You are here

Σε σταυροδρόμι η αγορά ακινήτων

13/08/2019 12:50

Σε σταυροδρόμι φαίνεται να βρίσκεται η αγορά ακινήτων, με τους αρμόδιους φορείς να αναμένουν τους επόμενους μήνες για να διαπιστώσουν εάν η ξαφνική μείωση της εξωγενούς ζήτησης που σχετίζεται με διαβατήρια θα έχει και συνέχεια.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν ικανοποίηση για την ενίσχυση του εγχώριου αγοραστικού ενδιαφέροντος, την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις των ακινήτων πολυτελείας σε ξένους παρουσιάζει κάμψη λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων για τα διαβατήρια.

Η αγορά, δηλώνουν οι αρμόδιοι, κινείται προς το παρόν στα τυφλά, καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις ανάγκες, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματίες ανάπτυξης προχωρούν σε ανοίγματα εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Η διαδικασία για μεγάλα projects παίρνει μια 5ετία

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών και εκ των ιδιοκτητών του πύργου Icon στο παραλιακό μέτωπο Λεμεσού, Γιάννης Μισιρλή, δήλωσε στη StockWatch ότι παραδοσιακά δύο μήνες το χρόνο (Αύγουστο και Δεκέμβριο) παραλύει η αγορά ακινήτων.

Εξέφρασε εντούτοις την εκτίμηση ότι η χρονιά όσον αφορά την ντόπια αγορά, η οποία άρχισε να ζωηρεύει, θα κλείσει με άνοδο στις πωλήσεις της τάξης του 10%, ενώ υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο.

Σχολιάζοντας τις πωλήσεις προς ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο, είπε ότι στο τέλος του χρόνου θα διαφανεί εάν η παρατηρούμενη κάμψη οφείλεται στα νέα κριτήρια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ή σε άλλους παράγοντες.

Παράλληλα ο κ. Μισιρλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αγορά θα απορροφήσει όλα τα πολυτελή διαμερίσματα που βρίσκονται στα σκαριά ή είναι έτοιμα προς πώληση, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα πωλούνται από τα χαρτιά.

«Το κάθε project αυτής της εμβέλειας χρειάζεται μια πενταετία μέχρι να ξεκινήσει η οικοδόμηση του. Από τη στιγμή που ανακοινώνεται μέχρι να εξασφαλιστούν οι άδειες και να ξεκινήσει η ανέγερση θα περάσει μια πενταετία. Τώρα αν υπάρχει ζήτηση για 600-700 ακίνητα το χρόνο όπως έχει διαφανεί μέχρι σήμερα, σε μια πενταετία θα πρέπει να πουλήσουμε 3,5 χιλιάδες. Αυτή η προσφορά δεν υπάρχει σήμερα. Άρα λοιπόν υπάρχει αρκετά καλή αγορά για τα πολυτελή διαμερίσματα».

Υπεραμυνόμενος των ψηλών κτηρίων τόνισε ότι «οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο επιλέγουν τα πολυτελή διαμερίσματα σε ψηλά κτήρια για να απολαμβάνουν την αυξημένη αξία που παρέχει η επένδυση, να έχουν θέα τη θάλασσα και να έχουν και πολλές υπηρεσίες ισάξιες των ξενοδοχείων».

Άρχισαν τα καμπανάκια για φούσκα

Τον κίνδυνο ότι οι ξένοι επενδυτές θα στραφούν σε άλλες αγορές που εφαρμόζουν παρόμοιο αλλά λιγότερο απαιτητικό πρόγραμμα, για χρυσά διαβατήρια, εξέφρασε ο πρόεδρος του κυπριακού συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων (ΚΣΙΑ), και διευθυντής της FOX Smart Estate Agency Γιώργος Μουσκίδης.

«Σίγουρα μέχρι το Μάιο ήταν αυξημένη η ροή αιτήσεων λόγω των νέων κριτηρίων που αναμένονταν. Τα νέα πιο απαιτητικά κριτήρια που επιβάλλουν μεταξύ άλλων και την καταβολή €150 χιλ. δικαιώματα προς το κράτος είχαν αποτέλεσμα να μειωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική των επιπρόσθετων €150 χιλ. αφορά δωρεά ύψους €75.000 στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες €75.000 στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

Ο κ. Μουσκίδης υπογράμμισε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που προσφέρουν πρόγραμμα πολιτογραφήσεων με πιο βατές διαδικασίες, επισημαίνοντας ότι «για να φέρει κάποιος χρήματα στην Κύπρο με τις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία που επικρατεί θα πρέπει να έχει τεράστια υπομονή και επιμονή».

Εκτίμησε ότι τον Ιούνιο και Ιούλιο ήταν μειωμένο το ενδιαφέρον, κάτι που θα διαφανεί και από τα συγκεντρωτικά στοιχεία τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά την ντόπια αγορά ο κ. Μουσκίδης είπε ότι βρισκόμαστε σε ένα λογικό αριθμό πωλήσεων με μια μικρή αυξητική τάση από χρόνο σε χρόνο υποδεικνύοντας χαρακτηριστικά ότι «ξύπνησε και η κυπριακή αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη η ανέγερση νέων διαμερισμάτων και κατοικιών που απευθύνονται στην ντόπια αγορά είναι δυσανάλογη της ζήτησης, με τον κίνδυνο σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί πρόβλημα και πάλι στους developers.

Αφήνοντας μομφή κατά της κυβέρνησης, όπως είπε, διότι δεν παρέχει αρκετή και έγκαιρη πληροφόρηση στην κτηματαγορά ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να κάνει τους υπολογισμούς του για τον αριθμό ακινήτων που θα ρίξει στην αγορά, προειδοποίησε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε φούσκα στην αγορά ακινήτων.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «αν υπάρχει η ανάγκη για 200 διαμερίσματα και κτίζουμε 1000 δεν θα μπορέσουμε να τα διαθέσιμου ανεξαρτήτως τιμής. Φυσικά δεν μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να πουλήσει κάτω του κόστους», πρόσθεσε.

Με το βλέμμα στο Σεπτέμβρη

Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός εξέφρασε την ευχή από το Σεπτέμβρη να εισέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η ροή αιτήσεων από ξένους επενδυτές.

Χαρακτήρισε αναμενόμενη την κάμψη λόγω του καλοκαιριού και παραδέχθηκε εντούτοις ότι οι ξένοι επενδυτές προσέτρεξαν τους πρώτους μήνες του χρόνου να υποβάλουν αίτηση για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου ώστε να αποφύγουν την επιπλέον χρέωση των €150 χιλ.

Συμφώνησε με τον συνάδελφο του ότι τα καλά έργα θα πουληθούν και θα φέρουν φρέσκο χρήμα στην κυπριακή αγορά.

Σχολιάζοντας την ντόπια αγορά είπε ότι άρχισε να ανακάμπτει και να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και σε αυτό συνέβαλε τόσο η οικονομική κρίση που άρχισε να γίνεται παρελθόν αλλά και η πτώση των καταθετικών επιτοκίων.

«Πολύς κόσμος θα στραφεί στα ακίνητα που αποτελεί και την αγαπημένη επένδυση των κυπρίων», επεσήμανε.

 Ο κ. Λεπτός απέρριψε τον ισχυρισμό ότι υπάρχει κίνδυνος φούσκας είτε στη ντόπια αγορά, είτε στην αγορά που απευθύνεται σε ξένους, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να φθάσουμε στους αριθμούς προ της οικονομικής κρίσης.

Της Ηρώς Ευθυμίου