You are here

Στα όρια της κρίσης ο κατασκευαστικός τομέας

04/05/2022 07:29

Σε δύσκολο σταυροδρόμι για άλλη μια φορά βαδίζει ο κατασκευαστικός τομέας με τους εργολάβους να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της αφόρητης κατάστασης που επικρατεί με το ράλι αυξήσεων των πρώτων υλών και τους ιδιοκτήτες μεγάλων αναπτύξεων να αναζητούν νέες αγορές με χαμηλότερο ρίσκο αλλά λιγότερο κέρδος από αυτό της ρωσικής αγοράς.

Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα έχει τρεις πτυχές όσον αφορά τα ιδιωτικά έργα, αυτά που βρίσκονται στο σχεδιασμό και θα παραμείνουν στα χαρτιά μέχρι την εκτόνωση της κατάστασης, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ρίχνουν ρυθμό μέχρι νεοτέρας και τα μεγάλα έργα που πίσω από αυτά βρίσκονται ρώσοι επενδυτές και σήμερα έχουν καθηλωθεί.

Η κυβέρνηση λένε επίσης, αθόρυβα έριξε τους ρυθμούς κατασκευής των έργων του δημοσίου αναμένοντας τις εξελίξεις.

Στα όρια της κρίσης οι εργολάβοι

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Στέλιος Γαβριήλ μιλώντας στη StockWatch, ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τους λόγους για τους οποίους οι εργολάβοι είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν, τονίζοντας ότι «η ζωή μας έγινε δύσκολη διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της αγοράς».

Σημείωσε ότι «μπορεί να έχουν προηγηθεί 2-3 καλές χρονιές και οι εργολάβοι να διαθέτουν μια μικρή ρευστότητα όμως από το Σεπτέμβριο και μετά θα έρθουμε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα, δεν μπορούμε να αγοράσουμε υλικά για ένα χρόνο ώστε να καταφέρουμε να απορροφήσουμε μέρος της αύξησης διότι καθημερινά ανεβαίνουν οι τιμές των πρώτων υλών».

Ο κ. Γαβριήλ, ανέφερε επίσης ότι «ακούγονται πολλές φωνές από τους εργολάβους ότι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των έργων λόγω των συνεχών ανατιμήσεων των υλικών». Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος για το σίδερο ήταν στα €450 τον τόνο και σήμερα εκτοξεύθηκε στα €1150 με €1200 τον τόνο με αποτέλεσμα να ζημιώνουν οι εργολάβοι επειδή τα έργα κατασκευάζονται σε φάσεις και το κόστος των υλικών ανεβαίνει από μέρα σε μέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, οι εργολάβοι συνάπτουν μια σύμβαση την οποία είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν ενώ οι εισαγωγείς πρώτων υλών μεταφέρουν το αυξημένο κόστος στους εργολάβους, στον κατασκευαστή και στους ιδιώτες με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος διότι οι εργολάβοι δεν προλαβαίνουν να αγοράζουν υλικά ούτε και είναι σε θέση να αγοράσουν στοκ για να απορροφήσουν μέρος της αύξησης λόγω της συνεχούς αύξησης των τιμών.

Να στραφούμε σε αγορές με χαμηλότερο ρίσκο

Ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης σε δηλώσεις στη StockWatch, ανέφερε ότι έχουν παγώσει οι διαδικασίες για την προώθηση της πλειοψηφίας των μεγάλων ιδιωτικών έργων λόγω έλλειψης χρηματοδότη.

«Τα μεγάλα επενδυτικά έργα βρίσκονται σε αναμονή μέχρι τη εξεύρεση χρηματοδότησης από άλλες πηγές πέραν των ρωσικών κεφαλαίων» ανέφερε, προσθέτοντας ότι κάποια ίσως από αυτά θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια τους ώστε να συνάδουν με τις απαιτήσεις της νέας αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η αύξηση του κόστους κατασκευής ωθεί τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης να διαφοροποιήσουν τα πλάνα τους καθυστερώντας την προώθηση των έργων που βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά ή παρατείνοντας την κατασκευή των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα στην κυπριακή αγορά, τις μεγάλες αναπτύξεις οι οποίες στηρίζονταν στους ρώσους επενδυτές, υποδεικνύοντας ότι «οι επιχειρηματίες θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τη στρατηγική τους και να στραφούν προς άλλες κατευθύνσεις διότι η δυνατότητα επενδύσεων από τη Ρωσία είναι περιορισμένη μέχρι ανύπαρκτη ειδικά μετά και τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρώπη στη Ρωσία τις οποίες ακολούθησε και η κυπριακή κυβέρνηση».

Σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς η οποία είναι πιο σταθερή αλλά με περιορισμένο κέρδος. Επιπλέον πρέπει να προσαρμοστούμε στις προδιαγραφές των απαιτήσεων των επενδυτών των άλλων χωρών που θα μπορούσαμε να στραφούμε διότι η ζήτηση για πολυτελείς κατασκευές μειώνεται πλέον σημαντικά. Συνεπώς θα πρέπει να στραφούμε προς την ευρωπαϊκή αγορά, τη βρετανική αγορά και την αγορά της Μέσης Ανατολής ώστε να μειώσουμε το κενό που αφήνει η ρωσική και ουκρανική αγορά».

Ευκαιρία να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο μας

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής δήλωσε στη StockWatch, ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά δημιουργεί μια δυστοκία στην έναρξη νέων έργων για επενδυτικούς σκοπούς ίσως όμως να αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου.

«Εάν υπάρχουν επενδυτές να τους ενθαρρύνουμε να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη, στη γεωργία, στις ενεργειακές αναβαθμίσεις, στα φωτοβολταϊκά πάρκα, στην υψηλή τεχνολογία όχι μόνο στο εύκολο κέρδος που έφεραν οι πύργοι με τον κίνδυνο να ξεπουλήσουμε και τον τόπο μας».

Της Ηρώς Ευθυμίου