You are here

Πρόταση €1 δισ. για την ανάπτυξη λιμανιού Λάρνακας

26/07/2019 10:46

Μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση, η κυπριακών και ισραηλινών συμφερόντων κοινοπραξία Kition Ocean Holdings κατέθεσε σήμερα την κατά πολύ βελτιωμένη πρόταση της για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. 

Ανακοίνωση της Kition Ocean Holdings αναφέρει ότι η εταιρεία προτείνει την υπερσύγχρονη αναβάθμιση και επέκταση του Λιμανιού της Λάρνακας, ούτως ώστε να καταστεί πόλος έλξης νέων επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς των κρουαζιέρων αναψυχής, του διακομιστικού εμπορίου και της ενέργειας.

Σκοπός της εταιρείας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι σε πρώτο στάδιο ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του λιμανιού ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα όλοι οι υφιστάμενοι χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να παραμείνουν εντός του λιμανιού εάν το επιθυμούν. 

Όσον αφορά στη μαρίνα της Λάρνακας, η πρόταση της εταιρείας Kition Ocean Holdings περιλαμβάνει την επέκταση της υφιστάμενης μαρίνας, ούτως ώστε να μπορεί να φιλοξενεί 650 σκάφη, μήκους από 5 μέχρι 150 μέτρα.

Η νέα μαρίνα θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χώρους εστίασης, χώρους αναψυχής και πρασίνου, παιδότοπους, εμπορικούς και ξενοδοχειακούς χώρους, πολυτελείς επαύλεις, και ένα μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό και ιατρικό κέντρο που θα μπορεί να φιλοξενεί φοιτητές, οι οποίοι θα είναι σε θέση να σπουδάσουν και να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στην διαχείριση ξενοδοχείων, ιατρικών σπουδών και σπουδών που σχετίζονται με την θαλάσσια βιομηχανία.

Το έργο, το οποίο εκτιμάται να έχει κόστος υλοποίησης πέραν του €1 δισ. , αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που θα έχει πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μέχρι σήμερα. Αναμένεται δε ότι κατά την ολοκλήρωση του θα δημιουργηθούν πέραν των 2500 θέσεων εργασίας, αποφέροντας τεράστια έσοδα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εταιρεία ευελπιστεί ότι μέσω αυτού του έργου, θα αναπτυχθεί άμεσα η πόλη της Λάρνακας καθώς και η ευρύτερη περιοχή, με σημαντικά οφέλη σε ολόκληρη την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κοινοπραξία, η οποία δεν περιλαμβάνει καμία εταιρεία που έχει σήμερα παρουσία σε κυπριακά λιμάνια ή μαρίνες, αποτελείται από δυο εταιρείες με πολύχρονη εμπειρία στις μεικτές αναπτύξεις παρομοίου τύπου στο εξωτερικό, καθώς επίσης και στη διαχείριση λιμανιών και μαρίνων ανά το παγκόσμιο.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, η πρόταση που έχει κατατεθεί περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες οικονομικές και άλλες εξασφαλίσεις που απαιτούνται από τις διαδικασίες.

Τέλος, η κοινοπραξία δηλώνει πανέτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες υλοποίησης του έργου, αμέσως μετά την αποπεράτωση της όλης διαδικασίας.