You are here

«Σνομπάρουν» τον αυξημένο συντελεστή οι developers

14/06/2019 07:13

Περιορισμένο είναι για την ώρα το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης για το κυβερνητικό πρόγραμμα προσιτής κατοικίας, παρά το δέλεαρ της αύξησης του συντελεστή δόμησης, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες.

Οι αρμόδιοι εντούτοις αποδίδουν το γεγονός στο ότι ακόμη δεν ανακοινώθηκε από τον κυπριακό οργανισμό ανάπτυξης γης (ΚΟΑΓ) η διαδικασία έναρξης υποβολής αιτήσεων.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός δήλωσε στη StockWatch, ότι αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η κίνηση της κυβέρνησης για προσιτή κατοικία, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν επιδείχθηκε έμπρακτο ενδιαφέρον από κανένα επιχειρηματία ανάπτυξης γης.

«Θα πρέπει να αναμένουμε εάν θα ανταποκριθεί η αγορά», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του προέδρου του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργου Μουσκίδη, ο οποίος όμως εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο θα υπάρξει ενδιαφέρον χαρακτηρίζοντας άστοχα τα κυβερνητικά μέτρα.

«Εμείς ως σύνδεσμος είχαμε εισηγηθεί να παραχωρηθούν κίνητρα, για να διορθωθούν τα παλιά κτήρια στο κέντρο των πόλεων οπότε αυτόματα θα έμπαιναν πολλές μονάδες στην αγορά. Αλλά δεν εισακουστήκαμε».

Το τμήμα πολεοδομίας τελεί υπό αναμονή ενόψει της ανακοίνωσης από τον οργανισμό ανάπτυξης γης (ΚΟΑΓ) την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, δήλωσε ο διευθυντής της πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος.

«Είναι νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα», είπε και σημείωσε ότι «μερικοί μόνο για την ώρα επιχειρηματίες ανάπτυξης ζήτησαν επιπρόσθετες πληροφορίες από τα επαρχιακά γραφεία της πολεοδομίας».

Ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος ο οποίος ορίστηκε ως ο φορέας διαχείρισης της διάθεσης των μονάδων προσιτής κατοικίας, σε δηλώσεις στη StockWatch εξήγησε ότι «μέχρι τέλος Ιουνίου θα ανακοινωθεί η έναρξη της υποβολής αιτήσεων όσον αφορά τις μονάδες που θα αναπτυχθούν μέσω της εντολής του υπουργού εσωτερικών, στη βάση των συγκεκριμένων κινήτρων».

Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα αφορά τις μονάδες που θα αναπτυχθούν από τον ΚΟΑΓ υπό την προϋπόθεση ο επαγγελματίας ανάπτυξης γης να επωφεληθεί από τον αυξημένο συντελεστή δόμησης και άρα θα έχει οικονομικό κίνητρο, μέρος του οποίου θα πρέπει να επιστρέψει στον ΚΟΑΓ».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ένα κίνητρο προς τους επενδυτές αφορά την αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 25%, σημειώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση ο επενδυτής οφείλει να επιστρέψει το 10% του 25% στον ΚΟΑΓ.

Δηλαδή εκεί που θα έκτιζε 20 διαμερίσματα των δύο υπνοδωματίων, με την αύξηση κατά 25% του συντελεστή θα μπορεί να κτίσει 25 διαμερίσματα και να επιστρέψει τα δύο στον ΚΟΑΓ.

«Άρα», διευκρίνισε, «θα προκύψουν δύο δυάρια τα οποία θα πάνε στο δικαιούχο του ΚΟΑΓ και τα οποία θα πουληθούν στη μισή τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους που δημοσιεύεται από τη στατιστική υπηρεσία, σύμφωνα και με την εντολή του υπουργού.

Πρόσθεσε ότι «μέσω αυτής της εντολής θα αναπτυχθούν μονάδες οι οποίες θα πωλούνται γύρω στο 30-40% πιο κάτω από ότι πουλά η αγορά».

Συνεχίζοντας διευκρίνισε ακόμη ότι «ένας developer δικαιούται να επιλέξει να επιστρέψει μονάδες από άλλη επένδυση του, στη βάση πάλι συγκεκριμένων κριτηρίων. Δηλαδή μεταφορά σε άλλο τεμάχιο γης εντός του ιδίου τοπικού σχεδίου ή σχεδίου περιοχής με υποχρέωση ανέγερσης προσιτής κατοικίας συνολικού δομήσιμου εμβαδού ίσου με αυτό που ωφελούνται από το κίνητρο. Δηλαδή εάν ο ίδιος επωφεληθεί με πέντε διαμερίσματα να επιστρέψει στον ΚΟΑΓ πέντε διαμερίσματα προσιτής κατοικίας για τους δικαιούχους του.

Ακόμη σημείωσε μπορεί να εξαγοράσει το συντελεστή δόμησης με βάση την τιμή κόστους. Το κόστος που θα προκύπτει για τον ενδιαφερόμενο επενδυτή θα είναι αυξημένο κατά 250% ανά τετραγωνικό μέτρο, ώστε να υπάρχει μια αποτρεπτική προϋπόθεση σημείωσε, και πρόσθεσε ότι τα μέτρα είναι στημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χάνει στην ουσία η προσιτή στέγη.

Παράλληλα, είπε, ο ΚΟΑΓ τρέχει και τις δύο οικιστικές μονάδες του οργανισμού. Δηλαδή επισπεύδει τη διαδικασία κατασκευής των 171 οικιστικών μονάδων ταυτόχρονα με τις 23 μονάδες που ήδη βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Οι μισές από αυτές θα είναι έτοιμες σε δύο χρόνια και υπόλοιπες σε τρία χρόνια, πρόσθεσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου