You are here

Στα σκαριά πολεοδομικά μέτρα για στεγαστικές λύσεις

19/12/2018 06:09

Στα σκαριά φαίνεται ότι βρίσκεται η ετοιμασία μέτρων και κινήτρων για ενίσχυση της προσφοράς οικιστικών μονάδων, προς απάμβλυνση των στεγαστικών προβλημάτων που παρουσιάζονται εντονότερα τον τελευταίο καιρό στις πόλεις.

Ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται προτάσεις και διαμήνυσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός μερικών εβδομάδων.

Το θέμα της στέγασης πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση, καθώς η περιορισμένη προσφορά σε ορισμένες περιοχές, όπως η Λεμεσός, έχει αυξήσει απότομα τις τιμές ενοικίων. 

Το θέμα έχει αναχθεί σε σημαντικό θέμα πολιτικής συζήτησης από την αντιπολίτευση, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να εξετάσει λύσεις.

Το επιστημονικό τεχνικό επιμελητήριο (ΕΤΕΚ) αναφέρει ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο εσωτερικών για αυτό το θέμα και ότι ετοιμάζει συγκεκριμένη πρόταση εφαρμογής μέτρων για την αύξηση της προσφοράς διαθέσιμων οικιστικών μονάδων.

Στην συζήτηση φαίνεται να συμμετέχει και ο σύνδεσμος επιχειρηματιών ανάπτυξης γης που είχε συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου εσωτερικών για να ενημερωθεί σε σχέση με την πρόθεση προώθησης ρυθμίσεων για προσφορά προσιτής κατοικίας.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο αφορούν το πώς θα μπουν στην αγορά φθηνά σπίτια για πώληση και ενοικίαση, με σκοπό την εξαγγελία συγκεκριμένου σχεδίου εντός Ιανουαρίου.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, είναι εντός του επόμενου διαστήματος να υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις για κίνητρα και κριτήρια ή προϋποθέσεις δημιουργίας πολλών οικιστικών μονάδων, πολυκατοικιών ή διαμερισμάτων για αύξηση της προσφοράς στέγης σε προσιτή τιμή.

Υποστήριξε ότι αυτό γίνεται σε άλλες χώρες μέσω του επανακαθορισμού των συντελεστών δόμησης, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Σε σχέση με τα στεγαστικά προβλήματα, έχει αναφέρει ότι μπορούν να λυθούν μέσω της επιδοματικής πολιτικής για ευάλωτες ομάδες, κάτι το οποίο εξετάζει το υπουργείο εργασίας, ενώ για τα μεσαία και μικρομεσαία εισοδηματικά στρώματα οι λύσεις, όπως σημείωσε, αναμένεται να έρθουν μέσω της πολεοδομικής πολιτικής.

Παράλληλα, ο υπουργός απορρίπτει την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, μέσω της οποίας τα στεγαστικά προβλήματα συνδέονται με την πολιτική του σχεδίου επενδύσεων για παραχώρηση διαβατηρίου σε επενδυτές.

Αποδίδει την αύξηση στις τιμές ενοικίων κυρίως, στο ότι είναι πλέον δυσκολότερη η δανειοδότηση από τις τράπεζες για σκοπούς ιδιοκατοίκησης και στη συνεπαγόμενη στροφή στην ενοικίαση, στην αύξηση των φοιτητών στην Κύπρο και στα Airbnb που αφαιρούν διαθέσιμες κατοικίες από την αγορά.

Το ΕΤΕΚ εντάσσει στο πλαίσιο των δυνητικών μέτρων για μείωση των ενοικίων, την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων, την ενθάρρυνση κατασκευής μικρότερων οικιστικών μονάδων, την αύξηση των συντελεστών δόμησης και την εφαρμογή αντικινήτρων για τη διατήρηση αδιάθετης περιουσίας.

Σε ότι αφορά το κίνητρο του πρόσθετου συντελεστή στις αναπτύξεις πέραν του επιτρεπόμενου, η ΕΤΕΚ εξηγεί, ότι μπορεί να χρησιμοποιείται ώστε το όφελος που θα έχουν οι developers να διοχετεύεται υπό τη μορφή στέγασης σε χαμηλές τιμές, σε δικαιούχες τιμές του πληθυσμού.

Η εισήγηση για αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η ανέγερση οικιστικών μονάδων μικρότερων από τα καθορισμένα μεγέθη, είχε ακουστεί πρόσφατα και στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου εσωτερικών.

Ο κ. Πετρίδης είχε αναφερθεί σε υπό ετοιμασία πρόγραμμα με την επωνυμία «προσιτή κατοικία».

Ο πρόεδρος της επιτροπής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε εισηγηθεί κατάργηση των ρυθμίσεων αναφορικά με το ελάχιστο μέγεθος (τετραγωνικά μέτρα) για ένα δυάρι διαμέρισμα ή σπίτι στην πόλη ή στην ύπαιθρο, προκαλώντας αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι έθεταν ζήτημα επηρεασμού της ποιότητας ζωής.

Το ζήτημα των ελάχιστων τετραγωνικών τυγχάνει επεξεργασίας και φαίνεται να προβληματίζει τους αρμόδιους φορείς που εκτιμούν ότι θα προκαλέσει σοβαρές συζητήσεις και ενδεχομένως αντιδράσεις.

Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο, ενέκρινε χθες την επέκταση του σχεδίου κινήτρων για οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις για περίοδο άλλων δύο ετών. Μέτρο το οποίο όπως ανέφερε στη StockWatch ο κ. Πετρίδης, δεν σχετίζεται με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για παροχή προσιτής στέγασης.

Της Μαρίας Χαμπή