You are here

Σαράντα αιτήσεις για fast track αδειοδότηση

31/10/2020 06:04

Στις σαράντα ανέρχονται  μέχρι στιγμής οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της fast track αδειοδότησης που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2020.

Από την 1η Οκτωβρίου 2020 τέθηκε σε εφαρμογή η νέα διαδικασία αδειοδότησης της ανάπτυξης που αφορά μέχρι δύο μονάδες κατοικίας σε οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο. Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής εκσυγχρονισμού του πλαισίου αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης την οποία εκπόνησε το Υπουργείο Εσωτερικών και δημοσίευσε ως πρόθεση πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο νέος πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου(ΕΤΕΚ), Κωνσταντίνος Κωνσταντή αναφέρει στη StockWatch ότι έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 40 αιτήσεις και έχουν εκδοθεί 13 άδειες.

Οι 13 αιτήσεις υποβλήθηκαν στη Λάρνακα , 10 στη Λεμεσό και 17 στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθούν σημαντικά ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

«Είναι μονόδρομος η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων. Πρέπει να αγκαλιαστεί απ’ όλους αλλά πρέπει στο άμεσο μέλλον να πολλαπλασιαστούν οι αιτήσεις που μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και να αφορά και άλλου είδους αναπτύξεις», τονίζει.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, η νέα πολιτική και ειδικότερα αυτή που αφορά αδειοδότηση για μέχρι δύο μονάδες κατοικίας σε οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο περιέχει σειρά ριζοσπαστικών για τα κυπριακά δεδομένα στοιχεία, τα οποία όμως ως ιδέες ή προσεγγίσεις, έχουν τεθεί και συζητούνται εδώ και χρόνια με το αρμόδιο Υπουργείο.

Σημαντικό νέο στοιχείο της νέας διαδικασίας αδειοδότησης, είναι η υποχρέωση ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης του αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού που εκπονούν και υποβάλλουν τις αναγκαίες μελέτες.

Σημαντική νέα πτυχή της νέας διαδικασίας είναι ότι πλέον θα απαιτείται βεβαίωση εξόφλησης των μελετητών ως προϋπόθεση της έκδοσης άδειας οικοδομής, κάτι το οποίο ήταν απαίτηση του ΕΤΕΚ. Πλέον με τη νέα διαδικασία θα απαιτείται προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης ότι οι μελετητές του έργου έχουν εξοφληθεί για τις υπηρεσίες που παρείχαν και σχετίζονται με την εργασία μέχρι το στάδιο της υποβολής αίτησης για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας και της υποβολής αίτησης για έκδοση Άδειας Οικοδομής. Προς τούτο θα υποβάλλεται στην οικοδομική αρχή μαζί με όλα τα υπόλοιπα απαιτούμενα έντυπα, δεόντως συμπληρωμένη και υπογραμμένη τυποποιημένη βεβαίωση εξόφλησης.