You are here

Στα σκαριά δύο νέοι πύργοι στη Λεμεσό

07/12/2021 07:26

Η περιβαλλοντική αρχή άναψε το πράσινο φως στην ανέγερση δύο οικιστικών πύργων στην επαρχία Λεμεσού, ύψους 81 μέτρων και 75,3 μέτρων, 17 και 19 ορόφων αντιστοίχως.

Το ένα έργο της εταιρείας CYAGAMA LTD, αφορά την κατασκευή και λειτουργία οικιστικής ανάπτυξης ύψους 81 μέτρων με την ονομασία «Westminster Residences» στα διοικητικά όρια της ενορίας Ποταμού Γερμασόγειας.

Σύμφωνα με την έκθεση γνωμοδότησης, η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά την ανέγερση ενός πολύ ψηλού κτιρίου και 2 επιμέρους κτιρίων που το πλαισιώνουν. Το κεντρικό κτίριο περιλαμβάνει 17 ορόφους με διαμερίσματα, κήπο οροφής με πισίνα, οροφή και οροφή για κλιμακοστάσιο. Επιπλέον, περιλαμβάνει ημιυπόγειο χώρο με γυμναστήριο, χαμάμ, αποδυτήρια, αποθήκες, δωμάτιο ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα. Η πυλωτή του περιλαμβάνει 44 χώρους στάθμευσης.

Τα επιμέρους κτίρια είναι πανομοιότυπα, με ύψος 18 μ. και 4 ορόφους με διαμερίσματα και εξωτερική πισίνα στον 3ο και 4ο όροφο. Επίσης, διαθέτουν πυλωτή με αποθήκες, δωμάτιο ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ανελκυστήρα και 7 χώρους στάθμευσης έκαστο.

Περιμετρικά του έργου θα υπάρχουν ακόμα 52 θέσεις στάθμευσης.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου, όπως σημειώνεται, είναι να καλύψει μέρος των οικιστικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής του δήμου Γερμασόγειας. Αναμένεται ότι η λειτουργία του θα προσελκύσει ντόπιους, αλλά και τουρίστες και θα ενδυναμώσει περαιτέρω την περιοχή, ενισχύοντας τον κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα της.

Εντός του τεμαχίου του έργου βρίσκονται τρία δέντρα ελιάς (Olea europea) και τρία δέντρα μαυρομάτας (Melia azedarach), τα οποία θα χρειαστεί να αποκοπούν για την υλοποίησή του έργου.

Σημειώνεται ότι δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) ή Τόπος Κοινοτικής Σημασίας πλησίον του τεμαχίου. Ο πλησιέστερος διάδρομος – πέρασμα διέλευσης αποδημητικών άγριων πτηνών, βρίσκεται σε απόσταση 475 μ. δυτικά από την περιοχή του έργου, ενώ η πλησιέστερη προστατευόμενη περιοχή στην περιοχή μελέτης είναι το Δάσος Λεμεσού σε απόσταση 4,5 χλμ βόρεια.

Υπό το βλέμμα τμ. αρχαιοτήτων ο δεύτερος πύργος

Το δεύτερο έργο με την ονομασία «Clelia» στο δήμο Αγίου Τύχωνα, περιλαμβάνει ένα μοντέρνο και πολυτελές, αμιγώς οικιστικό κτίριο 19 επιπέδων, με υπόγειο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης.

Η ανάπτυξη θα έχει ύψος 75,3 μέτρα περίπου και θα περιλαμβάνει ιδιωτική πισίνα και ιδιωτικό γυμναστήριο. Θα αποτελείται από 26 οικιστικές μονάδες οι οποίες, όπως σημειώνεται, έχουν σχεδιαστεί με προδιαγραφές υψηλού επιπέδου και 41 χώρους στάθμευσης.

Οι οικιστικές μονάδες περιλαμβάνουν διαμερίσματα δύο, τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων και μεζονέτα. Η πρόσβαση των οχημάτων στην ανάπτυξη θα γίνεται από τον υπηρεσιακό δρόμο που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου, παράλληλα με τη λεωφόρο Αμαθούντος.

Για την υλοποίηση του έργου όπως έχει σχεδιαστεί, απαιτείται η αποκοπή σημαντικού αριθμού δέντρων και συγκεκριμένα περίπου 32 δέντρων (κυπαρίσσια, ροδιές, συκιές και ένας ευκάλυπτος), συστάδας περίπου 100 ακακιών, κάποιες εποχιακές καλλιέργειες, ενώ τα 87 κυπαρίσσια στα δυτικά σύνορα του τεμαχίου θα διαφυλαχθούν.

Όπως σημειώνεται, η πιθανότητα εντοπισμού αρχαιοτήτων στην περιοχή του έργου είναι υπαρκτή, αφού σε σχετικά μικρή απόσταση από το εν λόγω έργο υπάρχει η αρχαία πόλη της Αμαθούντας.

Γι’ αυτό, προστίθεται ότι στο πλαίσιο των όρων κατά την ανέγερση του έργου, περιλαμβάνεται όρος όπως το τμήμα αρχαιοτήτων παρακολουθεί τις χωματουργικές εργασίες για αποφυγή επηρεασμού πολιτιστικών και αρχαιολογικής κληρονομιάς στοιχείων.

Της Ηρώς Ευθυμίου