You are here

Προσφυγή ναυτικών πρακτόρων για λιμάνι Λάρνακας

11/07/2019 13:03

Σε νέο σκόπελο προσκρούει η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, μετά την προσφυγή δέκα ναυτιλιακών εταιρειών στο διοικητικό δικαστήριο.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ναυτικών πρακτόρων Λευτέρης Κουζαπάς, σε δηλώσεις του στη StockWatch επιβεβαίωσε ότι όντως κατέθεσαν προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο σχετικά με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με το μοναδικό επενδυτή που παρέμεινε στη διαδικασία τονίζοντας ότι η προσφυγή τους είναι υπό την αίρεση των αποφάσεων της υπουργού μεταφορών Βασιλικής Αναστασιάδου.

Τα αιτήματα τους

Ειδικότερα ανέφερε ότι «δεν είμαστε εναντίον της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας όμως εξαναγκαστήκαμε να κάνουμε προσφυγή».

Παραθέτοντας τα αιτήματα τους είπε ότι «θα πρέπει να μας επιβεβαιώσει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ότι με την ιδιωτικοποίηση και την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, δεν θα επηρεαστεί ο εμπορικός κλάδος του λιμανιού και το €1,8 εκ. τόνοι φορτίων που εξυπηρετούνται θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα».

Επιπλέον, συνέχισε, ότι ο κάθε εμπορευόμενος και ναυτικός πράκτορας θα διασφαλιστεί ότι θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λιμάνι χωρίς κανένα περιορισμό ή πλαφόν σε θέματα όγκου φορτίου. Επίσης να χρησιμοποιούνται και τα δύο κρηπιδώματα για την εξυπηρέτηση του εμπορίου αλλά και ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσουν να υφίστανται οι ταρίφες και τα τέλη της αρχής λιμένων που ισχύουν σήμερα».

Συνεχίζοντας είπε ότι «ο προηγούμενος υπουργός μεταφορών είχε δηλώσει ότι το νέο βιομηχανικό λιμάνι στο Βασιλικό θα ήταν έτοιμο εντός του 2020, ενώ τώρα διαπιστώνουμε ότι δεν πρόκειται να είναι έτοιμο ούτε την επόμενη οκταετία άρα το πρόβλημα καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό».

Σύμφωνα με τον κ. Κουζαπά, ο σύνδεσμος δεν συμφωνεί ούτε με τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με ένα μόνο επενδυτή διότι θεωρεί ότι θα επιβάλει λύσεις οι οποίες δεν θα είναι σωστές και καλεί το υπουργείο να βγει σε νέες προσφορές.

Ο κ. Κουζαπάς, διευκρίνισε ότι τα αιτήματα τους είναι υπό την αίρεση της υπουργού μεταφορών Βασιλικής Αναστασιάδου.

«Στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία μας επιβεβαιώσει εμπράκτως ότι θα ικανοποιηθούν πλήρως όλα τα αιτήματα μας, θα αποσύρουμε την προσφυγή σε αντίθετη περίπτωση θα επιμείνουμε στην προσφυγή» ανέφερε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, εκτός από τους δέκα ναυτικούς πράκτορες, προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο κατέθεσαν και οκτώ μεγάλες εταιρείες χρήστες του λιμανιού Λάρνακας, ζητώντας να κηρυχθεί ως «άκυρη, παράνομη και χωρίς κανένα νόμιμο αποτέλεσμα» η διαδικασία του υπουργείου μεταφορών για απευθείας διαπραγμάτευση με τον μόνο προεπιλεγμένο φορέα «ΑΜΡΑ LTD & ISRAEL SHIPYARDS LTD».

Της Ηρώς Ευθυμίου