You are here

Στα σκαριά δύο νέοι πύργοι στη Λάρνακα

24/03/2022 07:26

Η περιβαλλοντική αρχή παραχώρησε την έγκριση της για την κατασκευή δύο νέων πύργων 17 ορόφων έκαστος, οικιστικής, γραφειακής και εμπορικής χρήσης στο δήμο Λάρνακας, ιδιοκτησίας της εταιρείας Avolo Properties Ltd.

Το έργο σύμφωνα με την έκθεση θετικής γνωμοδότησης, θα περιλαμβάνει πέραν των δύο πύργων, ισόγειο και τρία υπόγεια επίπεδα, καθώς επίσης κτιριακή υποδομή εμπορικής χρήσης περιμετρικά των πύργων, παράλληλα με τα επίπεδα του ισογείου, πρώτου και δεύτερου ορόφου, στα οποία χωροθετούνται εργαστήρια τέχνης και εκθεσιακοί χώροι, καταστήματα, γραφεία και χώροι εστίασης.

Στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους θα περιλαμβάνονται μονοπάτια, ποδηλατόδρομοι, δεξαμενές, χώροι ανάπαυσης και χώρος πρασίνου.

Το συνολικό ύψος της ανάπτυξης θα φτάσει τα 75 μ.

Στους υπόγειους χώρους θα διαμορφωθούν 1169 θέσεις στάθμευσης.

Το 7ο και 8ο επίπεδο των πύργων, θα περιλαμβάνει χώρο που θα λειτουργεί ως γέφυρα σύνδεσης (7ο επίπεδο) με κολυμβητική δεξαμενή στην οροφή του (8ο επίπεδο).

Στο τεμάχιο θα δημιουργηθεί περιφερειακό οδικό δίκτυο το οποίο θα έχει τρεις απευθείας εισόδους και εξόδους από και προς τους τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Στα 100 μέτρα από την Αλυκή

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στο νότιο άκρο της πόλης της Λάρνακας, εντός της ενορίας «Σκάλας» στην περιοχή «Χουρμάλ Ταρλάρ» και κοντά στην Αλυκή της Λάρνακας, νοτιοανατολικά της συμβολής της λεωφόρου Αρτέμιδος και Κοτζά Τεπέ.

Κατά τη διάρκεια των αναγκαίων εκσκαφών κατασκευής του προτεινόμενου έργου αναμένεται να απαιτηθούν εργασίες αποστράγγισης, αφού τα βάθη των εκσκαφών είναι χαμηλότερα από την αναμενόμενη στάθμη του υπόγειου νερού.

Το τεμάχιο του προτεινόμενου έργου αποτελεί κενό οικόπεδο του οποίου το φυσικό περιβάλλον έχει υποβαθμιστεί ιδιαίτερα λόγω της περιμετρικής και παρακείμενης αστικής ανάπτυξης. Σε σημεία εντός του τεμαχίου έχουν αποτεθεί σωροί οικιακών αποβλήτων και αδρανών υλικών. Στο ανατολικό μέρος του τεμαχίου, το έδαφος είναι έντονα συμπιεσμένο λόγω της διακίνησης βαρέων οχημάτων, γεγονός που προκαλεί σποραδική παρουσία της χλωρίδας. Επίσης στο τεμάχιο υπάρχουν εγκαταλειμμένα λεωφορεία και εμπορευματοκιβώτια.

Η άμεση περιοχή μελέτης εμπίπτει σε περιοχή που χαρακτηρίζεται από μη συνεχή αστική δόμηση, με την κοντινότερη οικία να συναντάται περίπου 50 μ. βόρεια. Στα δυτικά της σε απόσταση περίπου 100 μ., συναντάται η «Αλυκή Λάρνακας» που αποτελεί ειδική ζώνη διατήρησης (ΕΖΔ) και ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου NATURA 2000.

Στην ευρύτερη περιοχή μελέτης σε απόσταση μικρότερη των 50 μ., συναντώνται βιοτεχνικές αναπτύξεις στα βορειοανατολικά, γεωργική καλλιέργεια στα νότια και ένας ευκαλυπτώνας στα νοτιοδυτικά.

Το κοντινότερο πέρασμα πουλιών βρίσκεται πέραν των 6 χλμ. στα νοτιοδυτικά της ΑΠΜ.

Η ευρύτερη περιοχή μελέτης είναι ανεπτυγμένη σε μεγάλο βαθμό και σε ακτίνα μικρότερη του 1 χλμ. από αυτήν, εντοπίζονται αναπτύξεις οικιστικού και τουριστικού χαρακτήρα, χρήσεις αναψυχής, οργανωμένες παραλίες και άλλες υπηρεσίες τουριστικής εξυπηρέτησης.

Της Ηρώς Ευθυμίου