You are here

Προσδοκίες για εισροή δεκάδων εκατομμυρίων από διαβατήρια

12/08/2019 06:55

Προσδοκίες ότι τον επόμενο χρόνο μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του πέραν των €20 εκ. εκφράζει ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, παρά τη δυστοκία που φαίνεται υπάρχει στις αιτήσεις για νέες πολιτογραφήσεις.

Με τα χρήματα, αναφέρει ο Μάριος Πελεκάνος, ο Οργανισμός θα μπορεί να προχωρήσει στο σχεδιασμό του για παραχώρηση προσιτής στέγης.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την αλλαγή του σχεδίου πολιτογραφήσεων, με προσθήκη πρόνοιας για καταβολή χρημάτων στον ΚΟΑΓ για προσιτή κατοικία, και στο ίδρυμα για έρευνα και καινοτομία, είναι πενιχρά, καθώς στα ταμεία του οργανισμού εισέρευσαν χρήματα από μόλις τρεις πολιτογραφήσεις.

Από τρεις αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον τελευταίο μήνα στο πλαίσιο του σχεδίου των χρυσών διαβατηρίων, ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) εισέπραξε €225 χιλ., ανέφερε.

Τόνισε, όμως, ότι υπολογίζεται ότι σε ένα χρόνο, δηλαδή από τον Ιούλιο 2019 που μπήκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα μέχρι τον Ιούλιο 2020, θα εισπραχθούν δεκάδες εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων κριτηρίων που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την ανισομερή κατανομή πλούτου με τα διαβατήρια, προνοείται ότι ο επενδυτής θα πρέπει να καταβάλει υπό τύπο δωρεάς στον ΚΟΑΓ €75 χιλ. και άλλες €75 χιλ. στο ίδρυμα για έρευνα και καινοτομία.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2018 υποβλήθηκαν γύρω στις 600 αιτήσεις, αν στο πρώτο δωδεκάμηνο που τρέχουν τα νέα κίνητρα υποβληθούν το λιγότερο 300 αιτήσεις, θα διοχετευτούν στα ταμεία μας περίπου €22,5 εκ.», ανέφερε στη StockWatchο κ. Πελεκάνος.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα υπολογισμό ούτε υπεραισιόδοξο ούτε απαισιόδοξο λαμβάνοντας υπόψη και την ενδεχόμενη επιβράδυνση στην υποβολή αιτήσεων λόγω της εισαγωγής νέων κριτηρίων.

Όσον αφορά τη διοχέτευση των χρημάτων είπε ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί μια ομάδα η οποία θα έχει την ευθύνη να επεξεργαστεί και διαβουλευθεί διάφορα σενάρια με όλους τους εμπλεκομένους φορείς (υπουργείο εργασίας, οικονομικών και εσωτερικών).

«Ως συμβούλιο αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει η ανάγκη προσιτής στέγης όχι κατ’ ανάγκη για αγορά αλλά για ενοικίαση», επεσήμανε.

Αναφορικά με το σχέδιο που εξήγγειλε τον περασμένο Μάιο ο υπουργός εσωτερικών για προσιτή κατοικία ο ΚΟΑΓ ενέκρινε 107 αιτήσεις που έγιναν από δυνητικούς δικαιούχους απόκτησης ιδιωτικής κατοικίας, ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για το σχέδιο προσιτής κατοικίας.

Σχεδόν ανύπαρκτο ενδιαφέρον για συντελεστή

Αντίθετα, επεσήμανε ότι για την ώρα είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.  Μέχρι στιγμής μόνο ένας επιχειρηματίας από τη Λεμεσό στην περιοχή Αγίας Ζώνης, επέδειξε ενδιαφέρον για να χρησιμοποιήσει τον αυξημένο συντελεστή δόμησης, όπως προνοείται από το σχέδιο, και να παραχωρήσει στους δικαιούχους του ΚΟΑΓ τρία διαμερίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προνοεί αύξηση συντελεστή δόμησης κατά 25% και δημιουργία οικιστικών αναπτύξεων προσιτού ενοικίου, με όρο την ενοικίαση για ελάχιστη περίοδο 8 ετών.

-Αύξηση συντελεστή δόμησης κατά 25%, με όρο 10% να αφορά δημιουργία μονάδων προσιτής κατοικίας.

-Αύξηση συντελεστή δόμησης κατά 45% σε μεγαλύτερης έκτασης τεμάχια, με όρο 20% για δημιουργία μονάδων προσιτής κατοικίας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου υπάρχει η ευχέρεια για τον παροχέα να εξαγοράσει τον αυξημένο συντελεστή δόμησης που δικαιούται ο οργανισμός ή να παραχωρήσει το σύνολο του αυξημένου συντελεστή σε άλλη ανάπτυξη.

Οι μονάδες θα διατίθενται στην τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους, όπως αυτό δημοσιεύεται από τη στατιστική υπηρεσία Κύπρου για κατοικίες ή διαμερίσματα, ανάλογα με την προτεινόμενη ανάπτυξη και ανέρχεται σήμερα περίπου στα €870 για τα διαμερίσματα και περίπου €1.050 για τις κατοικίες.

Για παράδειγμα, ένα δυάρι διαμέρισμα των 80 τμ «σε καλή περιοχή» θα διατίθεται περίπου στην τιμή των €70.000.

Της Ηρώς Ευθυμίου