You are here

Προς τροποποίηση πολιτικής μεμονωμένης κατοικίας

28/04/2021 11:30

Ενδεχόμενη τροποποίηση της ισχύουσας πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας, επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής απαντούσε σε ερώτηση του προέδρου των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου για το εάν υπάρχει πρόθεση επανεξέτασης της πολιτικής που ακολουθείται για τη μεμονωμένη κατοικία.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση, ο ήδη μεγάλος αριθμός μεμονωμένων κατοικιών, οι οποίες έχουν ανεγερθεί τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκονται διάσπαρτες στις Ζώνες Υπαίθρου, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ορθολογιστική και βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων.

«Για το λόγο αυτό, στο παρόν στάδιο, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως επεξεργάζεται ενδεχόμενη τροποποίηση της ισχύουσας Πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας, με τρόπο ώστε να συνάδει με τη Γενική Στρατηγική Ανάπτυξης της Δήλωσης Πολιτικής, η οποία εδράζεται στην αρχή της βιωσιμότητας αλλά και να είναι σύμφωνη με τους βασικούς στόχους της Δήλωσης Πολιτικής», σημειώνει ο κ. Νουρής.

Οι συγκεκριμένοι όροι, διαλαμβάνουν μεταξύ άλλων, α) τη βέλτιστη αξιοποίηση και προστασία της γης, που είναι κατάλληλη για γεωργικούς σκοπούς και β) τη διαφύλαξη των διαθέσιμων φυσικών πόρων. 

Σε αυτό το πλαίσιο όπως αναφέρεται, θα μελετηθούν από την αρμόδια συμβουλευτική Επιτροπή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, λόγω της γειτνίασης των καλλιεργειών τους με μεμονωμένες κατοικίες.

Με φειδώ οι μεμονωμένες κατοικίες

Η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας, σύμφωνα με τον Υπουργό, αποτελεί δυνητική πρόνοια του υπό αναφορά Σχεδίου Ανάπτυξης, η οποία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται με μεγάλη φειδώ, από όλες τις Πολεοδομικές Αρχές.

Με βάση τις ισχύουσες πρόνοιες της Δήλωσης Πολιτικής, τόσο σε περιοχές αναδασμού όσο και σε περιοχές που αρδεύονται από κυβερνητικό έργο, δεν επιτρέπεται η ανέγερση οποιασδήποτε ανάπτυξης, η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή γεωργικών προϊόντων ή δεν αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της γεωργικής διαδικασίας.

Εξαίρεση στα ανωτέρω, αποτελεί η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας, η οποία επιτρέπεται υπό τις προϋποθέσεις της Πολιτικής 9(Γ)(Β) της Δήλωσης Πολιτικής.

Της Μαρίας Χαμπή