You are here

Ψάχνουν λύσεις για διάθεση 2 χιλ. πολυτελών ακινήτων

24/11/2020 07:13

Φως στο τούνελ του διαφαινόμενου κραχ στην αγορά των πολυτελών ακινήτων ψάχνουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης, αναζητώντας άλλες λύσεις για αξιοποίηση των περίπου δύο χιλιάδων μονάδων που κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετες λόγω του απότομου τερματισμού του επενδυτικού προγράμματος.

Η κάμψη στην αγορά των πολυτελών κατοικιών είναι ήδη εμφανής αφού, σύμφωνα με μελέτη της PwC, οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 78% σε ένα χρόνο.

Οι λύσεις για τους developers είναι μάλλον περιορισμένες, καθώς το κόστος αγοράς της γης σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές πώλησης, λειτουργούν αποτρεπτικά για την εγχώρια αγορά. Αρκετοί ενδέχεται να αλλάξουν τα πλάνα τους και να σκεφτούν την ενοικίαση αντί πώληση των διαμερισμάτων, ενώ άλλοι ίσως αναγκαστούν να τα καταχωρήσουν σε πλατφόρμες για να μην μείνουν αδιάθετα.

Μεγάλες προσδοκίες συντηρεί η προώθηση του headquartering, δηλαδή η μεταφορά έδρας εταιρειών με πραγματική παρουσία στην Κύπρο.

Οι εξοικονομήσεις από τους μεσάζοντες να πάει στους αγοραστές

Ο CEO του ομίλου Cyfield, Γιώργος Χρυσοχόος, σε δηλώσεις στη StockWatch, διευκρίνισε ότι λόγω του ψηλού κόστους των μη ελαστικών εξόδων ανέγερσης των πύργων δεν μπορούν να γίνουν μετατροπές σε τέτοιο βαθμό που να μειωθεί η αξία τους και ν’ απευθυνθούν στην τοπική αγορά. Αν κάποιος αγόρασε €4 ή €5 χιλ. το μέτρο τη γη, όσον φθηνή και να είναι η κατασκευή, δεν θα μπορέσει να πουλήσει στην τοπική αγορά διότι αναγκαστικά θα πρέπει να πουλά πάνω από €5 χιλ. το μέτρο.

«Άρα εξ ορισμού είναι εκτός κυπριακής αγοράς αυτές οι αναπτύξεις», είπε.

Από την άλλη ανέφερε ότι οι developers για να πουλήσουν προς τους ξένους θα πρέπει να μετακυλήσουν τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν, από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων τους στην Κύπρο και στο εξωτερικό, αφού δεν θα χρειάζονται πλέον τους μεσάζοντες και προμηθευτές στην Κίνα ή σε άλλες χώρες.

Επίσης, είπε ότι μια σκέψη είναι πως στις οικοδομές που είναι ακόμη υπό ανέγερση θα μπορούσαν να μειώσουν τα τετραγωνικά μέτρα ώστε να δημιουργήσουν πιο μικρά διαμερίσματα σε χαμηλότερη τιμή, για ένα ξένο επιχειρηματία που θα επιθυμεί να έρχεται για διακοπές στην Κύπρο.

Συνέστησε υπομονή λέγοντας ότι «τα διαθέσιμα πολυτελή διαμερίσματα θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά διότι από τη μια τερματίστηκε η ανέγερση νέων πύργων και από την άλλη αυτά που υπάρχουν θα πουληθούν σιγά-σιγά είτε σε ξένες εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, είτε σε ρώσους που για διάφορους λόγους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Λεμεσό.

Θα βρεθούν πελάτες μέσω της ενοικίασης

Στην ενίσχυση της αγοράς των ενοικίων προσβλέπει ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου εταιρειών Δ. Ζαβός και μέλος του συνδέσμου ανάπτυξης γης και οικοδομών Μιχάλης Ζαβός, ο οποίος όπως είπε όταν ενοικιασθούν τα συγκεκριμένα πολυτελή διαμερίσματα μπορεί στο τέλος της ημέρας να βρεθεί και ο πελάτης που θα τα αγοράσει.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές μέσω διάφορων άλλων μεθόδων όπως ο κλάδος των επενδυτικών ταμείων και την προώθηση της Κύπρου ως προορισμού μεταφοράς έδρας επιχειρήσεων διεθνών δραστηριοτήτων (international headquartering), επισημαίνοντας ότι «οι εταιρείες αυτές θα ενοικιάσουν μεγάλα πολυτελή γραφεία και διαμερίσματα για τα στελέχη τους, έτσι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η αγορά των ενοικίων, που αγοράζει κάποιος ακίνητα για να τα ενοικιάζει ώστε να έχει ένα καλό εισόδημα αντί να έχει τα λεφτά του στην τράπεζα». 

Πρόσθεσε ότι «μια καλή αγορά είναι και οι ρώσοι που βρίσκονται στην Κύπρο οι οποίοι θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε ακίνητα αντί να έχουν τα χρήματα τους στις τράπεζες, με πολύ χαμηλό επιτόκιο».

Να ενοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας Airbnb

Ο CEO της G&P Lazarou, Πέτρος Λαζάρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σταδιακά θα διορθωθεί η αγορά σημειώνοντας ότι οι developers θα αντέξουν το κτύπημα από τον απότομο τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος.

«Εκεί που κέρδιζαν 100%, τώρα θα κερδίζουν 10% ή 20% ή 30%, άλλωστε έχουν κάνει τόσα πολλά κέρδη ώστε να αντέξουν μέχρι να ανακάμψει η αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου, υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός αδιάθετων πολυτελών διαμερισμάτων και κατοικιών που προορίζονταν σε ξένους μέσω των πολιτογραφήσεων.  Εντούτοις είπε ότι «είναι νωρίς να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη διότι λόγω της πανδημικής κρίσης δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το μέγεθος των συνεπειών του τερματισμού του προγράμματος, διότι θα μπορούσε να έχουμε το πρόγραμμα αλλά να μην έρχονται επενδυτές λόγω των περιοριστικών μέτρων. Άρα θα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις».

Συμφώνησε ότι θα μπορούσε να αλλάξει η χρήση των πολυτελών αυτών διαμερισμάτων και να ενοικιάζονται είτε με την ημέρα, είτε μέσω των διάφορων πλατφόρμων τύπου Airbnb. Ή ακόμη να μετατραπούν σε γραφεία ή σε άλλη χρήση από την αρχική τους.

Δύσκολα επιστρέφουν οι καλοί επενδυτές

O μεσίτης Ανδρέας Κλατσιάς, συμφώνησε ότι είναι αδύνατον να αγοραστούν από την εγχώρια αγορά τα συγκεκριμένα ακίνητα επειδή η τιμή τους είναι αποτρεπτική για τους κυπρίους.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει ένα απόθεμα γύρω στις 2 χιλ. απούλητων πολυτελών διαμερισμάτων και κατοικιών που δύσκολα θα πουληθούν διότι όπως είπε, όταν δημιουργήσεις ένα κακό όνομα οι πρώτοι που φεύγουν είναι οι καλοί επενδυτές.

Να μετατραπούν σε γραφεία

Ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου ανάπτυξης γης και οικοδομών Γιώργος Μάης, είπε ότι το θέμα είναι πως θα μεθοδεύσεις την προώθηση αυτών των διαμερισμάτων και που θα στοχεύεις για να τα πουλήσεις.

«Κατά τη δική μου άποψη πάντα υπάρχουν αυτοί που είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε πολυτελή διαμερίσματα όχι όμως οι ντόπιοι, επειδή οι πύργοι έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν περισσότερες διευκολύνσεις και υπηρεσίες στους ενοίκους τους.

Το κόστος είναι αποτρεπτικό για την εγχώρια αγορά», επεσήμανε.

Συμφώνησε εντούτοις με τους συναδέλφους του ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην αγορά της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ή στο πλαίσιο της προσέλκυσης υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών οι οποίοι θα ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν πολυτελή διαμερίσματα ή γραφεία.

Της Ηρώς Ευθυμίου