You are here

Στην αντεπίθεση η Aristo για τα Κούκλια

03/12/2019 10:12

Στην αντεπίθεση βγαίνει ο Θεόδωρος Αριστοδήμου και η Aristo Developers αναφορικά με την έκθεση του γενικού ελεγκτή για «δήθεν» σκάνδαλο στην προ-δωδεκαετίας αλλαγή ζωνών στα Κούκλια.

Με ανακοίνωση τους η οποία επισυνάπτεται, η εταιρεία απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ελεγκτή ενώ κακίζει το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε από κανέναν η άποψη τους για το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία απέκτησε τον έλεγχο του ενιαίου τεμαχίου γης μεγέθους σχεδόν 10,000,000 τ.μ. στο Χα-Ποτάμι, στα Κούκλια το 2001 με κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Προστίθεται ότι το τεμάχιο γης αποτέλεσε την κορωνίδα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που με τις τεράστιες ιδιοκτησίες της στη Κύπρο κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών. Εκ των ενδιαφερομένων ξένων επενδυτών, τον Ιούνιο του 2007 η Dolphin Capital Investors απέκτησε, αφού προηγουμένως εξαγόρασε το ουσιαστικό μερίδιο του κ. Αριστοδήμου στην Aristo Developers, το 85% της εταιρείας έναντι 15% του κ. Αριστοδήμου. «Η Dolphin είναι δημόσια εταιρεία εγγεγραμμένη στο ΑΙΜ του Λονδίνου και αντιπροσωπεύει χιλιάδες επενδυτές. Δεδομένου ότι η υπό αναφορά αλλαγή ζώνης έγινε 7 μήνες μετά την αλλαγή στη μετοχική δομή της Aristo, πως είναι δυνατόν να εξάγεται το συμπέρασμα ότι ωφελήθηκε αποκλειστικά με την αλλαγή της ζώνης ο κ. Αριστοδήμου;», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ως το μεγαλύτερο ενιαίο τεμάχιο ιδιωτικής γης στη Κύπρο, η έκταση αυτή αποτελεί πέραν του 50% της προσφερόμενης γης προς ανάπτυξη στην κοινότητα Κουκλιών. «Ήταν συνεπώς πολύ λογικό, αναμενόμενο και δίκαιο, κατά την επέκταση των ζωνών στην κοινότητα Κουκλιών, μέρος της επηρεαζόμενης γης να εμπίπτει και στο εν λόγω τεμάχιο της εταιρείας».

Σύμφωνα με την εταιρεία, για το αναφερόμενο τεμάχιο της γης 355 επανειλημμένα υποβλήθηκε αίτημα για ένταξη του σε ζώνες ανάπτυξης.

«Με τη δημοσίευση των ζωνών ανάπτυξης με τη διοικητική πράξη με αριθμό 4206 ημερομηνίας 21/12/2017 (απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου), μέρος του τεμαχίου μας (και όχι το όλο όπως ήταν το αίτημα μας και το αίτημα της κοινότητας) εντάχθηκε σε Ζώνη Π3α με συντελεστή 25% από Γ3 με 10%. Όμως από το ίδιο τεμάχιο γης 293,996 τ.μ. μετατράπηκαν από Γ3=10% σε Ζ3=1% γιατί έκριναν τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα ότι έπρεπε η πιο πάνω έκταση να προστατευθεί. Την ίδια περίοδο εντάχθηκε σε ζώνη με συντελεστή 25% και άλλο τεμάχιο γης που δεν συνορεύει με την ιδιοκτησία μας. Αυτά δεν τα αναφέρει ο γενικός ελεγκτής», επισημαίνεται.

Σημειώνεται ότι με την πιο πάω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εντάχθηκαν σε ζώνες ανάπτυξης και με πιο ψηλούς συντελεστές πολλά άλλα τεμάχια της κοινότητας Κουκλιών αλλά και των κοινοτήτων Μανδριά, Αναρίτα, Νικόκλεια, Τίμη και Αγία Βαρβάρα. «Δεν ήταν μόνο μέρος του τεμάχιου της γης μας που εντάχθηκε σε ζώνη ανάπτυξης, όπως το παρουσίασε ο γενικός ελεγκτής», επισημαίνεται.

Η εταιρεία απαιτεί την χωρίς άλλη καθυστέρηση έκδοση της πολεοδομικής άδειας για αριθμό οικοπέδων στην παραθεριστική ζώνη Π3α που κατέθεσε από τα μέσα του 2016 και που καλύπτει όλες τις πρόνοιες των κανονισμών και της νομοθεσίας.

«Έχουμε υποστεί διώξεις προσωπικά και σαν εταιρεία στο πρόσφατο παρελθόν για άλλο διαχωρισμό οικοπέδων στο Σκαλί στην Πάφο, δικαιωθήκαμε, μετά από τρία χρόνια ταλαιπωρίας από το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου και το Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε το κυνηγητό που μας γίνεται και στην προκειμένη περίπτωση. Έχουμε και εμείς δικαιώματα και όχι μόνο υποχρεώσεις σε αυτό τον τόπο. Καλούμε όλους πριν τοποθετούνται να ακούνε όλες τις πλευρές, και αυτό είναι το ελάχιστο σαν κανόνας δικαίου», υπογραμμίζει.

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση.