι η επέκταση του πεδίου εφαρμογής των μηχανισμών ταχείας αδειοδότησης, στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αναπτύξεις, ώστε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων του κατασκευαστικού και οικοδομικού τομέα.

Σημείωσε ότι εξαιρετικής σημασίας είναι και η επικαιροποίηση, αλλά κυρίως η παράταση της διάρκειας ισχύος των Σχεδίων των Πολεοδομικών Κινήτρων, τα οποία έτυχαν ευρείας αποδοχής και αξιοποίησης από πολίτες και επενδυτές, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας σε διάφορους τομείς όπως της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και της στέγασης.  

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως είπε, προχώρησε η απλοποίηση των  διαδικασιών αδειοδότησης της ανάπτυξης μέσω της Νέας Πολιτικής Αδειοδότησης. Η συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική παρέμβαση της πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2020, εισάγοντας μέσω της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, «γρηγορότερες, αποτελεσματικότερες και πιο διαφανείς διαδικασίες  χορήγησης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για οικιστικές αναπτύξεις μέχρι διπλοκατοικίας», σύμφωνα με τον κ. Νουρή.

Συνεχίζοντας είπε ότι πέραν των κινήτρων και των απλουστευμένων διαδικασιών αδειοδότησης, που αδιαμφισβήτητα δρουν καταλυτικά στην προώθηση της ανάπτυξης της γης, η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα και αδιάλειπτα το αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύοντας στην υλοποίηση σημαντικού αριθμού πολεοδομικών έργων.

Τέτοιας μορφής πολεοδομικά έργα βρίσκονται υπό κατασκευή στο σύνολο της επικράτειας από το υπουργείο Εσωτερικών, με τη σχετική δαπάνη να ξεπερνά τα €785 εκατομμύρια περίπου την τριετία 2021-2023. Αφορούν οδικά έργα, αλλά και έργα σε δημόσιους ελεύθερους χώρους διαμορφώνοντας χώρους και υποδομές με προστιθέμενη αξία, φιλικούς, ποιοτικά αναβαθμισμένους και εύχρηστους για τους πολίτες.

Της Ηρώς Ευθυμίου