You are here

Στις 27 Ιουνίου η συνέχεια για εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες

13/06/2018 12:47

Στις 27 Ιουνίου αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση της επιτροπής νομικών επί δύο προτάσεων νόμου που βρίσκονται ενώπιον της με τις οποίες γίνεται προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η επιτροπή νομικών εξετάζει τον τελευταίο καιρό δύο προσχέδια προτάσεων νόμου εφόσον δεν υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση για την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν.

Η επιτροπή στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αγοραστών ακινήτων οι οποίοι, αν και πλήρωσαν το αντίτιμο, δεν κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου τους, λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του πωλητή έναντι του δανειστή του. 

Σκοπός των προτάσεων που προωθούνται είναι η παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας στους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν αποπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους, δίνοντας παράλληλα λόγο στα εμπλεκόμενα πιστωτικά ιδρύματα.

Η επιτροπή νομικών αναλαμβάνει πρωτοβουλία προς ρύθμιση των προβλημάτων των εγκλωβισμένων ιδιοκτητών ακινήτων, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε σε σχετική προσπάθεια εκ μέρους του κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία έχει κριθεί αντισυνταγματική από επαρχιακά δικαστήρια γεγονός που ώθησε στην ετοιμασία νομοσχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης, για διόρθωσή της. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία, η νομοθεσία που προωθήθηκε για νομοτεχνικό έλεγχο δεν έλυνε τα προβλήματα του νόμου.

Οι εν λόγω αποφάσεις των επαρχιακών δικαστηρίων περί αντισυνταγματικότητας της υφιστάμενης νομοθεσίας, οδηγούνται περαιτέρω στο ανώτατο δικαστήριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής νομικών Γιώργο Γεωργίου ο οποίος σημείωσε σήμερα, ότι η επιτροπή ανέμενε προτάσεις χωρίς να υπάρξει καμία τέτοια παρέμβαση.

«Γι’ αυτό και προχωρήσαμε και συντάξαμε δύο προτάσεις νόμου για τις πρόνοιες των οποίων διαβουλευθήκαμε σήμερα, στην προσπάθεια να απαλείψουμε ή να συμπληρώσουμε κενά των διατάξεων» είπε ο κ. Γεωργίου.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της επιτροπής θα συνεχιστεί στις 27 του μήνα, ώστε ολοκληρώνοντας την αμφίπλευρη διαβούλευση να κατατεθούν οι προτάσεις στην ολομέλεια για να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση σε αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι όπως είχε δεσμευτεί η επιτροπή, ξεκίνησε η κατ’ άρθρον συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου στην παρουσία του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου και θα συνεχίσει με κατ’ άρθρον συζήτηση της δεύτερης πρότασης σε δεκαπέντε μέρες.

Σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει εάν η βουλή θα νομοθετήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα πριν την ανάπαυλα των εργασιών της βουλής μετά τα μέσα Ιουλίου, ωστόσο σημείωσε ότι η πρόθεση της επιτροπής είναι όπως οι προτάσεις οδηγηθούν ενώπιον της ολομέλειας εντός των επόμενων μηνών.

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε παράλληλα, απαρέσκεια για την «παντελή απουσία της κυβέρνησης από τη συζήτηση», όπως είπε.

Μ.Χ.