You are here

Στα ύψη οι τιμές ακινήτων στη Λεμεσό

20/02/2018 06:55

Στην ακριβότερη αγορά ακινήτων στην Κύπρο εξελίσσεται η Λεμεσός και τα περίχωρά της με την έλευση χιλιάδων εργαζομένων σε διεθνείς εταιρείες και τις μεγάλες αναπτύξεις που έγιναν και προγραμματίζονται στην ευρύτερη περιοχή να ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές αγοράς ή ενοικίασης οικιστικών ακινήτων.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Πέτρος Χριστοδουλίδης, οι ξένοι πολίτες που έχουν κατακλύσει τη Λεμεσό τα τελευταία χρόνια είναι χιλιάδες.

«Κάποιοι αγοράζουν ακίνητα για ιδιοκατοίκηση, άλλοι για την απόκτηση διαβατηρίου και άλλοι για εκμετάλλευση τους, για να τα ενοικιάζουν σε τρίτα πρόσωπα, έχοντας υπόψη τις τιμές στα ενοικιαζόμενα» αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Χριστοδουλίδης.  Οι ξένοι ενδιαφερόμενοι προέρχονται κυρίως  από τη Ρωσία και τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ, την Κίνα, την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τιμές διαμερισμάτων και οικιών στην επαρχία Λεμεσού παρουσιάζουν σταδιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια.  Ο σχετικός δείκτης βρίσκεται σε ψηλότερα επίπεδα από ότι σε άλλες πόλεις.

Ακίνητα για λίγους

Όνειρο απατηλό αποτελεί για την πλειοψηφία των πολιτών η απόκτηση ακινήτου στην παραλιακή Λεμεσό και ιδιαίτερα στην περιοχή από την Μαρίνα μέχρι την Αμαθούντα.  Λόγω της αυξημένης ζήτησης,  οι τιμές για αγορά διαμερισμάτων ή κατοικίας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. 

Τιμές που, σύμφωνα με Πέτρο Χριστοδουλίδη, αρχίζουν από 3000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και αυξάνονται στις 4000, 5000, 7000 αναλόγως της απόστασης που βρίσκονται από τη θάλασσα.

Πιο συγκαταβατικές θεωρούνται οι τιμές στα δυτικά προάστια και τις κοινότητες που βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη και που το τελευταίο διάστημα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον νέων ζευγαριών.

Όπως εκτιμά ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, οι τιμές ενός σπιτιού 180 – 190 τετραγωνικών μέτρων στον Ύψωνα ή την Ομόνοια, φτάνουν τις 270 – 280 χιλιάδες ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι οι τιμές στην περιοχή Ζακακίου, έχουν διαφοροποιηθεί από τις άλλες  περιοχής της δυτικής Λεμεσού, καθώς η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και κυρίως η επικείμενη λειτουργία του καζίνου  έχουν προκαλέσει αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και κατά συνέπεια αύξηση των τιμών. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζεται από νεαρά κυρίως ζευγάρια για κατοικίες σε κοινότητες πλησίον της Λεμεσού, όπως η Παλώδια, η Παραμύθα κλπ.  Τιμές που σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη έχουν ανακάμψει από την «μερική ζήτηση που έχει ξεκινήσει».  Ένα σπίτι των διακοσίων τετραγωνικών μέτρων σε αυτά τα χωριά στοιχίζει γύρω στις 300 -350 χιλιάδες ευρώ. 

Παρόμοιες είναι οι τιμές και των διαμερισμάτων, αφού αυτές κυμαίνονται  ανάλογα της περιοχής όπου βρίσκεται.  Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο είναι περίπου οι ίδιες και στα σπίτια και στα διαμερίσματα με μοναδικό ουσιαστικά κριτήριο την απόσταση από τη θάλασσα, αφού οι πλείστες νεόδμητες κατασκευές είναι υπερπολυτελείας, κάτι που δικαιολογεί την κοστολόγηση.

Ενοίκια που… ζαλίζουν

Η άφιξη πολλών ξένων εταιριών και προσώπων, είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης των ενοικιαζόμενων κατοικιών/διαμερισμάτων.

Η πολλαπλάσια ζήτηση έναντι της μειωμένης προσφοράς εκτίναξε τα ενοίκια στα ύψη.  

«Πλέον δεν έχουμε διαμερίσματα για να ενοικιάσουμε στους πελάτες μας» αναφέρει ο Πέτρος Χριστοδουλίδης ο οποίος επισημαίνει ότι η έλλειψη είναι τέτοια που «μόλις γίνει γνωστό ότι κάποιος ιδιοκτήτης ενοικιάζει διαμέρισμα ή κατοικία, αμέσως ενοικιάζεται, σε απίστευτα γρήγορο χρόνο αφού είναι πολλοί αυτοί που έχουν λίστα αναμονής με ενδιαφερομένους ενοικιαστές».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  οι τιμές ενοικίασης για μονάρια, από την οδό  Σπύρου Κυπριανού και κάτω, έχουν φτάσει τα 600-800 ευρώ ενώ στα δυάρια φτάνουν τα 700-900 ευρώ. 

Τώρα αν κάποιος θέλει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα δυάρι δίπλα από τη θάλασσα καλείται να πληρώσει περισσότερα  από 1500 ευρώ το μήνα.

Βεβαίως σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στις προαναφερόμενες τιμές, θα πρέπει να προστεθεί ένα σημαντικό ποσό εάν τα διαμερίσματα είναι επιπλωμένα. Επισημαίνει βεβαίως ότι οι προαναφερόμενες τιμές αφορούν καινούργια ή σχεδόν καινούργια κτίρια, ηλικίας μέχρι δέκα ετών «σίγουρα δεν ισχύουν αυτές οι τιμές σε κτίρια τριάντα και πλέον χρόνων» αναφέρει ενδεικτικά.

Τα πιο περιζήτητα διαμερίσματα, είναι αυτά στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, από την μαρίνα Λεμεσού μέχρι την Αμαθούντα. Οι περιοχές νοτίως των λεωφόρων Μακαρίου και Γρίβα Διγενή, όπως επίσης και οι περιοχές Αριέλ, ΝΑΑΦΙ να παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση και άρα υψηλότερα ενοίκια.

Πιο προσιτές θεωρούνται οι τιμές στις περιοχές Άγιος Νικόλαος, Κάψαλος και Αγία Φύλα, ενώ το ενδιαφέρον των νέων ζευγαριών συγκεντρώνουν τα δυτικά προάστια με εξαίρεση και πάλι την περιοχή Ζακακίου όπου το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στα ενοίκια λόγω έλλειψης ενοικιαζόμενων χώρων.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου