You are here

Ψάχνουν τρόπο να μπλοκάρουν το κτήριο στην Κινύρα

17/01/2023 13:26

Την πρόθεση να αποτρέψουν την έγκριση άδειας για το 10ώροφο κτήριο στην οδό Κινύρας από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, εκφράζουν δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Λευκωσίας.

Ο δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της πολεοδομικής επιτροπής του δήμου, Γιώργος Μεσαρίτης, δήλωσε στη StockWatch ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι ο φάκελος της υπόθεσης να επιδοθεί στον κ. Νουρή, μετά τις 26 Ιανουαρίου, μαζί με επιστολή στην οποία θα παρατίθενται οι θέσεις τους σε όσα τους «καταλογίζει».

Ο δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, ανέφερε στη StockWatch ότι «υπάρχουν δυνατότητες να τεθεί φραγμός στην αυθαίρετη προσέγγιση του υπουργού ο οποίος δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές επιμένει να του επιδοθεί ο φάκελος της υπόθεσης, ενώ την ίδια ώρα αρνείται να απαντήσει στις επιστολές που του απέστειλε ο δήμος για συζήτηση του θέματος».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες επιρρίπτεται ευθύνη στο δήμο Λευκωσίας για την εκπόνηση το 2016 του Σχεδίου Περιοχής, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα για οκτάωροφο ή δεκαώροφο κτήριο στη συγκεκριμένη περιοχή, ο κ. Τσιμίλλης, απαντά ότι «οι πρόνοιες του Σχεδίου Περιοχής προνοούν ότι τα νέα κτήρια πρέπει να εντάσσονται στον περιβάλλοντα χώρο όσον αφορά τον όγκο, το ύψος, τη γεωμετρία, τα μεγέθη, τα υλικά και τη μορφολογία».

«Επομένως δεν αφήνεται περιθώριο για τη δυνητική αρχή για αδειοδότηση οκταώροφου κτηρίου», σημειώνει.   

Προσθέτει ότι «το σχέδιο περιοχής δεν μιλά για οικιστικές μονάδες σε αυτή την περιοχή αλλά για άξονα διοίκησης και πολιτισμού».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι ο υπουργός Εσωτερικών διετέλεσε για δέκα χρόνια μέλος του δημοτικού συμβουλίου και πρόεδρος της πολεοδομικής επιτροπής του δήμου.

Στο αίτημα της εταιρείας για ανέγερση κτηρίου 10 ορόφων αποτελούμενο από 16 διαμερίσματα και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης στην οδό Κινύρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ειδικού χαρακτήρα, πέραν του δημοτικού συμβουλίου διαφωνούν και το ΕΤΕΚ, η παγκύπρια οργάνωση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, το ΠΟΑΚ, το κυπριακό τμήμα Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS Cyprus), η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, οι Φίλοι της Λευκωσίας και η Επιτροπή Κατοίκων Αγ. Ανδρέα.

Της Ηρώς Ευθυμίου