You are here

Ψάχνει ισορροπίες μεταξύ πύργων και αστέγων η Λεμεσός

12/12/2018 10:21

Νέα πολιτική με ισορροπημένες προσεγγίσεις και κυρίως με υπευθυνότητα, σε σχέση με τα ψηλά κτίρια υπόσχεται ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας σε χθεσινή διάσκεψη τύπου για απολογισμό των έργων που έγιναν το 2018 και για τον προγραμματισμό της τριετίας 2019-2021. 

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Λεμεσού παραδέχεται την ύπαρξη αστέγων στην πόλη και αναφέρεται στη δημιουργία Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων, το οποίο όπως είπε, με τη βοήθεια του Κράτους, θα είναι έτοιμο σε τέσσερις περίπου μήνες.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου και των επικεφαλών των τμημάτων του δήμου.

Σε ότι αφορά τους πύργους, ο Νίκος Νικολαΐδης επεσήμανε ότι «ο δήμος Λεμεσού θα ζητά πλέον τη διεξαγωγή στρατηγικών μελετών επιπτώσεων στο περιβάλλον, παράλληλα δε γίνονται σκέψεις για διεύρυνση των αντισταθμιστικών μέτρων για πολιτιστικές υποδομές και κοινωνική στέγη».

Σύμφωνα με το Νίκο Νικολαΐδη, στο δήμο Λεμεσού υπάρχουν έντεκα συνολικά περιπτώσεις ψηλών κατασκευών: Το πρώτο αφορά τους «Δίδυμους Πύργους» στον παραλιακό δρόμο, δύο κτήρια 18 ορόφων έκαστο, των οποίων η ανέγερση έχει ολοκληρωθεί. Υπό ανέγερση βρίσκονται δύο κτήρια, το ένα βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο και αφορά 36 ορόφων κτίριο της Pafilia Property Developers. Το άλλο βρίσκεται στην Λεωφόρο Μακαρίου και το 16 ορόφων κτίριο κτίζεται για λογαριασμό της εταιρείας Cedar   Oasis (Κip Consulting Ltd). Παράλληλα, έχουν εκδοθεί πέντε πολεοδομικές άδειες για ψηλά κτίρια, των οποίων η κατασκευή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ενώ βρίσκονται υπό εξέταση τρεις αιτήσεις για άδεια οικοδομής.

Έργα για κοινωνική στέγη και προσιτή κατοικία 

Στη δημιουργία Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων προχωρεί άμεσα ο δήμος Λεμεσού, έργο το οποίο θεωρείται πρώτιστης σημασίας αφού πλέον οι άστεγοι αποτελούν μέρος της ζωής της πόλης. Όπως είπε ο δήμαρχος, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου αντίκρισε θετικά την πρόταση του δήμου για δημιουργία του εν λόγω κέντρου και εκτιμάται ότι σε τρεις με τέσσερις μήνες θα είναι έτοιμο.  Πρόκειται για χώρο στο κτιριακό συγκρότημα «Άγιος Παντελεήμονας, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι δέκα άτομα για παραμονή μερικών ημερών.

Ο Νίκος Νικολαίδης αναφέρθηκε επίσης σε πρόταση του δήμου για ανάπτυξη δημοτικής ιδιοκτησίας ώστε να ανεγερθούν περίπου 500 οικιστικές μονάδες,  προς αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού κόστους ενοικίασης ή απόκτησης στέγης. Πρόταση η οποία αντικρίζεται θετικά από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Αυτό μπορεί να γίνει με την ανάπτυξη τριών τεμαχίων δημοτικής ιδιοκτησίας στη Λεμεσό, δυο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και μια  στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, για ανέγερση περίπου 500 οικιστικών μονάδων, οι οποίες να διατεθούν ως κοινωνική στέγη και προσιτή κατοικία. Τα διαμερίσματα αυτά θα μπορούσαν να κτιστούν και να διατεθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, είτε προς ενοικίαση είτε προς αγορά σε νέα ζευγάρια και οικογένειες, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ισορροπημένη σύνθεση των ενοίκων της κάθε πολυκατοικίας».

Στόχος ένας σύγχρονος δήμος – μια πόλη της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της κοινωνικής ευαισθησίας

Η διαμόρφωση των πολιτικών στη βάση ολοκληρωμένων σχεδιασμών και μελετών, η υλοποίηση αποφάσεων για σημαντικά έργα με αναπτυξιακό προϋπολογισμό €48 εκατομμυρίων, η καθαριότητα της πόλης μας ως πρώτη προτεραιότητα, ο εκσυγχρονισμός της δημοτικής μηχανής, η ενίσχυση των πολιτιστικών δρώμενων και η προώθηση στοχευμένων μέτρων κοινωνικής πολιτικής, αποτελούν το στόχο του Δήμου Λεμεσού. 

Στα αναπτυξιακά έργα, αναφέρονται οι κατασκευαστικές εργασίες των συγχρηματοδοτούμενων έργων των Δυτικών Συνοικιών οι οποίες συνεχίζονται κανονικά. Η προώθηση του σημαντικού έργου της αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της Οδού Ναβαρίνου σε συνεργασία με τον ΣΑΛΑ . Αρχίζει εντός του 2019 η υλοποίηση της Α’ φάσης της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Αγίας Φύλας και προωθούνται η Γ’ Φάση οδού Αγίας Φυλάξεως  και η -Β’ Φάση Σύνδεσης Παραλιακού με Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η οδός Ευαγόρα Λανίτη (αντιπλημμυρικό έργο και ταυτόχρονα απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος των βόρειων του αυτοκινητόδρομου περιοχών).Προχωρούν, επίσης τα κατασκευαστικά έργα στη Α’ Δημοτική Αγορά και στην Πλατεία Ηρώων. 

Παράλληλα, το 2019 αναμένεται η έναρξη εργασιών για 2 περιβαλλοντικές γειτονιές, στον Άγιο Σπυρίδωνα και Άγιο Νικόλα, τοπικά έργα στο Ζακάκι και στην Αγία Φύλα , κατασκευαστικά έργα για το Γήπεδο ΑΕΤΟΥ, κατασκευαστικά έργα για την Α’ φάση του παραρτήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στις Αποθήκες ΓΕΒΟ  και βελτιωτικά έργα στο Δημόσιο Κήπο (αναβάθμιση Παιδότοπου, αντικατάσταση και νέος εξοπλισμός στο Δημοτικό Κηποθέατρο, μελέτη για τη στελέχωση-λειτουργία-αναβάθμιση του Ζωολογικού Κήπου).

Επίσης, υπάρχει αίτημα για εξασφάλιση αριθμού ακινήτων του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού για στέγαση φορέων ή σωματείων, ετοιμάζεται πρόταση για χρήση μέρους τεμαχίου Νέμιτσα για Κέντρο Πολιτισμού, αρχίζει η διαδικασία για σχεδιασμό Περιαστικού Πάρκου σε συνεργασία με τους Δήμους της μείζονος Λεμεσού και γίνονται προσπάθειες προς τον ΚΟΑ για κλειστό κολυμβητήριο στην Αγία Φύλα.

Ο Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του δήμου για ενίσχυση των οικονομικών πόρων, εκ των οποίων περιλαμβάνονται η ανάπτυξη του Εναερίου με την μέθοδο του ΒΟΤ, η δημιουργία ταμείο Πολιτισμού και η αντικατάσταση Λαμπτήρων Ο/Φ με LED.

Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό της δημοτικής μηχανής, σύμφωνα με τον Δήμαρχο προωθείται αναδιοργάνωση του προσωπικού και των υπηρεσιών με  νέο οργανόγραμμα, μηχανογράφηση, με πρόσληψη Εσωτερικού Ελεγκτή για έλεγχο, καλύτερη διαχείριση του στόλου κλπ.

Τέλος σε ότι αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα μέτρα μείωσης του κυκλοφοριακού προβλήματος και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στην βελτίωση των δρόμων και των πεζοδρομίων,  στις προσπάθειες που γίνονται για τον καλύτερο καθαρισμό της πόλης, στην ενίσχυση του πρασίνου και την αύξηση συχνότητας περιποίησης των πάρκων. Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση της ρύπανσης της θάλασσας.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου