You are here

Στο χορό των πύργων και η Thanos Hotels

20/02/2019 07:19

Διευρύνεται η λίστα με τους επιχειρηματίες που προωθούν την ανέγερση μεικτών τουριστικών αναπτύξεων, στις οποίες δεσπόζουν τα πολυώροφα κτήρια των χρυσών διαβατηρίων.

Η αίτηση του ομίλου Thanos Hotels για ανέγερση μεικτής ανάπτυξης στο παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου, την οποία συνθέτουν ένας πύργος 20 ορόφων με διαμερίσματα και ένα μοντέρνο ξενοδοχείο επίσης 20 ορόφων, έχει ήδη εξασφαλίσει το πράσινο από το δήμο Πάφου και βρίσκεται ενώπιον της πολεοδομίας για έγκριση.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο εκ των διευθυντών της εταιρείας Θάνος Μιχαηλίδης, είπε ότι «καταθέσαμε τα σχέδια μας πριν περίπου δύο μήνες ενώπιον της πολεοδομίας και αναμένουμε τα σχόλια της και την έγκριση της πολεοδομικής άδειας».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έγκριση και τα σχόλια του τμήματος πολεοδομίας θα είναι έτοιμα εντός του Φεβρουαρίου ούτως ώστε να προλάβουν να εξασφαλίσουν όλες τις απαιτούμενες άδειες πριν την 15η Μαΐου που θα εφαρμοστούν τα νέα κριτήρια, για την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε ξένους επενδυτές έναντι επένδυσης €2 εκ. σε ακίνητα.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της αίτησης παρά το ότι η πολεοδομία φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη με την ανέγερση κτιρίων 20 ορόφων.

Το τεμάχιο γης της Thanos Hotels συνορεύει με το τεμάχιο της Korantina Homes η οποία κατέθεσε πρώτη αίτηση για δύο πύργους 18 ορόφων και η πολεοδομία τους έριξε στους 16 ορόφους.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο, μετά από την πίεση που δέχθηκε από την Κομισιόν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στο επενδυτικό σχέδιο της Κύπρου για την παραχώρηση των χρυσών διαβατηρίων, επεξεργάστηκε και ενέκρινε μια σειρά νέων κριτηρίων τα οποία θα μπουν σε εφαρμογή από την 15η Μαΐου, εκτός από την εξασφάλιση της βίζας Schengen, η οποία μπήκε σε άμεση ισχύ, και την οποία πρέπει να εξασφαλίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Σημαντική επίσης υποχρέωση την οποία αποδέχθηκαν με δυσκολία οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης είναι και η υποχρέωση για συνεισφορά €75 χιλ. για κάθε αίτηση στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες €75 χιλ. για την κοινωνική στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης.

Η υποχρέωση για συνεισφορά στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, αίρεται σε περίπτωση που ο αιτών θαπραγματοποιήσει επένδυση τουλάχιστον €75.000 σε πιστοποιημένη καινοτόμο επιχείρηση ή άλλη κοινωνική εταιρεία.  Στις εταιρείες περιλαμβάνεται και ο πρωτογενής ή δευτερογενής τομέας, δηλαδή οι κατασκευές.

Της Ηρώς Ευθυμίου