You are here

Σε πτωτική τροχιά τα «χρυσά διαβατήρια»

21/06/2019 06:36

Επιβράδυνση στην υποβολή νέων αιτήσεων για το επενδυτικό σχέδιο των «χρυσών διαβατηρίων», διαπιστώνουν εμπλεκόμενοι φορείς, λόγω των αυστηρότερων προνοιών που έχουν θεσπιστεί στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα αλλά και της γενικότερης κόπωσης που φαίνεται να υπάρχει μετά από πέντε χρόνια ραγδαίας επέκτασης του.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργικό συμβούλιο στον απόηχο των αυστηρών υποδείξεων της Κομισιόν, άναψε το πράσινο για αλλαγές στα κριτήρια του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος από τον Μάιο.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοινώνοντας τις τροποποιήσεις ανέφερε ότι από το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές €6,6 δισ. και ότι από την έναρξη του σχεδίου έχουν εγκριθεί 1864 περιπτώσεις επενδυτών για σκοπούς πολιτογράφησης.

Τελειώνουν τα τεμάχια γης

Ο διευθυντής της πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος δήλωσε στη StockWatch ότι, όντως παρατηρείται μια επιβράδυνση στην υποβολή αιτήσεων για ανέγερση πολυώροφων κτηρίων και ότι σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι που έγινε το μεγάλο μπουμ, ο αριθμός των νέων αιτήσεων θα είναι μειωμένος.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η μείωση ενδιαφέροντος ίσως να οφείλεται στην έλλειψη μεγάλων και κατάλληλων τεμαχίων γης για να ανεγερθούν τα πολυώροφα κτήρια ή ακόμη να οφείλεται και στο ότι έχει διαφοροποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Παρατήρησε εντούτοις ότι τα νέα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνησή από τον περασμένο Μάιο με στόχο να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους όσο αφορά το κυπριακό πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων προκαλεί μια επιπρόσθετή καθυστέρηση στην προώθηση των αιτήσεων αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβάλουν στην καθυστέρηση νέων αιτήσεων.

Εκκρεμούν πολλές αιτήσεις

Στο ίδιο περίπου πλαίσιο και τα όσα ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος είπε ότι ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής εκκρεμούν ακόμη αρκετές αιτήσεις.

Πρόσθεσε ότι «αν και δεν έχουν υποβληθεί νέες αιτήσεις, εντούτοις είναι πολύ νωρίς να εξαχθεί συμπέρασμα εάν αυτό οφείλεται στα νέα κριτήρια ή απλώς είναι μια διεθνής συγκυρία».

Παρ’ όλα αυτά εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί το επενδυτικό πρόγραμμα ίσως με πιο μειωμένο ρυθμό.

Σε αναμονή οι επιχειρηματίες

Στην Πάφο έχουν υποβληθεί από πέρσι γύρω στις 16 αιτήσεις για πολυώροφα κτήρια, ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι φέτος δεν έχει υποβληθεί καμία νέα αίτηση.

Σύμφωνα με την άποψη του, όπως είπε, «το γεγονός αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι είναι συγκεκριμένοι οι  επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο οι οποίοι αναμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι υφιστάμενες αιτήσεις και πωλήσεις τους και ύστερα να κάνουν το επόμενο βήμα».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν αποσύρθηκε καμία αίτηση.  Αντίθετα αναμένεται η κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων για να προχωρήσει η αδειοδότηση και των υπόλοιπων αιτήσεων, πέραν των δύο που έχουν ήδη εγκριθεί.

Χρονοβόρες διαδικασίες

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού Κώστας Γαλαταριώτηςστις σε δηλώσεις του υπεραμύνθηκε του επενδυτικού κυπριακού προγράμματος τονίζοντας ότι στη Λεμεσό προχωρούν κανονικά όλα τα σχετικά επενδυτικά έργα.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση Trilogy, Del Mar, ONE, Icon και το Limassol Neo», ανέφερε ενδεικτικά.

Δικαιολογώντας τις μαζικές αιτήσεις των προηγούμενων χρόνων είπε ότι «ήταν λόγω του ότι αφορούσαν κτήματα που είχαν αγοραστεί πριν από το 2008». Υπενθύμισε ότι «σήμερα οι τράπεζες είναι πολύ προσεκτικές στην παραχώρηση δανείων ώστε να αγοραστούν νέα τεμάχια και να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η κατασκευαστική δραστηριότητα πολυώροφων κτηρίων».

«Υπάρχουν», πρόσθεσε, «κάποιες εξαιρέσεις από επενδυτές μεταξύ αυτών και ξένοι, οι οποίοι απέκτησαν ακίνητα και τεμάχια γης μέσω των τραπεζών και πολύ σύντομα θα καταθέσουν αίτηση για νέα πολυώροφα κτήρια».

Αναγνώρισε εντούτοις ότι η εισαγωγή των νέων μέτρων καθιστά πιο χρονοβόρα τη διαδικασία έκδοσης τελικής έγκρισης.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι πύργοι που έχουν κτιστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη θα δώσουν στην αγορά το πολύ 500 διαμερίσματα αποκρούοντας τη φημολογία ότι μελλοντικά θα πέσουν οι τιμές λόγω της υπερπροσφοράς διότι το 95% αυτών των διαμερισμάτων έχει πουληθεί σε ξένους στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος.

Διεθνές φαινόμενο η μείωση ενδιαφέροντος

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών κινείται πτωτικά όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, εκτιμά ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων, Γιώργος Μουσκίδης.

Τόνισε ότι «δεν είναι κυπριακό μόνο φαινόμενο η πτώση υποβολής νέων αιτήσεων». 

Εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη ότι «από το Μάιο και εντεύθεν το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων μπήκε κάτω από αυστηρότερες πρόνοιες οι οποίες πιθανώς να τα επηρεάσουν αρνητικά όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο. Κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει μέχρι τέλος του χρόνου», πρόσθεσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου