You are here

Σπίτια από ιδιώτες για τους πρόσφυγες

03/03/2010 13:56
Την αγορά κατοικιών, διαμερισμάτων και οικοπέδων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, για να στεγάζονται ζευγάρια προσφύγων με χαμηλά εισοδήματα, εισηγούνται ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων η οποία εξέτασε το θέμα, ότι πάγια θέση του κόμματος του είναι ότι ο προσφυγικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει στην ουρά για να πάρει οικόπεδο ή για να αγοράσει σπίτι.

Την ίδια ώρα είπε «ότι πρέπει να σταματήσει η γκετοποίηση των προσφύγων και το κράτος να μη μετατρέπεται σε εργολάβο σε προσφυγικούς συνοικισμούς και να στοιβάζει τα νεαρά ζευγάρια σε γερασμένους συνοικισμούς και να τους δώσει την ευκαιρία να αγοράσουν σπίτια, διαμερίσματα και οικόπεδα από τον ιδιωτικό τομέα για να στεγαστούν άμεσα».

Παράλληλα κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να υλοποίηση άμεσα αυτή τη θέση.
Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής, είπε ότι αντί τα νεαρά ζευγάρια προσφύγων τα οποία πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια να λαμβάνουν σπίτι σε προσφυγικό συνοικισμό, το κράτος να αγοράζει πολυκατοικίες από τον ιδιωτικό τομέα για να στεγάζει τη συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων.

Ανέφερε μάλιστα ότι 850 οικογένειες αναμένουν χρόνια για να στεγαστούν σε σπίτι σε συνοικισμό και εισηγείται για να δοθεί ένα τέλος στην αναμονή και στην ταλαιπωρία της συγκεκριμένης ομάδας προσφύγων, να παραχωρείται το αντίστοιχο ποσό της αξίας της κατοικίας ή του διαμερίσματος και οι πρόσφυγες να αγοράζουν σπίτια από τον ιδιωτικό τομέα.

Επιχειρηματολογώντας ο κ. Φυττής ανέφερε ότι «με βάση προσφορές που έγιναν σε διάφορες περιοχές διαπιστώθηκε ότι το μέσο κόστος ανέγερσης κατοικιών σε κυβερνητικό συνοικισμό είναι €60 χιλ. για ένα μονάρι, €80 χιλ. για δυάρι και €100 χιλ. για τριάρι».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλά νεαρά ζευγάρια προσφύγων θα επιλέξουν το συγκεκριμένο μέτρο, «πρέπει», είπε, «να δίνεται και επιπρόσθετο ποσό για να αγοράσουν κατοικίες και αυτό το επιπρόσθετο ποσό θα μπορεί να δοθεί υπό τη μορφή δανείου από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ως βοήθεια ή να συνάψουν δάνειο από εμπορικές τράπεζες».

Με αυτή την πρόταση, τόνισε ο κ. Φυττής, «λύνεται το πρόβλημα των 850 οικογενειών που περιμένουν, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, αλλά δίνεται και μια αναζωογόνηση στην οικοδομική βιομηχανία η οποία επηρεάστηκε λόγω της οικονομικής κρίσης».

Η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή εξέτασε και την πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος εισηγείται την παραχώρηση κρατικών οικοπέδων σε όλα τα νεαρά ζευγάρια προσφύγων, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι το εισοδηματικό κριτήριο των €21 χιλ. ως οικογενειακό εισόδημα για τα δικαιούχα ζευγάρια είναι αρκετά χαμηλό και εξήγησε ότι η πρόταση του θα αφορά όλα τα ζευγάρια των προσφύγων νοουμένου ότι δεν θα έχουν οποιαδήποτε άλλα ιδιόκτητα σπίτια ή οικόπεδα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για άδικη και άνιση μεταχείριση των προσφύγων, «να δικαιούνται οικόπεδο μόνο όσα νεαρά ζευγάρια έχουν οικογενειακό εισόδημα €21 χιλ.», προσθέτοντας ότι «ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι όλα τα νεαρά ζευγάρια τα οποία λαμβάνουν εισόδημα είτε €22 χιλ. είτε €25 χιλ. δεν έχουν την οικονομική επάρκεια και ευχέρεια να αποκτήσουν από μόνοι τους οικόπεδο και αυτή η αδικία θα πρέπει να αρθεί».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, υπενθύμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε προχώρησε σε ριζοσπαστικές αλλαγές στα θέματα προσφύγων, αυξάνοντας πέραν του 200% τα κριτήρια για παραχώρηση βοήθειας και τα παρεχόμενα ποσά στα νεαρά ζευγάρια προσφύγων.

Σχολιάζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ για παραχώρηση οικοπέδου σε όλους του πρόσφυγες, είπε ότι αυτή «απλά γαργαλά τα αυτιά του κόσμου».

Της Ελευθερίας Παϊζάνου