You are here

Προβληματισμός για τα αδιάθετα πολυτελή διαμερίσματα στη Λεμεσό

23/09/2020 06:40

Η πληθώρα αδιάθετων πολυτελών διαμερισμάτων που απευθύνονται προς τους ξένους επενδυτές, μέσω του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, άρχισε να προβληματίζει τους επιχειρηματίες οι οποίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι ν’ αναλάβουν το ρίσκο για νέες επενδύσεις, προτού ξεκαθαρίσει το θολό σκηνικό της πανδημικής κρίσης και καταλαγιάσει η κρίση που ξέσπασε γύρω από το πρόγραμμα από τα δημοσιεύματα του Al Jazeera.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης που επικρατεί ειδικότερα στη Λεμεσό, η οποία φιλοξενεί την πλειοψηφία των πολυώροφων κτηρίων, αποτελεί ο μειωμένος αριθμός αιτήσεων που εκκρεμεί ενώπιον των υπηρεσιών του δήμου Λεμεσού.

Σύμφωνα με στοιχεία από το δήμο Λεμεσού, εκκρεμεί μόνο η αίτηση της Loel High Rise Residential Project, την οποία συνθέτουν τρία πολυώροφα άνω των 30 ορόφων το καθένα ενώ το 2019 εκκρεμούσαν έντεκα αιτήσεις που συνολικά ζητούσαν άδεια για 19 πολυώροφα κτήρια, από έντεκα έως 45 ορόφους.

Τρεις επιχειρηματίες σε δηλώσεις στη StockWatch σχολιάζουν τον μειωμένο αριθμό αιτήσεων για πολυώροφα κτήρια που εκκρεμούν φέτος ενώπιον του δήμου Λεμεσού, σε σχέση με πέρσι.

Πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στα καινούργια

Τα προβλήματα με τους ξένους επενδυτές ξεκίνησαν από το 2019, δήλωσε το μέλος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών, Μιχάλης Ζαβός. Διευκρίνισε ότι εφαρμόστηκαν πιο αυστηρά κριτήρια και περιοριστικά μέτρα που έχουν εισαχθεί στην αδειοδότηση των μεγάλων projects, όπως η πρόνοια για ένα μέτρο απόσταση για κάθε όροφο, δηλαδή εάν το κτήριο είναι 25 ορόφους θα πρέπει να υπάρχουν 25 μέτρα απόσταση από τα γειτονικά κτίρια, ως εκ τούτου ένας developer να χρειάζεται μεγαλύτερα τεμάχια.

Σημείωσε ότι «έχουν μειωθεί τα φιλέτα που μπορεί να σηκώσουν ψηλά κτήρια που να απευθύνονται σε ξένους επενδυτές».

Κληθείς να σχολιάσει εάν δημιουργήθηκε απόθεμα αδιάθετων διαμερισμάτων λόγω των δεδομένων που επικρατούν διεθνώς, ο κ. Ζαβός, απάντησε ότι «δεν υπάρχουν αδιάθετα διαμερίσματα στα πολυώροφα κτήρια που βρίσκονται υπό εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί και έφερε ως παράδειγμα το Del Mar, ένα έργο των ομίλων Ζαβός και Λεπτός, από το οποίο έχει πωληθεί το 85% των διαμερισμάτων», επεσήμανε.

«Το πρόβλημα ίσως να εντοπίζεται στα καινούργια που κτίζονται ή είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, διότι παρατηρείται στασιμότητα στη ζήτηση λόγω των προβλημάτων με τις αερομεταφορές, διότι ως γνωστό οι επενδυτές μας προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία και την Κίνα».

Αναφερόμενος στο μειωμένο αριθμό αιτήσεων που εκκρεμεί ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Λεμεσού, υπενθύμισε ότι ένας αρκετά σημαντικός αριθμός αξιολογείται από την πολεοδομία η οποία είναι η αρμόδια αρχή που ανάβει το πράσινο για να προχωρήσει ένα project αυτής της εμβέλειας.

Παραδέχθηκε εντούτοις ότι υπάρχει ανησυχία μεταξύ των developers για την έναρξη νέων έργων λόγω των δυσμενών συνθηκών.

Έχει επέλθει κορεσμός στην αγορά της Λεμεσού

Για μεγάλο αριθμό αδιάθετων διαμερισμάτων που απευθύνονται σε ξένους επενδυτές με σκοπό την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, έκανε λόγο ο CEO του ομίλου Cyfield, Γιώργος Χρυσοχόος, ο οποίος βλέπει τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων από άλλη οπτική γωνία.

«Η αγορά της Λεμεσού έχει φθάσει σε κορεσμό με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων να παραμένει αδιάθετος.  Δεν μπορεί να έχουν εγκριθεί από την πολεοδομία 54 ψηλά κτήρια από 11 έως 45 ορόφους, όλα στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Δεν νομίζω ότι με αυτούς τους αριθμούς θα επιχειρήσει κάποιος να κτίσει ψηλό κτήριο αυτή την εποχή. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών έχει ατονήσει λόγω των προβλημάτων που επικρατούν διεθνώς».

Πρόσθεσε ότι «οι αιτήσεις από ξένους επενδυτές κυμαίνονται γύρω στις 20 το μήνα», υποδεικνύοντας ότι «οι επενδυτές δεν θα αγοράσουν μόνο στη Λεμεσό, κάποιοι θα πάνε Πάφο, Λευκωσία ή Λάρνακα. Άρα η ζήτηση σε σχέση με την προσφορά είναι πολύ μειωμένη γι’ αυτό τα ακίνητα δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά», εξήγησε.

Όπως ανέφερε, «η μόνη αγορά που πάει καλά σήμερα είναι της Λευκωσίας διότι έχει τη βαθιά τοπική αγορά η οποία συμπαρασύρει και τους ξένους».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχόο, η αυξημένη ζήτηση των τελευταίων χρόνων στη Λεμεσό εκτόξευσε το κόστος της γης στα ύψη οπότε δύσκολα κάποιος θα αποφασίσει ν’ αναλάβει το ρίσκο να αγοράσει ένα ακίνητο €3.000 ή €4.000 το τετραγωνικό μέτρο όταν δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος.

Υπάρχουν ακόμη αρκετά φιλέτα στη Λεμεσό

Για κορεσμό της αγοράς ακινήτων στη Λεμεσό έκανε λόγο και ο υπεύθυνος των πωλήσεων της εταιρείας Danos - Real Estate, Άγγελος Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «η Λεμεσός διαθέτει μεγάλο αριθμό ακινήτων τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά προς τους ξένους επενδυτές οι οποίοι εντούτοις έχουν μειωθεί για διάφορους λόγους».

«Τα προβλήματα στη διακίνηση ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, η δυσφήμιση του κυπριακού προγράμματος από τα ξένα μέσα ενημέρωσης και η πίεση των τραπεζών προς τους επενδυτές μετά την εφαρμογή των πιο αυστηρών κριτηρίων είχαν ως αποτέλεσμα να ατονήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και ένας μεγάλος αριθμός πολυτελών διαμερισμάτων να μην μπορεί να απορροφηθεί από την υφιστάμενη ζήτηση».

Ο κ. Κωνσταντίνου επέρριψε ευθύνες και στις κρατικές υπηρεσίες για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση μιας αίτηση με αποτέλεσμα να αγανακτούν οι επενδυτές και να φεύγουν από την Κύπρο.

Διαφώνησε επίσης με τον συνάδελφο του Μιχάλη Ζαβό, ότι έχουν μειωθεί τα μεγάλα τεμάχια γης στη Λεμεσό.  Υποστήριξε ότι κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ειδικότερα από τη μαρίνα μέχρι το λιμάνι, υπάρχουν αρκετά μεγάλα φιλέτα κατάλληλα για μεγάλες αναπτύξεις, τα οποία εντούτοις μόνο ξένοι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν επειδή η αξία τους έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης ζήτησης των τελευταίων χρόνων.

Της Ηρώς Ευθυμίου