You are here

Σφήνα στις Φοινικούδες οι 30 ορόφοι Larnaca Τower

19/04/2019 07:13

Ένα πύργο 30 ορόφων και ένα ξενοδοχείο 10 ορόφων προγραμματίζει η εταιρεία Lanomex, στην καρδιά της Λάρνακας στις Φοινικούδες, με τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που κατέθεσε ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής.

Πρόκειται για το πολυσυζητημένο έργο Larnaca Tower του ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία Νικολάι Ποταπένκο, το οποίο αναμένεται να ανεγερθεί στον χώρο που σήμερα λειτουργεί το καφεστιατόριο Hobos.

Σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε στην περιβαλλοντική αρχή, η εταιρεία προγραμματίζει την κατασκευή και λειτουργία πεντάστερου ξενοδοχείου, πολυτελών διαμερισμάτων, συνεδριακού κέντρου και γραφεία.

Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός της αστικής περιοχής στην περιοχή των Φοινικούδων, στη Λάρνακα. Τα τεμάχια που θα φιλοξενήσουν το έργο χωροθετούνται περίπου 250 μέτρα νοτιοδυτικά από τη μαρίνα της πόλης και ανατολικά από το κέντρο της πόλης.

Η περιοχή που θα φιλοξενήσει το έργο είναι επίπεδη και το υψόμετρο περίπου 5 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από ξενοδοχεία, καταστήματα, τουριστικές εγκαταστάσεις και άλλες εμπορικής χρήσης οικοδομές.

Νοτιοδυτικά του προτεινόμενου έργου σε απόσταση 1,3 χιλιόμετρα χωροθετείται η ζώνη προστασίας της Αλυκής Λάρνακας η οποία ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Σημειώνεται επίσης ότι το έργο δεν αναμένεται να επηρεάσει την προστατευόμενη περιοχή.

Επίσης αναφέρεται ότι το έργο ταυτίζεται με μικρού βαθμού επιπτώσεις. Οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και αφορούν κυρίως τον επηρεασμό της μορφολογίας του εδάφους και τους θορύβους, της οχληρής και της αύξησης του επιπέδου σκόνης από την ανέγερση των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη σκοπός του έργου είναι η ενδυνάμωση του κοινωνικού, οικονομικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής και η προσέλκυση τουριστών ψηλής εισοδηματικής τάξης, ενώ αναμένεται ότι θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικες δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής.

Της Ηρώς Ευθυμίου