You are here

Πτώση ενοικίων μέχρι και 20%

15/01/2021 06:48

Το πρώτο τρίμηνο, αναμένεται πως θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο για τη διαμόρφωση των ενοικίων των ακινήτων (καταστήματα, γραφεία, κατοικίες), για το 2021, μετά τη σοβαρή πίεση που δέχθηκαν το 2020. Η μείωση θα είναι μέχρι και 20%, ως αποτέλεσμα της μακράς διάρκειας και των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης. Νοουμένου, βέβαια, ότι θα συνεχίσουν οι εμβολιασμοί κατά του Covid – 19, με επιτυχία. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι χειρότερα.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Δανός και Συνεργάτες» την οποία εξασφάλισε η StockWatch, η μείωση των ενοικίων των καταστημάτων, ακόμα και στα νέα συμβόλαια μετά την εξομάλυνση της κατάστασης, εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου το 15%, ενώ σε καταστήματα σε δρόμους που δεν είναι «πρώτης προβολής» η πτώση αναμένεται να ανέλθει μέχρι και 20%.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η επαγγελματική στέγη, κυρίως τα καταστήματα λιανικής και εστίασης, είναι αυτή που συνεχίζει να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις διότι λόγω της μακράς διάρκειας της κρίσης θα υπάρξουν εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα του λιανικού εμπορίου που θα βάλουν οριστικά λουκέτο ειδικότερα αυτές που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό. Κι αυτό παρά την κυβερνητική στήριξη. 

Σύμφωνα με την έρευνα ανάλογο κλίμα μειώσεων εκτιμάται ότι θα επικρατήσει και στους επαγγελματικούς χώρους γραφείων λόγω μεταξύ άλλων και της εξ’ αποστάσεως εργασίας που άρχισε να κερδίζει έδαφος ως απότοκο της πανδημικής κρίσης.

Ακίνητα με σταθερά ενοίκια

Εξαίρεση από τα προβλήματα που ταλανίζουν την κτηματαγορά αποτελούν οι αποθηκευτικοί χώροι οι οποίοι θα διατηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις τιμές τους, ειδικότερα αυτοί που βρίσκονται κοντά σε αγορές λιανικής. Σταθερά θα παραμείνουν επίσης τα ενοίκια στα ακίνητα που διαθέτουν μικρούς εκθεσιακούς χώρους πωλήσεων αλλά και μεγαλύτερους χώρους αποθήκευσης σε ενιαία λειτουργικότητα.

Τώρα όσον αφορά τα μισθώματα στις αστικές κατοικίες και στα διαμερίσματα εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις και θα μείνουν ανθεκτικά στη ζήτηση όπως στα προ πανδημικής κρίσης επίπεδα, εκτός κάποιων περιπτώσεων, όπου υπολογίζεται μείωση της τάξης του 15%. Αυτό που θα αλλάξει εκτιμάται ότι θα είναι η βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου Airbnb), η οποία είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί λόγω Covid-19.

Απαιτείται ευελιξία

Αντίθετα, η λύση στο θέμα των ενοικίων των καταστημάτων έγκειται στην ευελιξία που θα πρέπει να επιδείξουν οι μισθωτοί και εκμισθωμένοι οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια πετυχημένη εμπορική σχέση, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δεδομένων για μια κοινά αποδεχτή φόρμουλα: Π.χ. «ελάχιστο ενοίκιο και ποσοστό επί του τζίρου».

Σύμφωνα εντούτοις με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα καταστήματα θα συνεχίσουν να ελκύουν κυρίως όσους είναι 45-55 ετών.

Της Ηρώς Ευθυμίου