You are here

Το Σεπτέμβριο αρχίζουν εργασίες για νέα δημοτική αγορά Λάρνακας

09/08/2018 10:45

Αρχίζουν τον Σεπτέμβριο οι εργασίες για ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας, έργο που θεωρείται από τα πιο μεγαλεπήβολα στη πόλη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν οι προκαταρκτικές εργασίες προετοιμασίας του εργοταξίου προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή ανέγερσης της νέας Δημοτικής Αγοράς», μέσω ενός κονδυλίου που ανέρχεται στα €18 εκ. Τα σχετικό συμβόλαιο έχει υπογραφεί με την επιτυχούσα εταιρεία.

Ο κ. Βύρας, πρόσθεσε ότι «μετά την κατακύρωση της προσφοράς από τον Δήμο Λάρνακας, δεν υπήρξαν προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και έτσι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών. Η προθεσμία υποβολής προσφυγών έληξε χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις από αποτυχόντες προσφοροδότες κάτι που ικανοποιεί ιδιαίτερα το Δήμο Λάρνακας δεδομένου ότι υπήρξαν αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου για την πόλη».
 
Σημειώνεται ότι η προσφορά για ανέγερση του έργου κατακυρώθηκε στην εταιρεία Lois Builders, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό ανάμεσα σε έξι συνολικά εταιρείες με την προσφορά της να ανέρχεται στα 5,9 εκατομμύρια ευρώ.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας εξήγησε ότι «μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα αρχίσουν οι εργασίες εγκατάστασης του εργολάβου στο δημοτικό τεμάχιο που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρνακας. Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για κλείσιμο του χώρου στάθμευσης ο οποίος λειτουργεί από το 1996 όταν κατεδαφίστηκε η παλιά Δημοτική Αγορά».
 
Όπως είπε ο Δήμαρχος «η νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας θεωρείται ένα από τα ακριβότερα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που εξασφαλίσει ο Δήμος».
 
Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα αποτελείται στο ισόγειο από Δημοτική Αγορά στην οποία θα στεγά­ζονται 20 καταστήματα πώλησης παραδοσια­κών προϊόντων και φθαρτών, χώρος τοπιοτε­χνημένος για οργάνωση της λαϊκής υπαί­θριας αγοράς και Κέντρο Πληροφόρησης.
 
Στον όροφο θα στεγάζονται 4 υποστατικά αναψυχής και εκθεσιακός χώρος, ενώ στην ταρά­τσα θα δημιουργηθούν καθιστικά και χώρος πρασίνου (garden roof). Το έργο περιλαμβάνει πολυώροφο χώρο στάθμευσης με 180 περίπου χώρους, κατανεμημένους σε 6 επίπεδα.
 
Στην παρούσα φάση θα κατασκευαστούν μόνο τα πρώτα τρία επίπεδα, ενώ το έργο θα διαθέτει όλες τις απαιτούμενες πρόνοιες για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.
 
Συγκεκριμένα η ανάπτυξη θα αποτε­λείται από δύο κτίρια διαμορφωμένα ως ανεξάρτητες μονάδες ως προς τη λειτουργία τους, αλλά κτιριολογικά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η ανάπτυξη θα αποτελεί­ται από το κτίριο όπου θα στεγάζεται η ανοι­κτή Δημοτική Αγορά και άλλες εμπλουτιστι­κές χρήσεις (εστίασης / αναψυχής, πολιτι­σμού) και το κτίριο που θα παρέχει αποκλει­στικά χώρους στάθμευσης. Η ανοικτή Δημοτι­κή Αγορά θα αποτελείται από ανοικτά κατα­στήματα (κυκλικής μορφής), εστιατόρια, εκθε­σιακό χώρο και μπαρ.
 
Η Δημοτική Αγορά θα έχει συνολικό εμβα­δόν 2.000 τ.μ. και θα αποτελείται από ισόγειο και μεσοπάτωμα. Στο ισόγειο θα διαμορφω­θούν έντεκα ανοικτά καταστήματα κυκλικής μορ­φής τα οποία θα φιλοξενούν συνολικά 20 περίπτερα, κοινοχρήστους χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς χώρους.
 
Οι χώροι των ανοι­κτών καταστημάτων θα καταλαμβάνουν περί­που 700 τ.μ., ενώ τα υπόλοιπα 1.200 τ.μ. θα αποτελούν τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου. Στο μεσοπάτωμα θα διαμορφωθούν τέσσερα εστιατόρια­ σνακ μπαρ, μικρή γκαλερί και υπαίθριος εκθεσιακός χώρος.
 
Στην οροφή του κτιρίου θα τοποθετηθεί φυτεμένο δώμα με αρωματικά κυπριακά φυτά όπου θα χωροθετηθούν τρία μπαρ χωρητι­κότητας περίπου 150 ατόμων.