You are here

Σε αντίθετη πορεία εμπορικά και οικιστικά έργα

30/07/2021 07:17

Δύο τάσεις παρατηρούνται στον τομέα των κατασκευών με τα οικιστικά έργα να παρουσιάζουν αύξηση και τα εμπορικά κτίρια συρρίκνωση.

Αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν το τετράμηνο του 2021 αποτυπώνουν τη μεγάλη συρρίκνωση που σημείωσαν οι διάφορες κατηγορίες μη οικιστικών έργων, την ώρα που τα οικιστικά έργα κερδίζουν έδαφος.

Μείωση στα εμπορικά κτίρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων για γραφεία σημείωσε μείωση 70%, ενώ το εμβαδόν για βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες μείωση 13,6%

Στα κτίρια εμπορίου σημειώνεται μείωση 35,8%.

Αύξηση 26,5% σημειώνεται στο εμβαδόν αδειοδοτηθέντων έργων που αφορούν ξενοδοχεία και 45,8% στα κτίρια για ψυχαγωγία.

Μπουμ στις οικιστικές πολυκατοικίες

Όσον αφορά στα οικιστικά έργα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το εμβαδόν για οικιστικές πολυκατοικίες παρουσιάζει ετήσια αύξηση 66,7% ενώ το εμβαδόν για διπλοκατοικίες 20,8%.

Στα κτίρια με πέραν των δύο κατοικιών σημειώθηκε αύξηση 45,2%.

Στις μονοκατοικίες η αύξηση ανήλθε στο 56,3%.

Το σύνολο της αύξησης στα οικιστικά και μη οικιστικά έργα ανήλθε στο 36% και οφείλεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στα μικρά έργα.

Το συνολικό εμβαδόν μικρών έργων αυξήθηκε το τετράμηνο κατά 49,5% ενώ, το εμβαδόν μεγάλων έργων ήταν αυξημένο κατά 25,4%.

Σε σχέση με το τετράμηνο του 2019, οι συνολικές αδειοδοτήσεις οικιστικών και εμπορικών κτιρίων δεν παρουσιάζουν μεταβολή.

Ωστόσο, ανά κατηγορία, στα εμπορικά κτίρια παρουσιάζεται μείωση 56,1% και στα οικιστικά αύξηση 16,4%.

Ποιες τάσεις βλέπουν οι παράγοντες της αγοράς

Ο CEO της Andreou Property Strategy, Ανδρέας Ανδρέου, ανέφερε στη StockWatch ότι το 2020 ήταν χρονιά με εκτεταμένα lockdowns και επομένως, χρονιά περιορισμένης δραστηριότητας. 

«Αυτό επηρέασε και τους σχεδιασμούς για ανάπτυξη πέρσι, οι οποίοι όμως τέθηκαν ξανά σε κίνηση το 2021», όπως είπε. 

Ο κ. Ανδρέου επεσήμανε πως οι νέες συνθήκες στον εργασιακό χώρο που διαμορφώθηκαν πέρσι ώθησαν σε σμίκρυνση της επέκτασης της προσφοράς νέων γραφειακών χώρων, εκτιμώντας πως αυτό «δεν σημαίνει ότι δεν θα ανακάμψει στο μέλλον».

Ωστόσο, υποστήριξε πως οι συνθήκες είναι τέτοιες που επιτάσσουν περισυλλογή μέχρι να ξαναμπεί η οικονομία σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης. 

Σημείωσε επίσης, ότι ο επηρεασμός του τουρισμού θεωρήθηκε σαν προσωρινό φαινόμενο και πως φέτος έγιναν κάποιοι σχεδιασμοί επέκτασης, τους οποίους ωστόσο, οι παρούσες συνθήκες ενδεχομένως να θέσουν σε μερική, έστω, αναστολή. 

«Πέραν της πανδημίας έχουμε και την κατάργηση του ΚΕΠ που επηρέασε τις νέες σύνθετες αναπτύξεις», επεσήμανε ο κ. Ανδρέου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η επέκταση του βιομηχανικού τομέα θα συνεχίσει να σμικρύνεται, καθώς μεγάλο στοκ από χρηματοδοτικούς οργανισμούς είναι διαθέσιμο για αγορά και ενοικίαση. 

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη, ότι ο οικιστικός τομέας είναι σε άνθιση λόγω της τάσης των επενδυτών να επενδύουν σε αυτή την κατηγορία, την οποία φαίνεται να προτιμούν τα τελευταία χρόνια. «Αυτό αναμένεται να συνεχίσει στο προβλεπτό μέλλον», σημείωσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE FS Παύλος Λοΐζου υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις λόγω του ότι πέρυσι κατά την ίδια περίοδο είχε σημειωθεί το πρώτο lockdown.

«Υπάρχει μια γενική μείωση λόγω της αυξημένης αστάθειας στην οικονομία», αναφέρει.

Σημειώνει παράλληλα, ότι «παρατηρείται σημαντική αύξηση στις πολυκατοικίες (και μείωση στις μονοκατοικίες), λόγω του ότι το budget (αγοραστική δύναμη) για αγορά κατοικίας παραμένει το ίδιο και ο κόσμος αγοράζει πλέον διαμερίσματα στο κέντρο ή πιο κεντρικά, αντί σπίτια στην περιφέρεια τα οποία είναι πιο μεγάλα, με πιο ψηλό κόστος αγοράς και ψηλότερο κόστος συντήρησης κτλ».

Της Γεωργίας Χαννή