You are here

Στο μικροσκόπιο 60 αιτήσεις για πύργους

25/05/2018 10:49

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου έχουν χορηγηθεί 25 πολεοδομικές άδειες για ψηλά κτίρια, οι περισσότερες εκ των οποίων στη Λεμεσό ενώ εκκρεμούν άλλες 60, δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Παρουσιάζοντας σε διάσκεψη τύπου το πλαίσιο πολιτικής για ψηλά κτίρια, ο υπουργός είπε ότι το ζητούμενο είναι η ανέγερση να γίνεται στη βάση ενός ορθολογικού και πολεοδομικά ορθού σχεδιασμού και όχι άναρχα και αποσπασματικά.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι το πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή σε πιλοτική βάση για περίοδο 6 περίπου μηνών και αφού αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα θα ετοιμαστούν σχετικά πορίσματα και διαπιστώσεις.

Όσον αφορά τις περιοχές που θα επιτρέπεται να φιλοξενούν ψηλά κτίρια, διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν καθορισμένες περιοχές σύμφωνα με το πλαίσιο αστικών κέντρων στις οποίες επιτρέπονται τέτοιες αναπτύξεις με βάση τα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της κάθε πόλης. Είναι σε αυτές τις περιοχές, σημείωσε, που επιδιώκεται η αύξηση της πυκνότητας καθώς και η δημιουργία τοπόσημων, σημείων ενδιαφέροντος αλλά και ελκυστικών δημόσιων χωρών που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση της πόλης.

42 ορόφων το πιο ψηλό κτίριο

Το ψηλότερο κτήριο, μέχρι σήμερα, που έχει εξασφαλίσει άδεια και βρίσκεται υπό ανέγερση είναι 42 ορόφων και βρίσκεται στο αστικό κέντρο της Λεμεσού είπε, σημειώνοντας ότι το ύψος κάθε κτηρίου θα είναι ανάλογα με την περιοχή και βάσει των συγκεκριμένων κριτηρίων της περιοχής.

Αναλυτικότερα οι 25 άδειες που έχουν ήδη εγκριθεί είναι 9 στο δήμο Λεμεσού, 11 στα όρια επαρχίας Λεμεσού και άλλες πέντε στα άλλα αστικά κέντρα.

Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε «πως δεν μιλάμε για αυξημένο συντελεστή δόμησης σε σχέση με τα πιο χαμηλά κτήρια. Πρόκειται για τον ίδιο συντελεστή και το ίδιο δομήσιμο εμβαδόν που επιτρέπεται για τις υπόλοιπες επιτρεπόμενες αναπτύξεις όπως αυτά καθορίζονται από τις πρόνοιες των σχεδίων ανάπτυξης και παρέχονται ανάλογα στη βάση των διαφόρων πολεοδομικών κινήτρων». Η διαφορά εξήγησε συνίσταται στο ότι η δόμηση γίνεται καθ’ ύψος και όχι οριζόντια απελευθερώνοντας έτσι μεγάλους ανοικτούς χώρους σε σύγκριση με μια συνήθη οικοδομή.

Αυξημένη ορατότητα στη θάλασσα

Στις πλείστες περιπτώσεις η ανέγερση ενός ψηλού κτιρίου επιφέρει ηπιότερες επιπτώσεις σε σχέση με την σκίαση της γύρω περιοχής και διασφαλίζει αυξημένη ορατότητα προς τη θάλασσα παρά η δημιουργία ενός χαμηλότερου, πλην όμως ογκωδέστερου σε οριζόντια διάταξη κτιρίου.

Σημαντική καινοτομία του Πλαισίου είναι ότι συντείνει στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου και εμφανούς προβλήματος των Κυπριακών πόλεων, που είναι η απουσία ανοικτών χώρων και πλατειών. Τίθεται πλέον η υποχρέωση για δημιουργία αστικής πλατείας, πέραν του μεγάλου δημόσιου χώρου πρασίνου (πάρκου αναψυχής κλπ) σε άμεση συνάρτηση και συνέχεια με τον δημόσιο δρόμο. «Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται βιώσιμοι και ελκυστικοί χώροι, προσαρμοσμένοι στις κλιματολογικές συνθήκες, κατάλληλα τοπιοτεχνημένοι με τον στοιχειώδη αστικό εξοπλισμό, για απρόσκοπτη χρήση από το ευρύ κοινό, με ικανοποιητική ορατότητα προς τα σημεία και χώρους αναφοράς και ενδιαφέροντος», σημείωσε ο υπουργός.

Μεγαλύτερη ένταση στο αστικό κέντρο

Η διευθύντρια της πολεοδομίας Αθηνά Αριστοτέλους δήλωσε ότι «τη μεγαλύτερη ένταση ανάπτυξης θα τη δεχθεί το αστικό κέντρο των τεσσάρων μεγάλων πόλεων. Κάτι το οποίο θέλουμε επειδή έχουμε την κρίσιμη μάζα για να δημιουργήσουμε όλες τις υποδομές».

Η κ. Αριστοτέλους είπε επίσης ότι στις 30 Απριλίου που δημοσιοποιήθηκε το πλαίσιο αυξήθηκε το ενδιαφέρον και τα ερωτήματα από ενδιαφερόμενους αναφέροντας ότι έχουν υποβληθεί 3 αιτήσεις από developers για τη Λευκωσία ενώ εκκρεμούν συνολικά 12 αιτήσεις.

Όσον αφορά την Πάφο, είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τέσσερις εταιρείες αλλά το δημοτικό συμβούλιο δεν εξετάζει τις αιτήσεις πριν να μελετήσει το νέο πλαίσιο πολιτικής για ψηλά κτήρια.

Της Ηρώς Ευθυμίου